Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γενική Γραμματεία Εσόδων στα πρότυπα της αμερικανικής I.R.S. συνιστά η τρόικα

Τη δημιουργία μίας ημιαυτόνομης υπηρεσίας φορολογικών εσόδων που θυμίζει το αμερικανικό IRS, προτείνουν στην κυβέρνηση τα στελέχη της τεχνικής βοήθειας για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Hμιαυτόνομη υπηρεσία φορολογικών εσόδων που θυμίζει το αμερικανικό IRS προτείνει η τρόικα

Ενισχύστε την αυτονομία της νέας Γενικής Γραμματείας Εσόδων ή προχωρήστε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα είναι απαλλαγμένο από τις «κακές συνήθειες» του κρατικού μηχανισμού. Αυτό προτείνει η τρόικα προς την κυβέρνηση για τη νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία Εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που παρέχει προς την Ελλάδα.

Πλέον έχει γίνει σαφές και στην τρόικα ότι περιθώρια για νέα μέτρα δεν υπάρχουν. Και για να μην απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων, θα πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί θα εισπραχθούν. Για να γίνει αυτό, όμως, κρίσιμος παράγοντας είναι ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες, που συνολικά ανέρχονται στα 56,6 δισ. ευρώ και μόνο πέρυσι δημιουργήθηκαν νέες οφειλές 13,2 δισ. ευρώ.

Η νέα Γενική Γραμματεία Εσόδων δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό. Δηλαδή, να υπάρχει ένας μηχανισμός απαλλαγμένος από τα γνωστά «βαρίδια» του δημόσιου μηχανισμού και να μπορέσει να κινηθεί αυτόνομα προς τη συγκέντρωση εσόδων. Ωστόσο, στα τέλη Ιανουαρίου βρέθηκαν στην Αθήνα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Κομισιόν για να μελετήσουν το τι έχει γίνει και να προτείνουν τεχνικής φύσεως αλλαγές, ώστε η νέα γραμματεία να γίνει πιο ευέλικτη και να πετύχει τους στόχους της.

Στην έκθεση που παρέδωσαν στις ελληνικές αρχές σημειώνεται ότι «οι προτάσεις για τη χορήγηση περισσότερης αυτονομίας στη νέα Γενική Γραμματεία Εσόδων δεν είναι στο σωστό δρόμο». Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν τη μεταρρύθμιση, και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συνιστούν αυτό να γίνει άμεσα. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανανεώσει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της για εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες θα καθορίσουν την αυτονομία», αναφέρεται στην έκθεση όπου επισημαίνεται ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν «άλματα» μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2013.

Ετσι, η έκθεση καταλήγει στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πολύ γρήγορα να ξεκαθαρίσει «εάν έχει τη δυνατότητα να πράξει αναλόγως υπό το σημερινό οργανωτικό και νομικό καθεστώς». Σε διαφορετική περίπτωση, προτείνεται να «αλλάξει δρόμο» και να εγκαταλείψει το μοντέλο της ύπαρξης της φορολογικής διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό. Αντ’ αυτού, σημειώνεται ότι θα πρέπει να ανακοινωθεί η εγκαθίδρυση μιας «ημιαυτόνομης υπηρεσίας εσόδων, μέσω ειδικής νομοθεσίας», η οποία θα λογοδοτεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην κριτική που ασκεί η τρόικα για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, βασικός άξονας είναι ότι η νέα γενική γραμματεία είναι ενταγμένη στον κρατικό μηχανισμό. Αυτό, κατά την άποψή της, σημαίνει πως η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης θα συνεχιστεί με πολύ αργό ρυθμό, ενώ θα συνεχιστούν οι «πολιτικές παρεμβάσεις» και η «διαφθορά». Η νέα γενική γραμματεία δεν θα μπορεί επαρκώς να λειτουργήσει βάσει των νέων δομών, να προσλάβει το κατάλληλο προσωπικό, να έχει δικό της προϋπολογισμό και δεν θα μπορεί να διαχειριστεί καταλλήλως το προσωπικό της είτε αυτό μεταφράζεται σε «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις» είτε σε «αποχωρήσεις».

Μάλιστα, η τρόικα προχωρεί και σε μια σημαντική επισήμανση για την ηλικιακή διάρθρωση του προσωπικού που απασχολείται στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. «Το ηλικιακό προφίλ του εργατικού δυναμικού είναι αξιοσημείωτο», αναφέρεται στην έκθεση, και δεν συμβαδίζει με την επιθυμητή αλλαγή.

Όπως επισημαίνει η τρόικα, πάνω από το 50% του προσωπικού είναι άνω των 50 ετών και το 26% του εργατικού δυναμικού ξεπερνά τα 55 έτη.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η τρόικα προτείνει κάποιες αλλαγές που θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται:

1. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρη την πρόθεσή της για την αυτονομία της φορολογικής διοίκησης και την επιθυμία της να αρθούν οι σημερινοί περιορισμοί του κρατικού μηχανισμού για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτονομία.

2. Η μηνιαία αναφορά στο υπουργείο Οικονομικών της προόδου στις εργασίες της γενικής γραμματείας.

3. Η ένταξη του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στην εποπτεία της γραμματείας.

4. Η μεταφορά της φορολογικής πολιτικής στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

5. Ο επαναπροσδιορισμός της υπηρεσίας ελέγχου των μεγαλοοφειλετών.

6. Η πλήρης στελέχωση της μονάδας ελέγχου των μεγαλοοφειλετών και η δημιουργία μιας δεύτερης αντίστοιχης μονάδας που θα λειτουργεί παράλληλα και θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για έλεγχο 1.500 υποθέσεων μέσα στο 2013.

7. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή έμμεσου τρόπου ελέγχων.

8. Η μεταφορά 19 ελεγκτών στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΔΕΚ) και 11 ελεγκτών στο ΔΕΚ Θεσσαλονίκης.

9. Η επιτάχυνση στην πρόσληψη 200 εξωτερικών ελεγκτών για να επιτευχθεί ο στόχος ελέγχων έως το τέλος Μαρτίου.

10. Η αύξηση του αριθμού των εξωτερικών ελεγκτών που θα προσλαμβάνονται κατά 500 άτομα ετησίως το 2013 και το 2014.


Πηγή: http://www.skai.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο