Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνταγματικό το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
 
Συνταγματικό το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ
 
Να κριθεί συνταγματικά ανεκτό το «χαράτσι» της ΔΕΗ, προτείνει δικαστική εισήγηση στον Άρειο Πάγο, ενόψει του προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα του (για τη διετία 2011-12) και προκειμένου να καλυφθούν σοβαροί δημοσιονομικοί στόχοι σχετικά με το έλλειμμα της χώρας για το ίδιο ακριβώς διάστημα.

 Ουσιαστικά η αρεοπαγιτική εισήγηση υιοθετεί αντίστοιχες απόψεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε δεχθεί ότι η πολλαπλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας δεν παραβίαζε το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις, αφού θεσπίστηκε με χρονικό ορίζοντα μίας μόνο 2ετίας και για να εξυπηρετούν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Στη δίκη που είχε γίνει στο ΣτΕ, είχε ζητηθεί από την έδρα να διευκρινίσει το Δημόσιο –όπως και έκανε- ότι η ρύθμιση έχει προσωρινό μόνο χαρακτήρα, προκειμένου να θεωρηθεί συνταγματικά ανεκτή η υπερφορολόγηση των πολιτών με σειρά φορολογικών μέτρων.
 
Η αρεοπαγιτική εισήγηση προς το Δ΄ τμήμα του Αρείου Πάγου προτείνει να ανατραπεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε κρίνει πριν λίγους μήνες το ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι») αντίθετο στο Σύνταγμα και στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Κατά τον αρεοπαγίτη Γ. Σακκά, ο νόμος 4021/11 που θέσπισε το ΕΕΤΗΔΕ δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την αναλογικότητα, την ίση φορολόγηση ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα καθενός, ενώ δεν θίγονται ούτε τα περιουσιακά δικαιώματα που κατοχυρώνει η ΕΣΔΑ.

Ωστόσο σε κομβικό σημείο αναδεικνύεται η προσωρινότητα του έκτακτου αυτού φορολογικού μέτρου και δικαστικοί κύκλοι του ΣτΕ σημείωναν ότι αν παραταθεί το ΕΕΤΗΔΕ και προσβληθεί στα δικαστήρια, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει πλέον συνταγματικούς σκοπέλους…

 Αν ο ΑΠ υιοθετήσει σε 1-2 μήνες την αρεοπαγιτική εισήγηση, θα θεωρηθεί συνταγματική και νόμιμη η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ, ενώ θα αποκρουστεί ως αντισυνταγματικός, όπως άλλωστε έχει δεχθεί και η Ολομέλεια ΣτΕ από τον περασμένο Μάιο.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description αποστ. μασαλησ | Μαρτίου 14, 2013 3:16 μ.μ. | Reply
ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.
Η ΑΛΛΗ ΜΙΣΗ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΜΟΝΟΝ
image description αντωνησΛ | Μαρτίου 14, 2013 4:46 μ.μ. | Reply
Καλησπέρα,
Ο τίτλος του άρθρου είναι αποπροσανατολιστικός γιατί περνά την είδηση ότι "το χαράτσι είναι συνταγματικό" ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εισήγηση για να κριθεί ως συνταγματικό.
image description ΔΗΜΗΤΡΗΣ | Μαρτίου 14, 2013 4:58 μ.μ. | Reply
Ακριβώς... Αυτό που με ανησυχεί εμένα είναι η "αντικειμενικότητα" των Ελληνικών Δικαστηρίων.
Και επειδή τα ανώτατα στελέχη συνήθως διορίζονται με βάση κοματικά συμφέροντα, καταλαβαίνεται επομένως για την ενδεχόμενη απόφαση...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο