Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Διάκριση σύμβασης εξαρτημένης εργασίας από σύμβαση έργου

Ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ. 946/2005 απόφασή του προχώρησε στη διάκριση της σύμβασης (εξαρτημένης) εργασίας από αυτή της σύμβασης έργου. ....

Ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ. 946/2005 απόφασή του προχώρησε στη διάκριση της σύμβασης (εξαρτημένης) εργασίας από αυτή της σύμβασης έργου. Έτσι, σύμβαση παροχής εξαρτημένης εργασίας υπάρχει όταν ο εργαζόμενος, ο οποίος παρέχει την εργασία του με μισθό, υποβάλλεται σε νομική και προσωπική εξάρτηση από τον εργοδότη, ο οποίος ασκεί εποπτεία, ελέγχει την εργασία που παρέχει ο εργαζόμενος, δίνοντας δεσμευτικές οδηγίες ως προς την εκτέλεση και την οργάνωσή της και καθορίζει τον τόπο, τον τρόπο και το χρόνο παροχής της, άσχετα αν ο εργοδότης αφήνει περιθώρια πρωτοβουλιών στον εργαζόμενο, εφόσον αυτό δεν εξικνείται μέχρι καταλύσεως της υποχρεώσεως υπακοής στον εργοδότη.

Την εξαρτημένη εργασία, χαρακτηρίζει η ιδιαίτερη εκείνη ποιότητα της δέσμευσης και εξάρτησης, που έχει για τον υποβαλλόμενο σ’ αυτή συνέπειες, που καθιστούν απαραίτητη την ιδιαίτερη ρύθμιση της σχέσης του και δικαιολογούν την ειδική προστασία του κατά την εργατική νομοθεσία, όπως είναι η ένταξη του εργαζομένου στην εκμετάλλευση του εργοδότη. Περαιτέρω, στη σύμβαση εργασίας αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή ορισμένης εργασίας, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ενώ στη σύμβαση έργου αντικείμενο είναι το αποτέλεσμα της εργασίας, δηλαδή το έργο που συμφωνήθηκε, με την παράδοση του οποίου από τον εργολάβο οφείλεται και η συμφωνημένη αμοιβή. Ο χαρακτηρισμός της σύμβασης ως εξαρτημένης εργασίας ή έργου εξαρτάται από την εκτίμηση του συνόλου των πραγματικών περιστατικών, ανεξάρτητα, από τον χαρακτηρισμό των συμβαλλομένων, αν είναι από το νόμο επιτρεπτή η συγκεκριμένη εργασία ή αν είναι έγκυρη ή άκυρη.

 Πηγή Επιχείρηση
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο