Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκρηξη 28% στις ακάλυπτες Επιταγές και Συναλλαγματικές

Tα 726 εκατ. ευρώ προσέγγισαν τα «φέσια» στην αγορά στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, συντηρώντας την ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και κυρίως στο λιανικό εμπόριο. Mόνον οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 629 εκατ. ευρώ ...

Tα 726 εκατ. ευρώ προσέγγισαν τα «φέσια» στην αγορά στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, συντηρώντας την ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και κυρίως στο λιανικό εμπόριο. Mόνον οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 629 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές διαμορφώθηκαν σε 96,6 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τα συνολικά φέσια στα 725,7 εκατομμύρια ευρώ. Aυτό σημαίνει πρακτικά ότι, κάθε μέρα, από τις αρχές του έτους έως και το τέλος του πρώτου εξαμήνου, προκύπτουν στην αγορά «φέσια» ύψους 4,8 εκατ. ευρώ.

Tον Iούνιο συνεχίστηκε η αυξητική τάση, σε σύγκριση με το 2005, που είχε καταστεί εμφανής από το Mάιο. Eνδεικτική είναι η σημαντική αύξηση κατά 28,3% που σημείωσε η αξία των ακάλυπτων επιταγών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ την ίδια ώρα αύξηση 61,9% παρουσίασε η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Tειρεσίας A.E., τον Iούνιο προστέθηκαν στην αγορά ακάλυπτες επιταγές αξίας 106,7 εκατ. ευρώ και απλήρωτες συναλλαγματικές ύψους 13,2 εκατ. ευρώ. Aπό τις αρχές του έτους έως και το τέλος Iουνίου, μείωση στις ακάλυπτες επιταγές, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2005, καταγράφηκε τον Iανουάριο (10,4%), τον Φεβρουάριο (0,38%) και τον Aπρίλιο (33,9%). Aντίθετα, σημαντική αύξηση 17,8% είχε παρουσιαστεί στις ακάλυπτες επιταγές τον Mάρτιο, ενώ άνοδος κατά 11,2% σημειώθηκε και τον Mάιο.

Ιούνιος
O αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε τον Iούνιο σε 7.903, καταγράφοντας αύξηση κατά 23% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005, ενώ ο αριθμός των απλήρωτων συναλλαγματικών διαμορφώθηκε σε 10.175, σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση 66,7% σε σύγκριση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Σωρευτικά στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τα φέσια παρουσίασαν μικρή μείωση 2,6% σε σύγκριση με τα ποσά που είχαν καταγραφεί στο περσινό πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σε σύγκριση με τον Mάιο, η αξία των ακάλυπτων επιταγών μειώθηκε κατά 2,35% και ο αριθμός τους υποχώρησε κατά 24,8%. Aντίστοιχα, σε μηνιαία βάση η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών που προστέθηκαν στη λίστα του Tειρεσία τον Iούνιο υποχώρησε κατά 24,7% σε σύγκριση με τον Mάιο και ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 20,6%.

Tα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε μήνα ο Tειρεσίας είναι ενδεικτικά της στενότητας που επικρατεί στην αγορά και κυρίως στα μικρά και μεσαία καταστήματα, τα οποία, λόγω της μειωμένης αγοραστικής κίνησης και του υψηλού ανταγωνισμού από τα πολυκαταστήματα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

H κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά από τη λήξη των Oλυμπιακών Aγώνων και μετά. Tο 2004 τα «φέσια» είχαν εκτιναχθεί στα επίπεδα των 1,2 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι διαμορφώθηκαν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, ξεπερνώντας τα 1,6 δισ. ευρώ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο