Ειδήσεις Ανακοινώσεις Οικονομικού Επιμελητηρίου

Ανακοίνωση-απάντηση της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε. στις ψευδολογίες για την πιστοποίηση των Λογιστών-Φοροτεχνών

ΠΡΟΣ
Τα Μέλη του Ο.Ε.Ε. και
Τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς

«ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ»

Συνάδελφοι,

Η κατοχύρωση και οργάνωση του οικονομολογικού επαγγέλματος και οι επιμέρους δραστηριότητες-ειδικότητες, όπως το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού έχουν θεσμοθετηθεί με τις παρακάτω νομοθετικές διατάξεις:

• Με το Π.Δ. 475/1991 περί οικονομολογικού επαγγέλματος

• Με το Ν.2515/1997 θεσμοθετήθηκε το επάγγελμα  του λογιστή φοροτεχνικού στον οποίο  περιγράφεται η οργάνωση και λειτουργία του επαγγέλματος, χωρίς αποκλεισμούς ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο και την επαγγελματική εμπειρία.

• Με το Π.Δ. 340/1998 ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης επαγγελματικής άδειας και η χορήγηση  επαγγελματικής ταυτότητας του επαγγελματία «Λογιστή Φοροτεχνικού».

• Με το άρθρο 38 του Ν. 2873/2000 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτικότητα της υπογραφής του Λογιστή φοροτεχνικού στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και  η φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων.

•  Ο Ν. 3842/2010 άρθρο 17 παρ. 7,8,9 θεσμοθετεί την πιστοποίηση του Λογιστή Φοροτεχνικού και την υποχρέωση απόκτησης ηλεκτρονικής υπογραφής. Οι διαδικασίες πιστοποίησης και απόκτησης ηλεκτρονικής υπογραφής προσδιορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις.
 
Μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί  το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και ως εκ τούτου δεν έχει ακυρωθεί η κατοχύρωση και οργάνωση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού.

Ανακοινώσεις που δημοσιοποιήθηκαν μέσω ιστοσελίδων, προέρχονται από ανεύθυνα και  μη ενημερωμένα  άτομα που κακόπιστα και εσκεμμένα παραποιούν την αλήθεια προσπαθώντας  να δημιουργήσουν σύγχυση  στην άσκηση του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού και του Ο.Ε.Ε. Απαράδεκτο και κακοηθέστατο είναι όταν τα κίτρινα δημοσιεύματα προέρχονται από άτομα που δρουν ως μέλη της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε, τα οποία συνειδητά παραποιούν την αλήθεια. Η αναφορά ότι μια Υπουργική απόφαση (διοικητική πράξη), μπορεί να καταργήσει δικαιώματα νομοθετικά κατοχυρωμένα, μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει ως προερχόμενη από μη ενημερωμένα πρόσωπα ή από πρόσωπα  που συνειδητά και σκόπιμα  παραποιούν την αλήθεια.

Η Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε στην προσπάθεια της να δώσει αναμφισβήτητο κύρος στην πιστοποίηση του Λογιστή Φοροτεχνικού και πραγματική επαγγελματική αξία στην αναγκαία βεβαίωση, έχει ξεκινήσει την διαδικασία της πιστοποίησης ακολουθώντας τα προβλεπόμενα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, με την εφαρμογή του προτύπου ISO 170241, διεθνούς  αναγνωρισμένου τρόπου διαπίστευσης, για την δυνατότητα χορήγησης έγκυρης πιστοποίησης Φυσικών Προσώπων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το Ο.Ε.Ε. θα χορηγεί διεθνή αναγνωρισμένα πιστοποιητικά για την άσκηση του επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού, μετά από διαφανείς διαδικασίες οι οποίες θα εποπτεύονται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.). Μέχρι την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η παράταση της προσωρινής πιστοποίησης των Λογιστών Φοροτεχνικών που περιλαμβάνονται στο ισχύον μητρώο μέχρι 31/12/2013 για να μην προκύψει κανένα πρόβλημα για τους Λογιστές Φοροτεχνικούς (Σχετικό έγγραφο Φ2/10823/15/11/2012). Ήδη λειτουργεί επιτροπή που αποτελείται από καθηγητή  ΑΕΙ , Επαγγελματία Λογιστή Φοροτεχνικό και εκπρόσωπο του Υπουργείου Ανάπτυξης  ως εποπτεύοντος Υπουργείου  για το ΟΕΕ καθώς και  Υπηρεσιακά Στελέχη, για να διαμορφώσει πρόταση για την αναγκαία ύλη που πρέπει να περιλαμβάνουν τα σεμινάρια αναβάθμισης και κατ’ επέκταση  και η πιστοποίηση. Παράλληλα το Ο.Ε.Ε. προετοιμάζεται διοικητικά για την σύσταση  ανεξάρτητης Διεύθυνσης Πιστοποίησης που θα αναλάβει το έργο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της  Κεντρικής Διοίκησης προσπαθεί με κάθε μέσο να υπερασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα όλων των μελών του ΟΕΕ και των αδειοδοτουμένων επαγγελματιών με τη σοβαρότητα που αρμόζει σε επιστήμονες.

Η διαχρονική θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων των Λογιστών Φοροτεχνικών επιβεβαιώνει ποιοί διαχρονικά ήταν και  είναι παρόντες  .

Οι επιστήμονες δεν έχουν ανάγκη από πολιτικάντηδες που ως περιφερόμενος «θίασος» εξαντλούν τη δράση τους στην κακόπιστη κριτική και σε επαρχιώτικους παλληκαρισμούς.

Η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ, συνάδελφοι, δεν ασχολείται με μικροψυχίες ,μικροπολιτικές και αλαζονικές συμπεριφορές αλλά με την κατοχύρωση και την διεύρυνση των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του ΟΕΕ και των Λογιστών Φοροτεχνικών.Ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.
Γεώργιος Ι. Κυδωνάκης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description kostologos | Φεβρουαρίου 18, 2013 7:16 μ.μ. | Reply
test
image description kostologos | Φεβρουαρίου 18, 2013 8:31 μ.μ. | Reply
Κύριοι του ΟΕΕ, ξαφνικά βλέπεται να εξατμίζεται η αξαναγκαστική προτοκαθεδρία σας και η εξουσία του "αποφασίζω και διατάζω" που τόσα χρόνια ήταν καλυμμένη πίσω από νομοθετήματα-τερατουργήματα δήθεν για το καλό του κλάδου. Για καντε μια δημοσκόπηση να δούμε πόσα από τα εγγεγραμμένα μέλη σας είμαστε ικανοποιημένοι από την εκπροσώπησή σας ? Αφού δεν καταφέραμε τόσα χρόνια να ιδρύσουμε εμεις οι λογιστές ένα οργανο ενιαίο που θα προασπίζεται ανιδιοτελώς τα συμφέροντά μας και να σας στείλουμε από εκεί που ήρθατε, ας το κάνουν οι τροϊκανοί! αρκετά φάγατε τόσα χρόνια και αρκετά ελέγχατε τις ζωές και τις καριέρες μας. Η αγορά είναι ο μεγαλύτερος κριτής και όπως γίνεται σε όλα τα επαγγελματα θα γίνει και στο δικό μας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το ξεσκαρτάρισμα που τόσα χρόνια δήθεν ευαγγελίζεστε ότι προσπαθείτε να κάνετε.Αλλά τι δυστυχία...κανένας σας δεν θα μπορεί να επικαρπωθεί το αποτέλεσμα γιατί οι μισοί και πλέον από εσάς θα ΧΑΘΕΙΤΕ μόλις κατέβετε από τις καρέκλες σας...
image description pman | Φεβρουαρίου 19, 2013 9:51 π.μ. | Reply
"Η αναφορά ότι μια Υπουργική απόφαση (διοικητική πράξη), μπορεί να καταργήσει δικαιώματα νομοθετικά κατοχυρωμένα, μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει..."
Απορία:Αφού μια ΥΑ δε μπορεί να καταργήσει νόμο γιατί τρώγονται να φέρνουν διάφορες ΥΑ κάθε λίγο και λιγάκι;
image description seimenis | Φεβρουαρίου 19, 2013 6:34 μ.μ. | Reply
συνφωνώ συνάδελφε.
image description JIM | Φεβρουαρίου 25, 2013 10:24 μ.μ. | Reply
Οι λογιστές (φ/τ) δεν είναι ήδη (πανάκριβα πιστοποιημένοι (άδεις λογιστή φ/τ α,β,γ,δ....) ,δεν είναι ήδη εγγεγρασμένοι στο οεε ,δεν υπάρχει μητρώο μελών. Τι παραπέρα πιστοποίηση χρειάζονται. Ποιό άλλο επάγγελμα έχει πιστοποιμένους (που ανανεώνουν υποχρεωτικά και έναντι υψηλού τιμήματος τις άδειές τους κάθε έτος ??!!!).
image description stefanopoulos | Φεβρουαρίου 28, 2013 9:42 π.μ. | Reply
κυριοι Συναδελφοι του ΟΕΕ δεν μας πειθετε.Το τοπιο ειναι θολο και αμφιβαλλω αν προτιθεσθε ως ΚΔ να το ξεκαθαρισετε για να μαθουμε εμεις οι λογιστες τι μας περιμενει ελεω τροικας.Καλες οι επιτροπες αλλα ποιο καλοι οι πραγματικοι αγωνες.Δυστυχως εχετε χαθει.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο