Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Από τον έλεγχο της Κομισιόν θα περνούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί

Από την Κομισιόν θα ελέγχονται τα προσχέδια των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητεί αλλαγές σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις, όπως συμφωνήθηκε την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο.

Υστερα από μήνες διαβουλεύσεων, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις νέες εξουσίες της Κομισιόν, προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να αποφευχθεί μια νέα κρίση χρέους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο νέος νόμος συμπληρώνει την υφιστάμενη νομοθεσία, που αυστηροποιήθηκε στα τέλη του 2011 μέσω της υιοθέτησης μέτρων για ταχύτερη επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων για όσους παραβίασαν τα όρια ελλείμματος και χρέους.

Ο νόμος δίνει στην Κομισιόν μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Οι κυβερνήσεις βέβαια μπορούν να αγνοήσουν τις συστάσεις της Κομισιόν. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με τον ευρωπαϊκό νόμο.

«Αυτοί οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις οικονομικές κρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο νόμος, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο, θα αναγκάζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποστέλλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος προς έγκριση στην Κομισιόν πριν τις 15 Οκτωβρίου.

«Αυτό σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα μπορεί να ωφεληθεί από ένα πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο καθορισμού πολιτικής, ήδη για τον δημοσιονομικό κύκλο του 2014», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν.

Οι χώρες της ευρωζώνης ήδη συμφωνούν στις γενικές κατευθύνσεις της δημοσιονομικής τους πολιτικής για το επόμενο έτος. Η Κομισιόν καταθέτει προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις.

Η επιπλέον δυνατότητα να εξετάζονται τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τον Οκτώβριο πριν κατατεθούν προς έγκριση στα κοινοβούλια των κρατών-μελών έχει ως στόχο να εντοπίζονται οι όποιες αποκλίσεις σε σχέση με αυτά που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην Κομισιόν να θέσει υπό αυστηρή παρακολούθηση μια χώρα που «κινδυνεύει από χρηματοικονομικές δυσκολίες».

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκαλούν τις δυσκολίες αυτές και να υπόκειται σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις της προόδου της.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο