Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τράπεζες: Μείωση μισθών 15% έως 20%, αύξηση ωρών εργασίας

Στο τραπέζι του διαλόγου για τη σύναψη νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας τέθηκαν -και επίσημα χθες- η μείωση από 15% - 20% των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων και η αύξηση των ωρών εργασίας από τις 37 στις 39 την εβδομάδα, με ρήτρα για την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων που θα διευκολύνουν την επέκταση της λειτουργίας των τραπεζών με διευρυμένο ωράριο έως τις 4 μ.μ.

Τις προτάσεις υπέβαλαν χθες στην ΟΤΟΕ οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των μεγάλων συστημικών τραπεζών (της ETE, της Alpha bank και της Πειραιώς) ως «ανταλλάγματα» για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης στη θέση της «ληγμένης» από τις 14 Φεβρουαρίου. Η πρόταση -την οποία απέρριψε μόλις την άκουσε η ΟΤΟΕ- προβλέπει:

Μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας, δηλ. βασικών μισθών και επιδομάτων, κατά 15% - 20%. Η μείωση, όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, θα μπορούσε να γίνει συνδυαστικά με «κούρεμα» τόσο των βασικών μισθών όσο και σειράς επιδομάτων τα οποία «χάνονται» σε περίπτωση μη υπογραφής νέας κλαδικής σύμβασης όπως του επιδόματος γάμου, ισολογισμού και βρεφονηπιακού σταθμού.

Αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας από τις 37 στις 39 ώρες με παράλληλη διεύρυνση των ειδικών ωραρίων λειτουργίας των τραπεζών χωρίς την καταβολή υπερωριακής αμοιβής.

Κατάργηση της χειμερινής άδειας (1 εβδομάδα) και εμμέσως του δικαιώματος κατάτμησης σε δύο περιόδους της ετήσιας άδειας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Κατάργηση του τριτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου (όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ). Η ΟΤΟΕ απέρριψε το σύνολο της πρότασης και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση από νέα βάση «θα υπάρξουν εντάσεις σε μια περίοδο που χρειάζεται κλίμα ομαλότητας εν όψει των αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Νέα συνάντηση
Οι εκπρόσωποι των διοικήσεων επιφυλάχθηκαν να επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων στις 11 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι η 14 Μαίου είναι το απώτατο χρονικό περιθώριο για υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τότε οι τράπεζες μπορούν, εφαρμόζοντας το νέο καθεστώς για τις συμβάσεις, να περιορίσουν τις αποδοχές στο βασικό μισθό της κλαδικής και στα τέσσερα μετενεργούντα επιδόματα (τέκνων, πτυχίου, πολυετίας και βαρέων - ανθυγιεινών) καταβάλλοντας, ωστόσο, τα έξτρα επιδόματα που προβλέπουν οι επιχειρησιακές, ανά τράπεζα, συμφωνίες μέχρις ότου λήξουν και αυτές.Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο