Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Όλοι οι πλειστηριασμοί στο ίντερνετ από το Υπ.Οικ.

Όλοι οι πλειστηριασμοί στο ίντερνετ από το ΥΠΟΙΚ

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσει η εφορία προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων κηρύσσονται άγονοι λόγω μη εμφάνισης ενδιαφερομένων και στο ΥΠΟΙΚ εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι, εκτός από την οικονομική κρίση που προκαλεί μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με την ελλιπή ενημέρωση της αγοράς αναφορικά με τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται. Το αποτέλεσμα είναι να κηρύσσονται άγονοι και το δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα.
 
Με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς οι φορολογικές αρχές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Μάλιστα στην περίπτωση χρεών προς το δημόσιο δεν υπάρχει και προστασία της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, όπως ισχύει για τα χρέη προς τις τράπεζες εφόσον το χρέος είναι έως 200.000 ευρώ. Ο προϊστάμενος της εφορίας εκδίδει κατασχετήριο και σε συνεργασία με έναν δικαστικό επιμελητή προχωρά σε πρόγραμμα αναγκαστικής εκποίησης του ακινήτου με δημόσιο πλειστηριασμό. Για να είναι έγκυρος θα πρέπει η περίληψη της κατάσχεσης και το πρόγραμμα του να δημοσιευτούν σε μια τοπική εφημερίδα της περιοχής του ειρηνοδικείου στον οποίο θα πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός. Η ελάχιστη τιμή στην οποία, βάσει νόμου, μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο με πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία. Εφόσον η διαδικασία πλειστηριασμού κηρυχθεί άγονη μετά από τρεις πλειστηριασμούς, τότε ο ενδιαφερόμενος (στην περίπτωση αυτή το ελληνικό δημόσιο) μπορεί με αίτησή του προς το πρωτοδικείο να ζητήσει διόρθωση της τιμής προς τα κάτω προκειμένου να είναι δυνατή η πώληση σε τιμή κατώτερης της αντικειμενικής.
 
Τα τελευταία δυο χρόνια και ειδικά μετά τις αρχές του 2012 οι περισσότεροι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι. Ο λόγος, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ, δεν είναι μόνο η ύφεση, τα μειωμένα εισοδήματα και η μείωση της ελκυστικότητας των ακινήτων. Είναι και το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί δεν γίνονται γνωστοί στο ευρύτερο κοινό. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει μια επίσημη βάση δεδομένων όπου θα καταχωρούνται όλα τα προγράμματα πλειστηριασμού προκειμένου ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να τα πληροφορηθεί και να λάβει εφόσον το επιθυμεί μέρος σε αυτά. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα επαγγελματικών ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί στην περιφέρεια (π.χ. στην Κρήτη) και δεν μπορούν μάθουν γι? αυτά ενδιαφερόμενοι από την πρωτεύουσα διότι τα προγράμματα πλειστηριασμών τους δημοσιεύονται μόνο σε τοπικές εφημερίδες.
 
Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι η αγορά δεν λειτουργεί αποτελεσματικά στο συγκεκριμένο πεδίο και θα πρέπει να γίνει μια παρέμβαση για το άνοιγμα της πληροφόρησης. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται ένας νέος δικτυακός τόπος στον οποίο, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα αναρτώνται όλα τα προγράμματα πλειστηριασμού. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή στους πλειστηριασμούς και από την εκποίηση των ακινήτων το ελληνικό δημόσιο θα εξασφαλίζει πρόσθετα έσοδα σε μια εποχή μάλιστα που τα έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς την εφορία ανέρχεται σε 56 δισ. ευρώ από τα οποία ευελπιστεί φέτος να εισπράξει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.
 
Εκτός από τους πλειστηριασμούς ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών προχωρά και σε κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», δηλαδή μισθών και συντάξεων (ακατάσχετο έως 1.000 ευρώ), ενοικίων,  καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, απαιτήσεων από πελάτες κ.ά.


Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description gkazan | Φεβρουαρίου 25, 2013 2:11 μ.μ. | Reply
Γιατί τύποι μου, να φτιάξετε νέο site; Το e-bay δεν σας λέει τίποτα; Το άλλο που δίνει στεγνά τα μέλη του και τρέχουν για πρόστιμα στο ΣΔΟΕ; Μόνο να κάνετε εγγραφή και έναρξη στην ΔΟΥ, για να μην σας κυνηγήσει το ΣΔΟΕ. Χαίρομαι πάντως που οι αετονύχηδες και κατσαπλιάδες που συμμετείχαν σε πληστειριασμούς (τα λεγόμενα κοράκια), θα μπορούν τώρα να δρούν εξ' αποστάσεως και να μην δείχνουν τα πρόσωπά τους... Γιατί που ξέρεις, μπορεί ένας τρελός που του πήραν το σπίτι για ψίχουλα, μπορεί να τους "πετύχει" κάπου στο δρόμο για "συμψηφισμό"...
image description βασιλειοσ λιακοσ | Φεβρουαρίου 25, 2013 5:01 μ.μ. | Reply
Αυτήν την επόχή άνα κάποιος πάει να αγοράση μέσω πλειστηριασμού, θα πρέπει να το σκεφτή καλά και 2 φορές: Πρώτον γιατί είναι θέμα ηθικής (όταν κάποιου του παίρνουν το ακίνητο και μάλιστα το δημόσιο, ξέρουμε πώς έγινε και κάποιος κατήντησε έτσι) και δεύτερον γισ την περίπτωση του "συμψηφισμού" που γράφει ο παραπάνω σχολιαστής και ο νοών νοείτω....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο