Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κατακλύζουν την αγορά τα πλαστά χαρτονομίσματα

Τριακόσιες χιλιάδες πλαστά τραπεζογραμμάτια σε ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2006. Μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, τα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ παρουσίαζαν πάντοτε τα υψηλότερα ποσοστά πλαστών....

Τριακόσιες χιλιάδες πλαστά τραπεζογραμμάτια σε ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2006. Μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, τα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ παρουσίαζαν πάντοτε τα υψηλότερα ποσοστά πλαστών.

Ωστόσο, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε περαιτέρω, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 50 ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια των 20 ευρώ παρουσιάζουν σήμερα τα υψηλότερα ποσοστά πλαστών. Μεταξύ Ιανουαρίου - Ιουνίου 2006, τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ μαζί αντιστοιχούσαν στο 80% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων που εντοπίστηκαν σε κυκλοφορία. Σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2005, το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 100 ευρώ αυξήθηκε ελαφρά, στο 12% του συνόλου.


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία επισημαίνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα (98%) των πλαστών τραπεζογραμματίων που εντοπίζονται, εμφανίζονται σε χώρες του ευρώ. Κάτι παραπάνω από 1% προήλθε από κράτη μέλη της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ και κάτι λιγότερο από 1% από άλλα μέρη του κόσμου.


Οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι για την ποιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ και τα χαρακτηριστικά ασφάλειάς τους. Ωστόσο, το Ευρωσύστημα, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι 12 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, εξακολουθεί να εφιστά την προσοχή των πολιτών στο να ελέγχουν τη γνησιότητα των τραπεζογραμματίων που λαμβάνουν. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς όλα τα είδη πλαστών τραπεζογραμματίων από τα γνήσια χάρη στους τρεις απλούς ελέγχους (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία) που περιγράφονται στο ενημερωτικό υλικό του Ευρωσυστήματος και στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ καθώς και στους δικτυακούς τόπους των άλλων εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, το τραπεζογραμμάτιο για το οποίο υπάρχει υπόνοια ότι είναι πλαστό, πρέπει να συγκρίνεται απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.
Για την καταπολέμηση της παραχάραξης, το Ευρωσύστημα συνεργάζεται πολύ στενά με την Europol (η οποία παρέχει στοιχεία για την κατάσχεση πλαστών τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ πριν τεθούν σε κυκλοφορία) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία είναι αρμόδια για την παροχή στοιχείων σχετικά με τα πλαστά κέρματα ευρώ).
Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο