Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.: Εταιρική Διακυβέρνηση - Αμοιβές και δημοσιοποίησή τους - Προσέλκυση επενδυτών - Ανάπτυξη

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

18 Φεβρουαρίου 2013

Πολλές εισηγμένες εταιρείες ζητούν ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς [Ε.Κ.] σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση [Ε.Δ.]. Ομολογουμένως, η πρόσφατη χιονοστιβάδα άρθρων και ειδήσεων για την εταιρική διακυβέρνηση ξενίζει. Με αφορμή λοιπόν τις εκφρασθείσες απορίες, στείλαμε την ενημέρωση που ακολουθεί.  Δεν επεκταθήκαμε στις απόψεις άλλων παραγόντων που ασχολούνται με το θέμα, αλλά παρουσιάσαμε μόνο τις δικές μας.  

Ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση. Στην Συμβουλευτική Επιτροπή της Ε.Κ. της 17ης Δεκεμβρίου συζητήθηκαν οι προτάσεις της Ε.Κ. για την Ε.Δ. με παρουσία όλων των φορέων της αγοράς. Η ΕΝΕΙΣΕΤ υπέβαλε τα συνημμένα Press Release και Action Plan της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα οποία αναφέρεται ότι εντός του 2013 επίκεινται τροποποιήσεις σε τρεις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Ε.Δ. καθώς και επτά νέες πρωτοβουλίες. Μια όγδοη πρωτοβουλία για την Ε.Δ. προβλέπεται για το 2014.  Εν όψει αυτού, η ΕΝΕΙΣΕΤ επέμενε και επιμένει ότι δεν έχει κανένα νόημα η τροποποίηση των Ελληνικών νόμων την παραμονή της έκδοσης νέων Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Οι επιτροπές αμοιβών και ο περιορισμός των αμοιβών των μελών Δ.Σ. Αναφέρεται στα ΜΜΕ ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα καθορίζει τις αμοιβές που καταβάλλουν οι εισηγμένες στις διοικήσεις τους.  Τίθεται μάλιστα το ερώτημα αν θα ανακοινώνονται κατά άτομο και μέχρι ποιο ιεραρχικό βαθμό μέσα στην εταιρεία.  Υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχει και εδώ κανένας λόγος βιασύνης. Δεν χρειάζεται να προτρέξουμε πριν μάθουμε τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις. Οι ευθύνες των μελών των Δ.Σ. στην Ελλάδα αυξάνονται καθημερινά ενώ οι αμοιβές των μελών των Δ.Σ. είναι κλάσμα των αμοιβών αυτών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.  Οι επιτροπές αμοιβών στις εισηγμένες θα είναι άλλος ένας λόγος για να αυξηθούν οι ήδη πολύ χαμηλές αμοιβές των μελών των Δ.Σ. –γεγονός το οποίο νομίζουμε ότι δεν είναι ο σκοπός όσων επιμένουν άκαιρα στην αύξηση των ευθυνών τους. Έτσι δεν καταλαβαίνουμε γιατί επανεμφανίσθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα η μελέτη της Grant Thornton του 2012 με τα στοιχεία του  2011.  Η νέα μελέτη αναμένεται τον Μάρτιο του 2013 με στοιχεία του 2012…

Η δημοσιοποίηση των αμοιβών.  Φρονούμε ότι στο θέμα αυτό επιβάλλεται περισσότερη σκέψη.  Το πρόβλημα είναι ο περιορισμός της όποιας κατάχρησης. Η λύση δεν είναι να θεωρούμε όλες τις εταιρείες ως εκμεταλλευτές των μικρομετόχων τους, μολονότι αυτή μοιάζει να είναι η φιλοσοφία των προτάσεων που ακούγονται.  Εξάλλου, στην περίπτωση των κακών εταιρειών που καπηλεύονται τους μικρομετόχους τους, υπάρχει πάντα η αγορά που επιτρέπει στους μικρομετόχους την έξοδο έστω με ζημίες.  Στην περίπτωση όμως όλων των κρατικών λειτουργών, οι οποίοι εισηγούνται την δημοσίευση των αμοιβών των άλλων ανά τρίμηνο, δεν προσφέρεται έξοδος στους φορολογούμενους που τους πληρώνουν.

Η προσέλκυση επενδυτών στο Χρηματιστήριο.  Προβλέπεται ότι κάποια νέα ή μετασχηματισμένα σχήματα με διάφορα αρκτικόλεξα [ΑΚΕΣ, ΕΚΕΣ, ΑΕΕΧ, ΑΕΕΑΠ ή παροχή πιστώσεων και άλλα] που προωθούνται ως επείγοντα θα ελκύσουν επενδυτές στο Χρηματιστήριο.  Αναμφίβολα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς όμως δεν νομίζουμε ότι θα φέρουν αποτελέσματα παρά μόνο για κάποιες εξειδικευμένες περιπτώσεις.  Πραγματικά επείγουσα είναι η νέα πνοή που χρειάζονται οι αγορές μας με την κατάργηση αναποτελεσματικών εισπρακτικά φόρων όπως ο φόρος των συναλλαγών [απόδοση 2012 λιγότερα από €30 εκ.],  ο φόρος μερισμάτων που πληρώνουν μόνο οι Έλληνες μέτοχοι που συναλλάσσονται στην Ελλάδα, και ο κατ’ εξακολούθηση αναβληθείς φόρος υπεραξίας που ως Δαμόκλειος Σπάθη κρεμάται πάνω από τα κεφάλαια των όποιων μελλοντικών επενδυτών στο Χρηματιστήριό μας.  Ήδη ανακοινώθηκε η πρόθεση 11 χωρών της Ευρώπης [της χώρας μας περιλαμβανομένης] να προχωρήσουν με τον γνωστό φόρο επί των συναλλαγών [Tobin] από το 2014. Εμείς λοιπόν θα κρατήσουμε επιπλέον τους δικούς μας αντιαναπτυξιακούς φόρους;

Η ανάπτυξη.  Μια λέξη σε όλα τα στόματα. Όλες οι εταιρείες μας, με πρώτες τις τράπεζες, χρειάζονται το Χρηματιστήριο για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαια, τα οποία έχασαν χάρη σε μια λαίλαπα που δεν δημιούργησαν. Στην ΕΝΕΙΣΕΤ έχουμε από καιρό υποστηρίξει ότι θέλουμε τις τράπεζες και Ελληνικές αλλά και ιδιωτικές. Αναμφίβολα ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί πιο λογικά και αποδοτικά. Την ώρα που σε όλες τις εισηγμένες, αλλού με μεγαλύτερη ένταση αλλού με μικρότερη, λειτουργεί μια άτυπη επιτροπή επιβίωσης, δεν μπορούμε να συζητάμε για επιτροπές αμοιβών και για αλλαγές στους νόμους εταιρικής διακυβέρνησης δύο φορές μέσα σε δώδεκα μήνες. Όλα αυτά φαντάζουν σαν να έρχονται από άλλο κόσμο…

Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι με τις αλλαγές που προτείναμε ήδη για τα Χρηματιστηριακά φορολογικά, θα τονωθεί το ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα και τις εταιρείες της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και θα αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα “we mean business”».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο