Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στην εφορία οι οφειλές προς τα ταμεία από το 2017 - Αμετακίνητη η τρόικα για μόνο 36 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στην εφορία οι οφειλές προς τα ταμεία από το 2017 - Αμετακίνητη η τρόικα για μόνο 36 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

- Το ΙΚΑ φαίνεται πως θα αναλάβει να εισπράττει τα ληξιπρόθεσμα από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ
 - Δυσαρέσκεια του εκπροσώπου του ΔΝΤ για αποφυγή καταβολής εισφορών από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς
 - Προχωρά το εργόσημο και σε άλλους κλάδους, κηπουροί, καθαρίστριες και διανομείς εντύπων
 - Καμία κουβέντα της τρόικας προς τον Βρούτση για τον κατώτατο μισθό

Το θέμα εξετάσθηκε κατά τη σημερινή, τρίωρη, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατά την οποία η ελληνική πλευρά παρουσίασε πρόταση που είχε επεξεργασθεί από κοινού με την ομάδα δράσης (Task Force).
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τον αριθμό των δόσεων, επικαλούμενη τα «διεθνώς ισχύοντα», ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η ελληνική πλευρά ζητά μεγαλύτερη ευελιξία επικαλούμενη τα ποσοστά της ύφεσης και την «ακραία κατάσταση», στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι η όποια λύση επιλεγεί τελικά, θα αποτελεί την ύστατη ευκαιρία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και επισημαίνουν την αναγκαιότητα της θεσμοθέτησης ενιαίων κανόνων για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, από 1/7/2013, θα εφαρμοσθεί ενιαίο σύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των Ταμείων από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, ενώ από 2017 οι οφειλές θα εισπράττονται μέσω του υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και παραβρέθηκε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος που παρουσίασε τις βασικές πτυχές της πρότασης για την είσπραξη των οφειλών. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 150 χιλιάδες επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι δεν έχουν εργαζόμενους, οι οποίες αν παρουσιάσουν έστω και έναν, προκειμένου να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση, το ασφαλιστικό σύστημα θα κερδίσει 80 χιλιάδες επιπλέον ασφαλισμένους.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της περαιτέρω μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ποσοστιαίες μονάδες κάτι που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.
 
Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται να καταθέσει έως το τέλος του Νοεμβρίου συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ σχεδιάζει να αναπληρώσει τις απώλειες με τη διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης. Αυτή θα επιτευχθεί με την αύξηση του ασφαλίστρου για ορισμένες κατηγορίες απασχολουμένων, όπως οι οικιακοί βοηθοί, και την καθιέρωση ενσήμου για τους εργάτες γης και τους διανομείς εντύπων.
 
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε επίσης στην τρόικα, το σχεδιασμό για την ενίσχυση της απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης η οποία θα περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Ζήτησε επίσης από την τρόικα την υποστήριξή της για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό κανόνα του de minimis και συγκεκριμένα την αύξηση του ορίου των 200 χιλιάδων ευρώ, για το συνολικό ύψος της ενίσχυσης που δικαιούται να λάβει ο ίδιος φορέας και με στόχο την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων για την απορρόφηση ανέργων.
 
Μέσα στο Μάρτιο επίσης θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα για την δημιουργία 400 χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης ενώ είναι ήδη έτοιμη «ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απασχόληση». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας πρόκειται για πρωτοποριακή εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πολύτιμο εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής, αφού μπορεί να παρέχει σε ημερήσια βάση στοιχεία για τις ροές της απασχόλησης (προσλήψεις απολύσεις) ανά περιφέρεια κλάδο εργασίας και ειδικότητα. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν, ότι μετά το φθινόπωρο που οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν τις μεταβολές προσωπικού η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρέχει, για την ανεργία, ακριβέστερη εικόνα από εκείνη της ΕΛΣΤΑΤ.
 
Στο θέμα των συντάξεων παρουσιάστηκαν στην τρόικα στοιχεία από τα οποία συμπεραίνεται ότι, μετά τη φυσική καταγραφή των συνταξιούχων και την απογραφή των συντάξεων λόγω θανάτου, εντοπίστηκαν 60 χιλιάδες παράνομες χορηγήσεις από την διακοπή των οποίων αναμένεται να εξοικονομηθούν 470 εκατ. ευρώ κατ' έτος. Τα 400 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις και τα 80 εκατ. ευρώ από φόρους.

Διαπιστώθηκε επίσης απόκλιση στην καταγραφή των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου των συνταξιούχων κατά 7% και των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 4%, απόκλιση που θα έχει μηδενιστεί έως το τέλος Απριλίου.

Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε το συνολικό σχέδιο με το οποίο εκτιμά ότι θα εκλείψει στο μέλλον κάθε μορφή παραβατικότητας στη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων. Πρόκειται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την προεκτύπωση των ποσών των συντάξεων στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων σε συνδυασμό και την εφαρμογή του συστήματος Αριάδνη που θα καταγράφει κάθε οικογενειακή μεταβολή.
 
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της ολοκλήρωσης του μηχανισμού με τον οποίο θα διαμορφώνεται στο μέλλον ο κατώτατος μισθός και ο οποίος θα πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου.

Πηγή Newsit.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαρτίου 7, 2013 3:23 μ.μ. | Reply
Eυτυχως που εχουμε τον Βρουτση ... και τα αλλα γαλαζια αστερια που τον πλαισιωνουν και φτιαχνουν " ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ " στα λογια και στις ανεξοδες αερολογιες !!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο