Ειδήσεις Τεχνολογία

Δίκτυο WiFi σε όλη την Ελλάδα, ετοιμάζει ο ΟΤΕ

Ασύρματη πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία στην Ελλάδα ετοιμάζεται να προσφέρει ο ΟΤΕ στους συνδρομητές ευρυζωνικών συνδέσεων του.

Ο ΟΤΕ ετοιμάζεται μέσα στο 2013 να ακολουθήσει το παράδειγμα της Deutsche Telekom και να λανσάρει την υπηρεσία της ισπανικής Fon, η οποία επιτρέπει στους χρήστες της τελευταίας να αλληλοχρησιμοποιούν τα WiFi δίκτυα που έχουν στήσει στα σπίτια τους.

Στην ανακοίνωση της Deutsche Telekom για τη συνεργασία με τη Fon αναφέρεται πως η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες όπου η υπηρεσία θα γίνει διαθέσιμη εντός της τρέχουσας χρονιάς. Σημειωτέον πως ο γερμανικός όμιλος δίνει μεγάλη έμφαση στο συγκεκριμένο έργο, έχοντας ως στόχο να καλύψει με WiFi όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της Γερμανίας.

Τι είναι η υπηρεσία;
Η Fon έχει περίπου 9 εκατ. συνδρομητές της υπηρεσίας της, η οποία παρέχεται δωρεάν. Οι συνδρομητές, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό router, προσφέρουν πρόσβαση στο δικό τους WiFi σε όλους τους υπόλοιπους χρήστες της Fon. Για την ακρίβεια, δίνουν ένα κομμάτι της ευρυζωνικής σύνδεσης που έχουν για χρήση από τους υπόλοιπους συνδρομητές. Και, φυσικά, έχουν πρόσβαση στα WiFi των υπόλοιπων συνδρομητών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειωτέον πως η υπηρεσία της Fon υπάρχει στις Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία και Κροατία και πλέον και στη Γερμανία.
Η Deutsche Telekom θέλει να αξιοποιήσει τη Fon και τη φιλοσοφία της προκειμένου να δημιουργήσει ένα δίκτυο από 2,5 εκατ. WiFi hotspots στη Γερμανία, το οποίο θα είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, η DT έχει περισσότερα αποό 12.000 hotspots, αριθμός που φαντάζει μεγάλος αλλά δεν είναι αρκετός προκειμένου ο γερμανικός οργανισμός να προσφέρει στα 12 εκατ. ευρυζωνικούς συνδρομητές του τη δυνατότητα να έχουν WiFi πρόσβαση σε όλη τη χώρα. Και επιπλέον αυτή η δυνατότητα μπορεί να συνδυαστεί και με υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και mobile broadband, δημιουργώντας ένα πολύ δυνατό μείγμα υπηρεσιών.

WiFi offloading
Την υπηρεσία της Fon πρόκειται να λανσάρει ο ΟΤΕ, ενώ την ίδια στιγμή η Cosmote έχει ξεκινήσει μία άλλη προσπάθεια, η οποία συνίσταται στη δημιουργία ενός δικτύου από δημόσια WiFi hotspots. Το πλάνο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, περιλαμβάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 1000 hotspots σε σημεία όπου υπάρχει συγκέντρωση χρηστών και εμπορικό ενδιαφέρον (καφέ, εστιατόρια, κλπ). Στα συγκεκριμένα hotspost, οι συνδρομητές της Cosmote θα έχουν δωρεάν πρόσβαση και, μάλιστα, η σύνδεση θα γίνεται αυτόματα με το που θα εισέρχεται ο χρήστης στην εμβέλεια του hotspot. Παράλληλα, θα υπάρχει και δυνατότητα για μη συνδρομητές της Cosmote να χρησιμοποιήσουν το hotspot επί πληρωμή. Ακόμη, κατά πάσα πιθανότητα ο διαχειριστής του hotspot θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί να ενεργοποιήσει την υπηρεσία Fon.

Σημειωτέον πως κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Cosmote να δρομολογήσει σημαντικό όγκο κίνησης των δεδομένων από το δίκτυο κινητής της εταιρείας στο WiFi δίκτυο. Πρόκειται για μία λειτουργία που ονομάζεται WiFi offloading και είναι κάτι που η DT δοκιμάζει αρκετά στη Γερμανία και στη Βρετανία και επιτρέπει στον πάροχο να βελτιώνει την εμπειρία που προσφέρει στον συνδρομητή της κινητής τηλεφωνίας όσον αφορά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο