Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Λ.Σ.Α. - Επιστολές προς το Υ.Ο. για διευκρίνιση ασφαλιστικών εισφορών φυσικών προσώπων και διαμαρτυρία για το φαινόμενο ρύθμισης χρεών από πρόσωπα χωρίς να έχουν υποβάλει δηλώσεις

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Σαρπηδόνος 22, 104 42 Αθήνα – Τηλ.: 210 51.38.289, 210 51.57.310-FAX:210 51.32.661
Email: [email protected], [email protected] - Web: www.lsa.gr

ΠΡΟΣ ΤΟΝ
Γεν. Διευθυντή Φορολογίας Εισοδήματος,
κ. Κατούδη Ηλία

Κοινοποίηση:
1. Γεν. Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων – Γεν. Διευθυντή ΚΕ.Π.Υ.Ο.,
κ. Λαζαρίδη Παναγιώτη
2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
3. Tax Heaven, Κόμβος φορολογικής και λογιστικής ενημέρωσης
4. e – forologia.gr

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2013

Θέμα: « Διευκρίνιση για ασφαλιστικές εισφορές φυσικών προσώπων »

Μέχρι πρότινος, οι εταίροι ΟΕ / ΕΕ πλήρωναν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και καταχωρούσαν τα ποσά αυτά στις ατομικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έχοντας και έκπτωση 10%.

Με τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου 4110/2013 τα φυσικά πρόσωπα εκπίπτουν από τα έσοδα τους, στα βιβλία εσόδων – εξόδων, ως δαπάνη τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν στα κύρια ταμεία ασφάλισης. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ισχύσει το ίδιο ή κάτι ανάλογο και για τα μέλη των νομικών προσώπων.

Στη πράξη, οι ασφαλιστικές εισφορές φυσικών προσώπων που μετέχουν σε νομικά πρόσωπα και δεν ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, θα πρέπει να καταχωρούνται στα βιβλία της ΟΕ – ΕΕ ή να προβλέπετε η αντίστοιχη έκπτωση δηλώνοντας το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών τους στις ατομικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Περιμένουμε την διευκρινιστική απάντηση σας πάνω στο θέμα.

________________________________________________________________

ΠΡΟΣ ΤΟΝ
Υπουργό Οικονομικών,
κ. Στουρνάρα Γιάννη
ΚΑΤ’ ΕΠΕΙΓΟΝ

Κοινοποίηση:
1. Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Μαυραγάνη Γεώργιο
2. Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη
3. Γεν. Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων – Γεν. Διευθυντή ΚΕ.Π.Υ.Ο.,
κ. Λαζαρίδη Παναγιώτη
4. Γεν. Διεύθυνση Φορολογίας
5. Γεν. Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων & Είσπραξης Δημοσιών Εσόδων
6. Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου, Γ’ τμήμα ΦΜΑΠ
7. Διεύθυνση Φ.Π.Α.
8. Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
9. Tax Heaven, Κόμβος φορολογικής και λογιστικής ενημέρωσης
10. e – forologia.gr

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2013

Θέμα: «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ »

Έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο και με αφορμή αρκετές αναφορές από μέλη του συλλόγου, σας το γνωστοποιούμε:
Φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν κάνει ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο χωρίς να έχουν υποβάλει δηλώσεις Φ.Π.Α. και Φόρου Εισοδήματος κατ’ εξακολούθηση και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα πρόσωπα αυτά βάσει του ισχύοντος συστήματος μπορούν να ιδρύσουν νέα εταιρεία, αφού είναι «φορολογικά ενήμερα» (ρύθμιση χρεών) ακόμα και αν δεν έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις που υποχρεούνται να υποβάλουν, κλπ.

Η παραπάνω ελευθερία κινήσεων αντίκειται στην ισότιμη φορολογική μεταχείριση των πολιτών και θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την ισχύουσα κατάσταση. Προτείνουμε άμεσα τη διασταύρωση στοιχείων στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του taxisnet διότι τα έσοδα που φοροδιαφεύγουν από τη μη υποβολή δηλώσεων είναι πολλαπλάσια από αυτά που έχουν υπολογιστεί.

Παρακαλούμε να πράξετε τα δέοντα.Με τιμή
Για το Δ.Σ.
  
Ο Πρόεδρος                       
Κυριακόπουλος Νικόλαος                        

Η Γεν. Γραμματέας
Πολίτου Μαρίνα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο