Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανεκμετάλλευτες πληροφορίες για 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής

«Προβληματικοί» οι μηχανισμοί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Ανεκμετάλλευτες πληροφορίες για 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής


Την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής κατέδειξε ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος χαρακτήρισε «πενιχρά» και «αποκαρδιωτικά» τα αποτελέσματα και ζήτησε «θεαματικές αλλαγές» ώστε να λειτουργήσει το σύστημα.

Ο κ. Νικολούδης -παραδίδοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τις Εκθέσεις Πεπραγμένων του έτους 2012 των Μονάδων Α΄ και Γ΄ της Αρχής- δήλωσε πολλές φορές την απογοήτευσή του για τον τρόπο που λειτουργούν οι μηχανισμοί, είπε μάλιστα πως «είμαι κάποιος που τα είδε από μέσα τα πράγματα και έπεσα από τα σύννεφα».

«Έχουμε ένα μηχανισμό, που το μεν ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους, και τις εφορίες που βεβαιώνουν φόρους, αλλά δεν κάνουν έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση πως τιμά την δουλειά που γίνεται στο ΣΔΟΕ («είναι ένας πανίσχυρος μηχανισμός», είπε), όπως και των υπόλοιπων μηχανισμών πάταξης της φοροδιαφυγής, απέδωσε όμως την κατάσταση σε στρεβλώσεις του συστήματος, αφού «άλλος έχει το πεπόνι και άλλος το μαχαίρι».

Εξήγησε -προς επίρρωση των λεγομένων του- πως οι εφορίες δεν έχουν ελεγκτικό μηχανισμό των φυσικών προσώπων και έτσι δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν πληροφορίες για 497 υποθέσεις και να βεβαιώσουν φοροδιαφυγή. «Τους στείλαμε στοιχεία για φορολογούμενους με 450.000 ευρώ καταθέσεις, που δήλωναν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ και μας ρώτησαν “τι να την κάνουμε εμείς αυτή την πληροφορία;”. Έπεσα από τα σύννεφα», είπε.

Σχετικά με τις υποθέσεις δωροληψίας, ο κ. Νικολούδης σημείωσε πως είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να επιβεβαιωθούν αδικήματα και επικαλούμενος το παράδειγμα δωροδοκίας ορθοπεδικών γιατρών από πολυεθνική εταιρεία, τόνισε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις που αποτύχαμε να βεβαιώσουμε δωροληψία μείναμε με το αίσθημα της απογοήτευσης». «Ή δεν είχαν κάνει δηλώσεις πόθεν έσχες ή ήταν λειψές», εξήγησε και υπογράμμισε ότι η δωροδοκία και η διαφθορά είναι σαν στρείδι, που για να το φας πρέπει να κόψεις το ένα κομμάτι, αλλιώς θα σπάσεις τα δόντια σου.

Ακόμη, ο κ. Νικολούδης ανέφερε ότι στα περίπου 30.000 πόθεν έσχες που έχουν καταθέσει οι υπόχρεοι, έχουν εντοπιστεί 337 «προβληματικά».

Σχετικά με το θέμα ελέγχου των εξωχώριων εταιρειών, είπε πως η προσπάθεια αυτή πολλές φορές μοιάζει «με την προσπάθεια του σκύλου που κυνηγάει την ουρά του».

Αναφερόμενος πάντως στις επιδόσεις της Αρχής, ο κ. Νικολούδης τόνισε πως κρίνονται ικανοποιητικές, αφού από το 1997 έως το 2011 έχουν δεσμευτεί 217 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 δεσμεύτηκαν 223 εκατ. ευρώ και το 2012 238 εκατ. ευρώ.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να βεβαιώσουν 130 εκατ. ευρώ από φοροδιαφυγή και η Αρχή να δεσμεύσει τα 97 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το σύνολο των 238 εκατ. ευρώ του 2013 κατανέμεται ως εξής:
 
- Για παθητική δωροδοκία δεσμεύτηκαν 957.750 ευρώ
 
- Για εμπορία ανθρώπων 72.288 ευρώ
 
- Για φοροδιαφυγή 97.931.473 ευρώ
 
- Για προστασία οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων 5.282.721 ευρώ
 
- Εγκληματική οργάνωση 8.788.139 ευρώ
 
- Κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση άνω των 6 μηνών 125.240.587 ευρώ
 
Κι ενώ ο κ. Νικολούδης ανέφερε πως εντατικοποιήθηκε τα μέγιστα η δουλειά που γινόταν στο επίπεδο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, δεν παρέλειψε να εκφράσει παράπονο για το γεγονός ότι η Αρχή υπολείπεται σε προσωπικό και ζήτησε την συνδρομή της Επιτροπής για τη διευκόλυνση του έργου τής Αρχής, καθώς -όπως είπε- «δεν μπορεί ο ίδιος να παρακαλάει υπουργούς». «Έχω όλα τα απέξω με τρομοκρατίες, εκβιαστές και εγκληματίες, αλλά ο εφιάλτης μου είναι τα προβλήματα που μου βάζουν κάθε φορά που θέλω να αποσπάσω έναν υπάλληλο στην υπηρεσία μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά τις διαπιστώσεις του πάντως, ο κ. Νικολούδης έκλεισε την τοποθέτησή του απευθύνοντας το «ευοίωνο μήνυμα» ότι «βαδίζουμε σε καλό δρόμο», καθώς «δεν πατάξαμε τη φοροδιαφυγή», όμως «κάναμε βήματα». Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής, εξέφρασε τη θέση πως απαιτείται ένα σταθερό, απλό, αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, στοιχεία που δεν υπάρχουν -όπως είπε- στο υφιστάμενο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολούδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν του έχει δοθεί σε καμία μορφή αυτό που αναφέρεται ως “λίστα Λαγκάρντ”, ενώ έχει την λίστα των περίπου 54.000 που έβγαλαν εν μέσω κρίσης χρήματα στο εξωτερικό και αυτή την περίοδο διασταυρώνονται στοιχεία.

Τέλος, ο ΣυΡιζΑ κατέθεσε την πρόταση να διαβιβαστούν τα πρακτικά της συνεδρίασης στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης και στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες και να κληθούν ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην Επιτροπή.

Πηγή ΑΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο