Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Εργόσημο Ο.Γ.Α. - Υποχρεωτικός τρόπος αμοιβής και ασφάλισης εργατών γης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Ο.Γ.Α.

Δελτίο Τύπου

Τρίτη 12.03.2013

ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΟΓΑ
Υποχρεωτικός Τρόπος Αμοιβής και Ασφάλισης Εργατών Γης

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 540 Β’ 7-3-2013) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που δίνει την ευκαιρία στους εργάτες γης να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ, ακόμη κι αν έχουν μία ημέρα ασφάλισης με Εργόσημο για το έτος 2012. Σύμφωνα με τον νόμο από 1-9-2011 το εργόσημο, αποτελεί υποχρεωτικό τρόπο αμοιβής των εργατών γης και ο χρόνος ασφάλισης υπολογίζεται αποκλειστικά, με βάση τις αμοιβές που έχουν λάβει με ΕΡΓΟΣΗΜΟ.

Επειδή, κατά την εφαρμογή του μέτρου του εργόσημου το 2012 δημιουργήθηκαν προβλήματα, διότι πολλοί εργοδότες και εργάτες γης δεν το χρησιμοποίησαν, εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία: οι εργάτες γης που ήσαν εγγεγραμμένοι το έτος 2011 στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΓΑ, ασφαλίζονται για ολόκληρο το έτος 2012 με καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει, βάσει των αμοιβών τους με εργόσημο, εντός του έτους αυτού λιγότερες των 150 ημερών εργασίας. Οι παρακρατηθείσες εισφορές μέσω εργοσήμου συμψηφίζονται με τις ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου, για το ίδιο έτος.

Για το σκοπό αυτό ο ΟΓΑ θα αποστείλει ειδοποιήσεις προς τους ενδιαφερόμενους τον Απρίλιο 2013, για την καταβολή των υπολειπόμενων ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2012.

Ενημερώνουμε ότι, μέχρι την αποστολή των ειδοποιήσεων από τον ΟΓΑ, όσοι εργάτες γης μέσα στο έτος 2012 πραγματοποίησαν μέσω εργοσήμου λιγότερες από 150 ημέρες εργασίας μπορούν να απευθυνθούν στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ, του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να πληροφορηθούν το ποσό των εισφορών που πρέπει να καταβάλουν μέσω Αγροτικής Τράπεζας, με το ειδικό έντυπο ΑΤΕ (ΚΜΠ 639).

Επισημαίνουμε ότι, οι εργάτες γης που θα καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές για το έτος 2012 θα έχουν δικαίωμα για άμεση χορήγηση βιβλιαρίου υγείας και ειδικά οι εργάτες γης υπήκοοι τρίτων χωρών θα λάβουν σχετική βεβαίωση για ανανέωση της άδειας διαμονής τους.

Οι εργάτες γης που δεν πραγματοποίησαν ούτε μία ημέρα εργασίας με εργόσημο δεν θα είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ για το 2012.


Από τη Διοίκηση του ΟΓΑ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο