Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Απάντηση Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. σε δημοσίευμα

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Αθήνα, 06 Μαρτίου 2013

Σας γνωστοποιούμε απάντηση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αφορμή δημοσίευμα με τίτλο "Στρώνουν χαλί για ένα Ταμείο και σύνταξη 360 ευρώ" (Ελευθεροτυπία, 2/3/2013):

Κύριοι,

σε δημοσίευμά σας με τίτλο "Στρώνουν χαλί για ένα Ταμείο και σύνταξη 360 ευρώ" (Σάββατο 2 Μαρτίου 2013), μου αποδίδονται απόψεις που απέχουν από αυτές που υποστηρίζω δημόσια. Θα ήθελα λοιπόν να σας κάνω γνωστό το πλαίσιο των απόψεών μου που αφορούν στο βασικό πυρήνα των αλλαγών, που κατά την άποψή μου απαιτούνται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Τι Πρέπει να Αλλάξει στο ΙΚΑ

Έχει γίνει πια κατανοητό ότι η οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας συναρτάται απόλυτα με την ανατροπή των εκτεταμένων και παράλογων, για μια ευνομούμενη χώρα, φαινομένων εισφοροδιαφυγής - εισφοροαποφυγής - φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής, φαινομένων υπέρμετρης παραβατικότητας και δυσλειτουργιών που προκαλεί ο συντεχνιακός κατακερματισμός των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, όπου εντοπίζονται σοβαρές αδυναμίες τέτοιου είδους, είναι απόλυτη ανάγκη εφαρμογής τολμηρών και αποτελεσματικών αλλαγών για την ανατροπή των φαινομένων αυτών.

Οι αλλαγές αυτές πρέπει να αντιμετωπίζουν:

την ανυπαρξία ενιαίας και συνολικής πολιτικής για την κοινωνική ασφάλιση με αποτέλεσμα τον κλαδικό κατακερματισμό των φορέων κοινωνικής ασφάλισης τα προηγούμενα 70 χρόνια.

την έλλειψη αποτελεσματικών μεθόδων και μηχανισμών είσπραξης των μηνιαίων εισφορών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών

την παντελή απουσία αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, εποπτείας και αποτροπής παραβατικών μεθοδεύσεων και πρακτικών

Παγιδευμένοι σε αυτές τις παθογένειες πορευτήκαμε με κυρίαρχη τη σκοπιμότητα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης σήμερα όμως με το πιστόλι στον κρόταφο καλούμαστε να ανατάξουμε συμπεριφορές, προβλήματα και λαθεμένες επιλογές δεκαετιών.

Ωστόσο δεν έχουμε άλλη επιλογή, ή θα διορθώσουμε τώρα τα λάθη μας ή αυτά θα μας σπρώξουν στο γκρεμό που απερίσκεπτα δεν προβλέψαμε ότι μπορεί να υπάρξει.

Στη βάση αυτή των διαπιστώσεων για το Σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να επικεντρωθούμε στην κυρίαρχη πολιτική επιλογή στήριξης του Δημόσιου και Καθολικού Αναδιανεμητικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με σταθερή επιδίωξη επίτευξης των παρακάτω στόχων:

1ος στόχος: Δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων με τους διακριτούς κλάδους (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) για παροχή:

Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους, όπως αυτή ορίζεται στο Ν 3863/2010 και επιπρόσθετα στους ανασφάλιστους που δεν ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος με την ταυτόχρονη ισχύ της κατώτερης σύνταξης.

Ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία αθροίζεται στην ενιαία και θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και μόνο από τις εισφορές του αυτοαπασχολούμενου για το σύνολο της ομάδας αυτής.

(Την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αντίστοιχα προς όλους τους ασφαλισμένους καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ)

2ος στόχος: Δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων για παροχή:

Πρόσθετων τμημάτων σύνταξης

Πρόσθετων υπηρεσιών υγείας

άλλων παροχών

Είναι πραγματικά απορίας άξιον, γιατί τελικά είμαστε σχεδόν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όχι μόνο δεν προχωρά στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων αλλά και το πιο σημαντικό, δεν τολμούμε να εισαγάγουμε την έννοια των επαγγελματικών ταμείων στο δημόσιο διάλογο. Ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων έχει εισαχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με νόμο του 2002 ο οποίος δυστυχώς παραμένει ουσιαστικά ανενεργός.

3ος στόχος: Καθορισμός κανόνων που θα κατοχυρώνουν την επάρκεια των παροχών σύνταξης και υγείας, με κοινά αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξισορροπούν την επάρκεια των συντάξεων και παροχών με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας και την ίδια την ανταγωνιστικότητά της.

Ο στόχος αυτός απαιτεί τη μελέτη ειδικού μαθηματικού τύπου (αλγορίθμου) που θα συνδυάζει το ετήσιο ΑΕΠ, το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται στη χρηματοδότηση των συντάξεων, το ύψος των συντάξεων, το ύψος των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, τους χρόνους ασφάλισης, τα όρια συνταξιοδότησης (Σουηδικό Μοντέλο).

4ος στόχος: Ανάπτυξη θεσμών λειτουργικής υποστήριξης των δομών Κοινωνικής Ασφάλισης που θα διασφαλίζουν:

βέλτιστο λειτουργικό κόστος

προάσπιση πόρων από κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές

καθολική είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων και εισφορών

θωράκιση της οικονομικής λειτουργίας από αυστηρούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου.

Στην παρούσα φάση και ειδικότερα μετά τις σοβαρές παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία 3 χρόνια στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν υπάρχει κανένα μα κανένα περιθώριο άλλων ανατροπών σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και το επίπεδο των παροχών.

Αντίθετα, πρέπει να επικεντρωθούμε, με ιδιαίτερη επιμέλεια, με τόλμη και προγραμματισμό στην εξειδίκευση των προαναφερόμενων στόχων.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description pman | Μαρτίου 7, 2013 9:38 π.μ. | Reply
...μου αποδίδονται απόψεις που απέχουν από "αυτές που υποστηρίζω δημόσια"...
γλώττα λανθάνουσα...την αλήθεια λέει;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο