Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παραδέχεται ο Μαυραγάνης την αποτυχία είσπραξης οφειλών από πλούσιους

Τι εξηγήσεις δίνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης

Από τους 1.500 μεγαλύτερους οφειλέτες

Πολύ χαμηλό ήταν το ποσοστό ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράχθηκε μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από την "Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης" του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών. Το χαμηλό ποσοστό είσπραξης αναγνωρίζει ο αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα, υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη.
 
"Είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης για την περίοδο 01.05.2012 έως 31.08.2012 ήταν ο έλεγχος 459 υποθέσεων με μεγάλη συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή και εξ αυτής εισπράχθηκε πολύ χαμηλό ποσοστό", αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης. Όπως εξηγεί το πολύ χαμηλό ποσοστό είσπραξης οφείλεται κυρίως στο ότι:
 
- 170 υποθέσεις από τις 459 αφορούν πτωχές επιχειρήσεις.
 
- Το 47% της όλης οφειλής αντιστοιχεί σε παραβάσεις ΚΒΣ (πλαστά- εικονικά) κυρίως με παρένθετα και υποκρυπτόμενα πρόσωπα.
 
- Δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή των υπευθύνων και συνυπευθύνων σύμφωνα με τον έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία αυτή στις ανωτέρω υποθέσεις.
 
Ο βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση επικαλούμενος άλλη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε βουλευτή, σύμφωνα με την οποία από τα 13 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο, έχουν εισπραχθεί μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ.
 
Ο υφυπουργός Οικονομικών με την έγγραφη απάντησή του ενημερώνει επίσης ότι την περίοδο 01.05.2012 έως 31.08.2012 έγιναν διαγραφές χρεών συνολικού ύψους 29.485.785,35 ευρώ που αφορούσαν κυρίως παραβάσεις του Κ.Β.Σ. οι οποίες διαγράφηκαν με αποφάσεις Δικαστηρίων, καθώς και σε μια περίπτωση του Ν. 3990/2011. Τονίζει επίσης ο κ. Μαυραγάνης ότι δεν ετέθη θέμα παραγραφής για κανένα από τα ανωτέρω ποσά.
 
Γενικότερα πάντως, για το ζήτημα της παραγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι με διατάξεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, έχει παραταθεί διαδοχικά μέχρι 31.12.2013 ο χρόνος παραγραφής βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και τα Τελωνεία του Κράτους, χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους, τα οποία παραγράφονταν εντός των ετών 2009 έως 2013.

Πηγή news.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο