Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μισθό 250-300 ευρώ με λιγότερες ώρες εργασίας ζήτησαν 11 πολυεθνικές

Απαίτηση – σοκ, για νέα μείωση στον κατώτατο μισθό των άνεργων νεαρής ηλικίας που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, έβαλαν στο τραπέζι του υπουργείου Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών εταιρειών που συναντήθηκαν με τον Κ. Χατζηδάκη.
 
Οι πολυεθνικές έθεσαν θέμα μείωσης του μισθού στα επίπεδα των 250-300 ευρώ για τους νέους ώστε να βελτιωθεί, όπως είπαν, η ανταγωνιστικότητα και να επενδύσουν στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» το ζήτημα του κατώτατου ημερομισθίου στην Ελλάδα έθεσαν την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και συμμετείχαν σε αυτήν όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ανακοίνωσαν πρόσφατα επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
 
«Θα επεκτεινόμασταν και άλλο, αν η Ελλάδα ήταν φιλικότερη προς τις επενδύσεις» είπαν με μία φωνή και οι 11 μάνατζερ, ζητώντας κυρίως περιορισμό της γραφειοκρατίας, μείωση του κόστους ενέργειας και απλοποίηση των διαδικασιών για παραγωγικές δραστηριότητες.
 
Εκεί όμως που οι μάνατζερ αιφνιδίασαν την κυβέρνηση ήταν όταν έθεσαν ζήτημα μείωσης των ημερομισθίων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα των νέων ανέργων.
 «Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου. Δώστε μας την ευκαιρία να προσλαμβάνουμε νέους με λιγότερα χρήματα, για να εργάζονται λιγότερες ώρες και λιγότερες ημέρες κάθε εβδομάδα» πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.
 «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. I will pass it through» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, εννοώντας ότι θα το διαβιβάσει στον υπουργό Εργασίας, για να ξεφύγει από την πίεση.
 
«Δηλαδή για τι επίπεδα μισθών μιλάτε;» ρώτησε ένας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση.
 
«Θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε από 250 ως 300 ευρώ για ολιγόωρη απασχόληση τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα» συμφώνησαν οι οκτώ από τους 11 εκπροσώπους των πολυεθνικών, με επικεφαλής στη μακρά συζήτηση που έγινε τους μάνατζερ των εταιρειών Barilla, Bic Violex και Nestle.
 
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Nestle κ. Raymond Franke έθεσε και ένα άλλο ζήτημα, από αυτά που η κυβέρνηση αρνείται να αγγίξει και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν συζητεί. «Πρέπει να μειωθεί η περίοδος της προμήνυσης (σ.σ.: της προειδοποίησης για να απολυθεί ένας υπάλληλος για να του καταβληθεί μικρότερη αποζημίωση). Είναι απαγορευτική» σημείωσε, αλλά στο ζήτημα αυτό δεν αναφέρθηκε κάποιος άλλος.
 
«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα επίπεδα των μισθών δεν μπορούν να πέσουν άλλο» έσπευσε να υπενθυμίσει κάποια στιγμή ο κ. Χατζηδάκης, όμως οι εκπρόσωποι των εταιρειών επέμειναν και έδειξαν αποφασισμένοι να πιέσουν και άλλο. «Η ελληνική αγορά πεθαίνει. Τα χρήματα που υποσχεθήκατε ότι θα πέσουν στην πραγματική οικονομία δεν έπεσαν. Κι εμείς πρέπει να ανταγωνιστούμε τα κόστη της Ανατολής. Είναι μια ιδέα που θα πρέπει να σκεφθείτε, για να μειωθεί άμεσα το ποσοστό της ανεργίας, και μάλιστα τους νέους. Ειδικά τώρα που ακούμε ολοένα και συχνότερα "μια δουλειά θέλω, ό,τι να 'ναι και όσο να 'ναι"».
 
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description DimitrisD | Μαρτίου 4, 2013 8:45 π.μ. | Reply
Πολλά είναι και αυτά. Στην Κίνα πέρνουν πολύ λιγότερα. Πως θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε την Κίνα με τέτοιους μισθούς. Αν δεν πέσουν οι μισθοί στα 50 ευρώ δεν κάνουμε δουλειά...
Ε ρε παλούκι που σας χρειάζεται.
image description ?? | Μαρτίου 4, 2013 8:40 π.μ. | Reply
Εάν δουλεύουν ημιαπασχόλη όπως αναφέρουν γιατί να μην αμοίβονται με 250-300? Νόμιμοι δεν θα είναι?
image description John | Μαρτίου 4, 2013 10:24 π.μ. | Reply
Μα...κίες. Και στα 100 ευρώ να φτάσει ο μηνιαίος πάλι δεν θα μεγαλώσουν τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα με αυτους τους φόρους και αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες.
image description Thanasis Plk | Μαρτίου 4, 2013 12:10 μ.μ. | Reply
Άραγε γιατί στις χώρες του Βορρά, που το μισθολογικό κόστος είναι τριπλάσιο - τετραπλάσιο σε σχέση με το Ελλαδιστάν, δεν φωνάζουν οι πολυεθνικές για μείωση των μισθών σε τέτοια επίπεδα?? Δεν είδα πολλές πολυεθνικές να κλείνουν παραρτήματα στη Γερμανία, στην Αγγλία κτλ. Με φτηνό μεροκάματο θα πάρεις φτηνιάρικο προιόν.
image description spyros49085 | Μαρτίου 4, 2013 5:27 μ.μ. | Reply
Γιατί εμένα μου κακοέπεσε που κατα τη διαρκεια των σπουδών μου δούλευα 2,5 ώρες την ημέρα και οι απολαβές μου ήταν όλες αφορολόγητες? Και είχα και μια άλλη δουλίτσα 8ώρες την εβδομάδα σε σούπερ μάρκετ (ταμίας) και με 20 ώρες την εβδομάδα (το Σαββατοκύρικαο ήταν πλήρης με δουλειά), ζούσα, σπούδαζα και ταξίδευα σε όλο τον κόσμο με τα περισσευούμενα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα καθώς έβγαζα περίπου 600ευρώ το μήνα, με αυτά πλήρωνα ενοίκιο, πανεπιστήμιο (αφού τα βιβλία δεν ήταν τσάμπα όπως στην Ελλάδα), ρεύμα, τηλέφωνο και ρούχα! Αλλά το ενοίκιο μου ήταν 215 με τα κοινόχρηστα, τηλ και ρευμα 150 το μήνα,τα βιβλία μου και το πανεπιστημιο 50 το μήνα και τα άλλα έμεναν για ρούχα ... Άσχημα πέρασα? Αλλά που στην Ελλάδα να εφαρμοστούν οι τιμές του εξωτερικού! Που ταξίδευα? Δείτε τις φωτογραφίες μου εδω... 13 ώρες πτήση για Τοκυο με την ΒΑ το 1997 με 750ευρώ...
image description vassileios | Μαρτίου 5, 2013 11:47 π.μ. | Reply
Το άρθρο αποτελεί σκέτη απογοήτευση. Είναι η στιγμή όπου και οι λέξεις χάνουν όλη τη βαρύτητα τους και σου προκαλούν την σκέψη της απόγνωσης και της θέλησης να βγεις έξω για να μην σκάσεις!
Οι part time εργαζόμενοι κοστίζουν ήδη τόσο... εκτός αν εννοούν, να είναι ο μισθός στα 300 € και με την part time εργασία να παίρνουν 100€!!!
Αν τόσο πολύ καίγονται οι συγκεκριμένοι διευθυντάδες πολυεθνικών για ανάπτυξη...θα ήθελα πραγματικά να τους ρωτήσω τους ίδιους: πόσα ευρώ είναι οι ίδιοι διατεθιμένοι να κόψουν από τους μισθούς τους για να σώσουν έστω και μία θέση εργασίας.... Είμαι απόλυτα σίγουρος πως η απάντηση θα σοκάρει τους πάντες. Εκ του ασφαλούς πολλά μπορούν να ειπωθούν...Για βγες στην ανεργία και πες μας πόσο δύσκολο είναι να μπεις...και ποιος ζει με 300€;;;
image description eir | Μαρτίου 6, 2013 10:11 π.μ. | Reply
κια ακόμα πιστεύει κανείς ότι οι μετανάστες φταίνε που μειώνονται οι μισθοί?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο