Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ποιό είναι το νέο σύστημα απόδοσης Φ.Π.Α. που προωθεί το Υπ.Οικ.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα Ημερησία :
Νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σφίγγοντας ταυτόχρονα τον κλοιό γύρω από τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που «ξεχνούν» να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και «κλέβουν» από το Δημόσιο το φόρο.

 Το σχέδιο που ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο προβλέπει:

 1. Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ στις 20 του μήνα (κάθε μήνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κάθε τρίμηνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και του ελεύθερους επαγγελματίες).
 
2. Κατάργηση της δυνατότητας καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις που ισχύει σήμερα (40% με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο ποσό σε δύο μηνιαίες δόσεις, με μηνιαία προσαύξηση 2%).
 
3. Με την υποβολή της δήλωσης, θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι υπόχρεοι θα καταβάλλουν όποιο ποσό επιθυμούν με ελάχιστο όριο τα 10 ευρώ. Όμως θα είναι υποχρεωμένοι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ, χωρίς τις δόσεις. Δηλαδή το συνολικό ποσό του ΦΠΑ θα πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του μήνα.

 4. Όσοι δεν εξοφλήσουν το φόρο εμπρόθεσμα η δήλωση θα θεωρείται εκπρόθεσμη και η οφειλή αυτομάτως θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Τότε θα επιστρατεύονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπουν κατασχέσεις καταθέσεων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων.

 5. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα «τρέχει» προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Με την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης οι επιτηδευματίες θα πληρώνουν το ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ.

 6. Όσοι εντοπιστούν από τον προσωρινό έλεγχο να μην έχουν υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ τότε θα βεβαιώνεται ο φόρος με προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στην περίπτωση αυτή οι επιτηδευματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης του ποσού σε 6 μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπεται σήμερα. Θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό του ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description λακησ | Μαρτίου 6, 2013 1:24 π.μ. | Reply
αν δεν πηγαινουν τα ζητα ,της ταμειακης, στο λογιστη ,τι γινεται?
image description mk83 | Μαρτίου 6, 2013 1:45 π.μ. | Reply
Να μας πουν και που θα βρούμε τα λεφτά για να τους τα δώσουμε (και μην αρχίσουν ορισμένοι τα κλασικά: ότι παρανόμως παρακρατούμε το ΦΠΑ, γιατί δεν εισπράττεται - δεν λέω για τα λιανοπούλια, στη χονδρική στενάζει η αγορά από μεταχρονολογημένες και τελικά σφραγισμένες επιταγές ή ανοιχτές πιστώσεις πολλών μηνών, μόνο και μόνο για να λέμε ότι κινούμαστε). Εδώ με τις δόσεις και τρομάζουμε να πληρώσουμε. Έχουν ξεφύγει τελείως οι άνθρωποι (όχι ότι περίμενα αυτό για να το διαπιστώσω ... λέμε τώρα).
image description νικος | Μαρτίου 6, 2013 6:34 π.μ. | Reply
"Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία"..................για να δούμε την ίδια πληροφορία πως θα την παρουσιάσει άλλη ίσως καταλληλότερη εφημερίδα!
image description νικος | Μαρτίου 6, 2013 7:04 π.μ. | Reply
"δεν μπαίνει καν στον κόπο να υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ"................ευτυχώς που στα πρωινάδικα βγαίνει και κανένας επαγγελματίας και ακούγονται πιο "εύστοχοι" σχολιασμοί ενίοτε! copy paste λίγο ουσία και μετά σάλτσες για να δημιουργείται πόλωση μέσα στην κοινωνία.......δεν πήρε ρε παιδιά κάτι το αυτί σας για "την κατεύθυνση του ΥΟ ως προς την θέσπιση της διαδικασίας απόδοσης του φόρου όταν και εφόσον εισπράττεται"?
image description TasosX | Μαρτίου 6, 2013 9:25 π.μ. | Reply
Εγω λεω να υποβαλλουν τη δηλωση με 0 καταβολη ( ή εστω με 10 ευρω...απορω ποιος το σκεφτηκε να πηγαινει ο αλλος στην τραπεζα για 10 ευρω) και να βεβαιωνεται οπως τα υπολοιπα χρεη στην εφορια με δυνατοτητα υπαγωγης σε ρυθμιση. ΧΩΡΙΣ ΡΥΘΜΙΣΗ μαλλον θα πρεπει να ξεχασουν το ...μαλλι απο καθε φορο... Απορω επισης ποιος σκεφτηκε να κανει ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ σε καποιον που ..δεν εχει να πληρωσει το φπα.... 3 πουλακια καθονταν.....
image description george | Μαρτίου 6, 2013 9:12 π.μ. | Reply
Αποταμιευτικός Λογαριασμός «Αξίζει»


Είναι kopy paste απο τρέπεζες Ιδου .

Κάθε προσπάθεια αξίζει επιβράβευση!


Τώρα, με τον νέο Αποταμιευτικό Λογαριασμό "Αξίζει" δεν υπάρχουν δεσμεύσεις στην αποταμίευσή σου, αφού μπορείς να "βάζεις στην άκρη" όποιο ποσό θέλεις, όποτε θέλεις!

Κι επειδή κάθε προσπάθεια, μικρή ή μεγάλη, είναι σημαντική, η Τράπεζα Πειραιώς σε επιβραβεύει με επιτόκιο 3% για κάθε μήνα που αυξάνεις τις καταθέσεις σου έστω και κατά 1 ευρώ.


Στην αποταμίευση, ξεκίνα με αυτά που μπορείς.
Ξεκίνα με Τράπεζα Πειραιώς.image description giannis | Μαρτίου 6, 2013 9:35 π.μ. | Reply
Μεγάλο λάθος εάν σταματήσει το τρεις δόσεις.Τουλάχιστον έτσι πληρώνεται η μία (συνήθως) και οι επόμενες δύο καθίστανται ληξιπρόθεσμες.
image description akakkios | Μαρτίου 6, 2013 11:49 π.μ. | Reply
Έχεις δίκαιο για την δυνατότητα της τμηματικης καταβολής του ΦΠΑ.
Έχω την εντύπωση οτι η αλλαγή αυτή στην νομοθεσία γίνεται για να καταργηθεί η τμηματικη καταβολή του φόρου.
image description agamemnon | Μαρτίου 6, 2013 10:11 π.μ. | Reply
Αν ταυτόχρονα κάνουν μια σωστή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, θα κινείται στη σωστή κατεύθυνση το μέτρο. Θεωρώ όμως ότι 20 του μηνός είναι νωρίς
image description 235711 | Μαρτίου 6, 2013 11:47 π.μ. | Reply
Χαλαρώστε, μπορεί τυπικά και κατ'όνομα οι δόσεις να μην υπάρξουν, αλλά κατ' ουσία υπάρχουν και μάλιστα με καλύτερους όρους!!!

1) Ο ΦΠΑ πληρώνεται μέχρι τέλος του μήνα (4-5 μέρες περιθώριο παραπάνω)
2) Με 10€ κατοχυρώνεις υποβολή δήλωσης => Υποβάλουμε σαν λογιστές κανονικά την Εκ. ΦΠΑ
3) Το υπάρχον σύστημα δόσεων δεν είναι "δωρεάν" υπάρχει η προσαύξηση και σ'αυτό υπάρχει απλά δεν σου ονοματίζει το ποσό των δόσεων, αν θές μπορείς να τα πληρώσεις όλα σε μία δόση με μικρότερη επιβάρυνση ή σε ακόμα περισσότερες με μεγαλύτερη.

Για όλα τα παραπάνω πιστεύω οτι η προωθούμενη ρύθμιση είναι κάπως καλύτερη από την προηγούμενη. Για αυτό λοιπόν αφήστε τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με τρίχες και χάνουν την ουσία.
image description Nicolas | Μαρτίου 6, 2013 11:04 π.μ. | Reply
Ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί στις συναλλαγές μεταξύ εταιριών και επιτηδευματιών υπάρχει ο ΦΠΑ. Δεν μιλώ για τον τελικό καταναλωτή.
image description gkazan | Μαρτίου 6, 2013 11:51 π.μ. | Reply
Γιατί δεν καταργούν πολύ απλά την πίστωση παντού και σε όλους; Μόνο έτσι θα λειτουργήσει το σύστημα. Τέρμα οι πιστωτικές, τέρμα οι επιταγές... "Φέρτε μου λεφτά, φέρτε μου λεφτά, όχι επιταγές, μόνο μετρητά".... Βέβαια είμαι σίγουρος οτι αυτό θα γίνει ΜΟΝΟ για να κερδίσουν πελατεία οι τράπεζες και να βλέπουν πλέον τα πάντα που αφορούν την ζωή μας, μέσω τραπέζης. Επόμενη κίνηση να καταργήσουν το χρήμα σε υλική μορφή, να έχουμε "πιστωτικές μονάδες" στο όνομά μας και ότι φόρο θέλουν να επιβάλλουν, θα τον κλέβουν κατευθείαν από τους λογαριασμούς μας, που θα δηλώσουμε στο Περιουσιολόγιο. Άντε και να μας μετράνε τις αναπνοές μας...
image description 235711 | Μαρτίου 6, 2013 11:27 π.μ. | Reply
Η κατάργηση της πίστωσης είναι πρωτίστως δικιά μας υπόθεση. Αν όλοι μας συμφωνήσουμε και πράξουμε το "μόνο μετρητά" λύθηκε το όλο θέμα , χωρίς κανένα πατερούλι νομοθέτη πάνω από το κεφάλι. Εκτός αν είμαστε τόσο "ανήλικοι" που για όλα θέλουμε έναν πάτρωνα, που για όλα θέλουμε κάποιος άλλος να φταίει...
image description power | Μαρτίου 6, 2013 5:16 μ.μ. | Reply
θα υπάρχουν ατύπως 4 δόσεις μέχρι να ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραης οφειλών. Κάθε μήναςκαθυστέτησης θα είναι 1% από 2% σήμερα. Μάλοον το σύστημα είναι καλύτερο. Τώρα με τις μεταχονολογημένες επιταγές, τι θέλετε νομιμοποιήσει το υπουργείου οικονομικών την πίστωση!
image description ΑΡΓΟΣΦΡΟΦΟΙ | Μαρτίου 6, 2013 9:55 μ.μ. | Reply
Κοιτα μωρε με τι ασχολουνται...και θαρχισουν οι εγκυκλιοι κΙ κι επεξηγηματικες....καλα μιλαμσ για φοβερα αργοστροφους...και πληρωνονται απο πανω...ΒΡΕ ΚΟΥΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ.ΕΔΩ ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΦΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΕΣΙΑ ΠΑΝΕ ΣΥΝΝΕΧΟ.ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΛΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΒΕΤΑΙ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΡΠΑΖΕΤΑΙ ΦΠΑ ΚΑΙ ΦΕ ΑΠΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ...ΒΡΕ ΘΕΛΕΤΕ ΚΡΕΜΑΣΜΑ...


image description antonioskoyrtikahs | Μαρτίου 6, 2013 10:35 μ.μ. | Reply
Αν λέω αν.... πράγματι τους ενδιαφέρει να εισπράττουν και να παρακολουθούν το ΦΠΑ όπως πρέπει ας μας καλέσουν να τους υποβάλλουμε ξανά τις προτάσεις που όταν τις υποβάλλαμε εγγράφως τις έκρυψαν γιατί δεν μπορούσαν να τις καταλάβουν.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο