Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οχι καταχρηστική επιβολή διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου

Την πρόνοια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ότι «οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου αποτελούν τη γενική μορφή των σχέσεων εργασίας» και ότι ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται η καταχρηστική επιβολή στους εργαζομένους διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου...

Την πρόνοια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ότι «οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου αποτελούν τη γενική μορφή των σχέσεων εργασίας» και ότι ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται η καταχρηστική επιβολή στους εργαζομένους διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, υπενθυμίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εις απάντησιν προδικαστικού ερωτήματος του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχουν προσφύγει εργαζόμενοι στον ΕΛΟΓ με επικεφαλής τον Κ. Αδενέλερ, των οποίων οι συμβάσεις ανήκαν, ακριβώς, στην κατηγορία αυτή και έληξαν χωρίς να ανανεωθούν.

Η συγκεκριμένη υπόθεση κατά βάση αφορά τον παλαιό «νόμο Ρέππα» του 2003 (που υιοθετήθηκε δύο χρόνια μετά την εκπνοή της προθεσμίας που είχε τεθεί από ευρωπαϊκής πλευράς), που έχει εν τω μεταξύ ξεπερασθεί και, όπως σημειώνει το Δικαστήριο, προέβλεπε για τον μεν ιδιωτικό τομέα ότι «διαδοχικές συμβάσεις» ήταν μόνον εκείνες που ανανεώνονταν εντός το πολύ είκοσι ημερών από την εκπνοή τους, για τον δε δημόσιο τομέα ότι απαγορευόταν απολύτως η μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.

Αμφότερα το Δικαστήριο τα θεωρεί εκτός λογικής της οδηγίας 1999/70 που αφορά η υπόθεση και επισημαίνει ότι μοναδική εξαίρεση στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου είναι «η ύπαρξη συγκεκριμένων στοιχείων που άπτονται, μεταξύ άλλων, της σχετικής δραστηριότητας και των συνθηκών ασκήσεώς της». Διαφορετικά χάνεται «το ευεργέτημα της προστασίας των εργαζομένων που επιδιώκει η οδηγία και η συμφωνία-πλαίσιο», ενώ καθίσταται δυνατή και «η καταχρηστική χρησιμοποίηση τέτοιων σχέσεων εργασίας από τους εργοδότες»…

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο