Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ειδικά γραφεία στην μάχη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Να... αποξηράνει τη δεξαμενή των ληξιπροθέσμων χρεών επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας αυτή τη φορά στη μάχη ειδικά γραφεία τα οποία μετά από «αγαστή» συνεργασία ....

Να... αποξηράνει τη δεξαμενή των ληξιπροθέσμων χρεών επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας αυτή τη φορά στη μάχη ειδικά γραφεία τα οποία μετά από «αγαστή» συνεργασία με τους φορολογούμενους, θα έχουν ως πρώτιστο στόχο την άμεση τακτοποίηση της οφειλής πριν τη λήψη άλλων κυρώσεων και μέτρων είσπραξης, τα οποία μπορεί να φθάσουν μέχρι και την κατάσχεση.


Το μέτρο της ίδρυσης των Ειδικών Γραφείων Ληξιπρόθεσμων Οφειλών ενεργοποιείται με ειδική εγκύκλιο που απέστειλε χθες προς όλες τις ΔΟΥ ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας, ο οποίος σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο παρέχει στις ΔΟΥ προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών προκειμένου να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία σύστασης. Η αυστηρή αυτή προθεσμία δικαιολογείται από το γεγονός ότι υπήρξε προσωπική διαπίστωση του υφυπουργού για σημαντικότατες καθυστερήσεις στη λειτουργία των γραφείων αυτών παρά τις αντίθετες οδηγίες του υπουργείου.


Με την ενεργοποίηση των γραφείων στο στόχαστρο των εφοριών, πέραν των ληξιπροθέσμων οφειλετών, θα βρεθούν και οι επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, καθώς προβλέπεται αυστηρή και συγκεκριμένη διαδικασία για την «αφύπνισή» τους.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις μεγάλου ύψους οφειλών θα πρέπει να επισημαίνεται στον οφειλέτη η υποχρέωσή του πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Παράλληλα συστήνεται ειδικά για το δικαστικό τμήμα που αναλαμβάνει τέτοιες υποθέσεις στα δικαστήρια να στελεχωθεί από πτυχιούχους Νομικής Σχολής ή εφοριακούς με νομικές γνώσεις, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος έκδοσης αποφάσεων σε βάρος του Δημοσίου.

Στα πλαίσια ενίσχυσης των εσόδων του προϋπολογισμού, τα Διαπεριφερειακά και τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, σε συνεργασία με τις εφορίες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα επικεντρωθούν στους προσωρινούς ελέγχους επιχειρήσεων που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα εντοπίστηκαν περίπου 5.000 επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος από τα Ελεγκτικά Κέντρα, τα οποία θα παραδώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους μέχρι τις 20 Ιουλίου στο υπουργείο Οικονομικών.
Α

ξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της περιοδείας του υφυπουργού Οικονομικών και σε άλλες ΔΟΥ και τελωνεία σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να εξετασθεί η εφαρμογή και τα αποτελέσματα της νέας αυτής πολιτικής.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο