Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ενιαίος συντελεστής φόρου 25% με μείωση συντάξεων των ρετιρέ

Ριζικές αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα με την καθιέρωση χαμηλών ενιαίων συντελεστών φορολόγησης για μισθωτούς, επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα..

Ριζικές αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα με την καθιέρωση χαμηλών ενιαίων συντελεστών φορολόγησης για μισθωτούς, επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και εναρμόνιση των φόρων περιουσίας και των ειδικών φόρων με τα ευρωπαϊκά δεδομένα προτείνει μελέτη που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank με θέμα «Φορολογία για ανάπτυξη».


Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με τη μελέτη, θεωρούνται απαραίτητες στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελληνικής οικονομίας. Στη μελέτη, αναγνωρίζεται ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε η κυβέρνηση (αύξηση αφορολογήτου, μείωση συντελεστών κλπ) κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αποτελεί μια προσπάθεια αποκατάστασης της αδικίας που υφίστανται οι μισθωτοί, πλην όμως εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και για διεύρυνση της φορολογικής βάσης ο ρυθμός αύξησης των εσόδων μπορεί να επιβραδυνθεί ή/και να γίνει αρνητικός από το 2007.


Για το λόγο αυτό, αναφέρεται στο δελτίο, η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά επιδιώκοντας τους ακόλουθους ενδιάμεσους στόχους προς την κατεύθυνση της τελικής εφαρμογής του συστήματος του Μοναδικού Ενιαίου Φόρου στην Κατανάλωση (ΜΕΦΚ) στη μεσο-μακροχρόνια περίοδο.

Συγκεκριμένα:
- Εγκαθίδρυση ενιαίων συντελεστών στο Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (τόσο για τους μισθωτούς όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες) σε μια κατάλληλη μεταβατική περίοδο, με ταυτόχρονη αύξηση του αφορολόγητου ορίου και σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης (ουσιαστική μείωση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κ.ά.).
- Σταδιακή μείωση του ενιαίου συντελεστή φορολογίας στο ΦΕΦΠ στο 25%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων.
- Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ με μια ανάλογη σταδιακή μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων των ασφαλισμένων αυτών των κατηγοριών στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του ασαφλιστικού συστήματος. Ενδέχεται, επίσης, να απαιτηθεί και μια νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ταυτόχρονα με μια ουσιαστική βελτίωση του συστήματος επιβολής και είσπραξης αυτού του φόρου, ώστε να μειωθεί δραστικά η φοροδιαφυγή σε αυτό τον τομέα που σήμερα είναι πολύ μεγάλη.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο