Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σκορδάς: Προωθούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σκορδάς: Προωθούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
 
Πάγωμα δόσεων, και ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή χρεών περιλαμβάνονται στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που προωθεί η κυβέρνηση, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην ΝΕΤ.

Ο Θανάσης Σκορδάς σημείωσε ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες και διευκρίνισε ότι σ' αυτή θα μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 32% τα τελευταία χρόνια  καθώς και οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι χρόνια πάσχοντες.

Τόνισε ακόμα ότι η ρύθμιση θα προβλέπει μεταξύ άλλων το «πάγωμα» της δανειακής δόσης για 4 χρόνια.

Ρυθμίσεις για  τα  υπερχρεωμένα νοικοκυριά με έμφαση στη μείωση των επιτοκίων, ζητά εκ νέου η ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα, εγείρει ζήτημα «περικοπής» των δανείων με «τον ορισμό ενός ορίου κέρδους πάνω από το αρχικό δάνειο.

Επισημαίνει οτι  «το σύνολο κάθε ρυθμισμένης δόσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 25% των συνολικών εισοδημάτων των νοικοκυριών, ενω όσον αφορά τους άνεργους θα πρέπει να υπάρξει περίοδος χάριτος».

Ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και μείωση των μηνιαίων καταβολών, προτείνει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης προτείνει τη μείωση των μηνιαίων καταβολών, έτσι ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος και το υπόλοιπο ποσό άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη να διαγράφεται οριστικά.

Κάνει λόγο για πολιτική της εμμονής της κυβέρνησης σε μια λάθος μνημονιακή στρατηγική που καθημερινά ισοπεδώνει την κοινωνία και την οικονομία.

Πηγή: http://www.skai.gr

Ωστόσο για το ίδιο θέμα η Ναυτεμπορική αναφέρει:


Κατηγορηματικά αποκλείει το υπουργείο Ανάπτυξης το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης για κούρεμα των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

 
Συγκεκριμένα, στον απόηχο της δημοσίευσης της μελέτης εργασίας στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία προτείνεται και το κούρεμα των δανείων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων σε σειρά χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), στελέχη του υπουργείου, μιλώντας στη «Ν» επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις του υπουργείου για τη ρύθμιση των δανείων, αλλά και τις τροποποιήσεις του νόμου 3869/2010 που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παραμένουν ως έχουν.
 
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι η εν λόγω μελέτη αποτυπώνει απλώς τις απόψεις δύο στελεχών του ΔΝΤ και ως εκ τούτου δεν συνιστά δέσμευση για την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με βάση τη μελέτη αυτή.
 
Συνεπώς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει τις απαντήσεις της τρόικας επί των προτάσεων που έχει καταθέσει από τον περασμένο Νοέμβριο για τη θεσμοθέτηση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες, αλλά και για την τροποποίηση του Ν. 3869/2010. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το μέλλον των προτάσεων αυτών, καθώς σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και οι απαντήσεις της τρόικας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι προετοιμασμένη ακόμη και για την απόρριψη επιμέρους προτάσεων, με αποτέλεσμα να διερευνά και άλλες λύσεις.
 
Τι προτείνει το υπουργείο
 
Η πρόταση του υπουργείου ως προς το σκέλος διευκόλυνσης των δανειοληπτών για ενυπόθηκες απαιτήσεις αφορά σε μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από 1/1/2010.
 
Συγκεκριμένα, προτείνεται για τα δάνεια που αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ να χορηγείται περίοδος χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους (τοκοπληρωμή), οι οποίοι υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό της τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό.
 
Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών, ενώ η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.
 
Σε ό,τι αφορά το νόμο 3869/2010, η πρόταση του υπουργείου προβλέπει ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100%, που απαιτείτο μέχρι σήμερα).
 
Προβλέπει, επίσης, την καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο, ενώ η ελάχιστη καταβολή ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.
 
Αναδιάρθρωση λέει το ΔΝΤ
 
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρώπη στις προσπάθειες εξυπηρέτησης των δανειακών οφειλών αναφέρεται έγγραφο εργασίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τους οικονομολόγους της έκθεσης να τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης των χρεών του ιδιωτικού τομέα στις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας, στο οποίο επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζει τις απόψεις του ίδιου του ΔΝΤ, στη διάρκεια των ετών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα επίπεδα ιδιωτικού χρέους ως προς το ΑΕΠ έχουν αυξηθεί σημαντικά στις χώρες της Ευρώπης και κυρίως σε Ελλάδα και Ιρλανδία. «Τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες έχουν βιώσει παράλληλα και σημαντική μείωση της αξίας των ακινήτων», γεγονός το οποίο περιορίζει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης χρέους, επισημαίνεται στην έκθεση, με τίτλο «αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του ιδιωτικού χρέους, στον απόηχο της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης». Εάν δεν υπάρξει λύση στα προβλήματα, τότε τα υψηλά επίπεδα χρέους που βαρύνουν τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αποτελέσουν εμπόδιο στην ανάκαμψη, τονίζεται στην έκθεση.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Charilaos Gioultzoglou | Φεβρουαρίου 25, 2013 12:09 μ.μ. | Reply
Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ, 25/2/13

Θέμα: Νόμος για τα Υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Το Σχέδιο Νόμου που ανακοινώθηκε αναφέρει ως όριο οικογενειακού εισοδήματος τις 25.000€.
Είναι δίκαιο αυτό;;;;;;;; Να το δούμε:
π.χ.
• Ο Α συνταξιούχος, άγαμος, έλαβε ένα στεγαστικό ενυπόθηκο δάνειο το 2008 € 250.000 για 1η κατοικία (αντικειμενικής αξίας 179.000€) και πληρώνει € 1500 το μήνα τοκοχρεολυτική δόση 15ετούς διάρκειας. Το εισόδημά του σήμερα είναι 2000 Χ 12 = 24000 και έχει μειωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 κατά 36%. Επομένως υπάγεται στην αναμενόμενη ρύθμιση, αφού του απομένουν μόνο € 500 (2000-1500) για να ζήσει.
• Ο Β συνταξιούχος, έγγαμος, έλαβε και αυτός ένα στεγαστικό ενυπόθηκο δάνειο το 2008 € 250.000 για 1η κατοικία (αντικειμενικής αξίας 179.000€) και πληρώνει € 1500 το μήνα τοκοχρεολυτική δόση 15ετούς διάρκειας. Το εισόδημά του σήμερα είναι 1400 Χ 12 = 16800 και έχει μειωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 κατά 36%. Το εισόδημα της επίσης συνταξιούχου συζύγου του είναι σήμερα 1100 Χ 12 = 13200 και έχει μειωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 κατά 36%. Άρα έχουν οικογενειακό εισόδημα € 30.000 (16800+13200). Επομένως δεν υπάγονται στην αναμενόμενη ρύθμιση, παρά το ότι τους απομένουν μόνο € 1000 (2500-1500) για να ζήσουν 2 άτομα!!!!!!

Δεν είναι άδικο το σχέδιο αυτό;;; Μήπως πρέπει να αυξηθεί το όριο εισοδήματος των 25000 για τους έγγαμους;;;;;;;;
Θα ήθελα την άποψή σας για την παρατήρησή μου αυτή.

Με εκτίμηση,
Χαρίλαος Γκιουλτζόγλου (email: hgioultzoglou.ath.forthnet.gr)
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο