Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Σχέδιο για ενιαία ρύθμιση είσπραξης οφειλών ασφαλιστικών εισφορών και φόρων

Εκατοντάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο, λόγω της κρίσης ενώ την ίδια ώρα οι συσσωρευμένες αλλά και ανείσπρακτες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία πλησιάζουν τα 11 δισ. ευρώ. Από αυτά εισπράξιμα για το ΙΚΑ είναι μόνο τα 5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για την εφαρμογή ενιαίων κανόνων είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Ύστατη ευκαιρία χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο MEGA. "Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να μιλήσουμε για θετική εξέλιξη. Να πούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες γα μια τελευταία ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά, ενιαία ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές. Με άλλα λόγια θα την έλεγα ύστατη ευκαιρία" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η τρόικα προτείνει οι δόσεις να είναι 36 ενώ το υπουργείο Εργασίας διεκδικεί τουλάχιστον 60 δόσεις. Οι ρυθμίσεις θα είναι ανάλογες με τις οφειλές προς το δημόσιο. Συγκεκριμένα με χρέη:

Έως 5.000 ευρώ δεν μπαίνουν στη ρύθμιση
Από 5.000 ευρώ - 50.000 ευρώ ζητούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης
Από 50.000 - 100.000 ευρώ ρύθμιση και ταυτόχρονη πληροφορίες που θα διευκολύνουν την κατάσχεση
Από 100.000 ευρώ και πάνω πιστοποίηση και εγγυήσεις από τρίτους και ενημέρωση κατάσχεσης.

Εν αναμονή της ρύθμισης για τους οφειλέτες του Δημοσίου, το ΚΕΠΥΟ από τον Μάρτιο θα ενεργοποιήσει ειδική υπηρεσία, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους προς το δημόσιο μέσω των τραπεζών.

Για το ίδιο θέμα η Καθημερινή αναφέρει :


Με αυστηρά κριτήρια η ένταξη στη ρύθμιση για τις εισφορές

Οι προτάσεις της τρόικας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία

Δυνατότητα ένταξης σε μια «Νέα αρχή», όπως ονομάζεται στο κείμενο εργασίας της τρόικας η σχετική πρωτοβουλία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία, παρέχει η νέα ρύθμιση, της οποίας οι λεπτομέρειες οριστικοποιούνται εντός των ημερών ανάμεσα στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ και στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το νέο σύστημα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων εισφορών θα περιλαμβάνει κατηγοριοποίηση των οφειλετών ανάλογα με το ύψος της οφειλής, εξωτερική πιστοποίηση για τις εγγυήσεις των Ταμείων, δυνατότητα εξόφλησης σε 36 δόσεις (όπως προτείνει η τρόικα) ή σε 60 δόσεις (όπως ζητούν με επιχειρηματολογημένη τεκμηρίωση οι διοικητές, προτάσσοντας τη δραματική μείωση εσόδων από εισφορές).

Προτάσεις

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα από την τρόικα, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΙΚΑ θα στηρίζεται στις εξής κατευθυντήριες γραμμές:

- Οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο ή είναι κάτω από 5.000 ευρώ δεν θα μπαίνουν στη ρύθμιση.

- Για τις οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάζονται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία.

- Για τις οφειλές πάνω από 50.000 και έως 100.000 ευρώ θα πρέπει να κατατίθεται ένας χρηματοοικονομικός οδικός χάρτης ο οποίος εάν δεν τηρηθεί, θα διευκολύνει τη διαδικασία των κατασχέσεων και αναγκαστικής είσπραξης.

- Για τις οφειλές πάνω από 100.000 ευρώ οι υπόχρεοι προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ θα πρέπει να υποβάλουν αναλυτική πληροφόρηση των οικονομικών τους στοιχείων, τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους. Για λόγους διασφάλισης του Ταμείου, το ύψος της οφειλής όσο και οι τόκοι θα πρέπει να μπορούν να καλύπτονται από διασφαλίσεις της επιχείρησης.

- Οι προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί πρέπει να μειωθούν.

- Τα Ταμεία θα συνεχίσουν να υπολογίζουν τους τόκους κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

- Το υπουργείο Εργασίας υποχρεούται να δημοσιοποιήσει και να ανανεώνει συχνά τη λίστα με τους οφειλέτες οι οποίοι θα αξιοποιήσουν την πρωτοβουλία της «Νέας αρχής».

- Στη ρύθμιση θα μπορεί να εντάσσεται μόνο μία φορά η υπόχρεη επιχείρηση.

- Το πρώτο εξάμηνο θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές.

- Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Οφειλές

Το ύψος των οφειλών υπερβαίνει, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το ποσό των 11 δισ. ευρώ. Στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που διαθέτει η διοικητής του φορέα κ. Κωτίδου, το ύψος των οφειλών ανέρχεται στο ποσό των 5 δισ. ευρώ (τα 2,7 δισ. δημιουργήθηκαν μετά το 2010), ενώ στο ΙΚΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει υπερβεί προ πολλού τα 7 δισ. ευρώ. Με την ακριβή αποτύπωση του ύψους των εισφορών θα ασχοληθεί ειδική ομάδα δράσης.

Το όλο σύστημα αποπληρωμής εντάσσεται σε ένα σχέδιο για την εφαρμογή ενιαίων κανόνων είσπραξης και φόρων, με πλήρη ολοκλήρωση έως το 2017. Πάντως από τον Iούλιο του 2013 και μέχρι τη διαμόρφωση του μηχανισμού, το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ τίθεται επικεφαλής του ενιαίου μηχανισμού για τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών των τεσσάρων μεγαλύτερων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ). Επικεφαλής αυτής της διαδικασίας φέρεται ότι θα είναι ο διοικητής του ιδρύματος, Ρ. Σπυρόπουλος. Σύμφωνα με τις συναντήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο Εργασίας, τη βασική ευθύνη, από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει ο κ. Π. Κοκκόρης.

Η τρόικα διατηρεί εύλογες επιφυλάξεις για το εάν μπορεί να ξεκινήσει ο ενιαίος μηχανισμός είσπραξης μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2014 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η θέσπιση του κώδικα συλλογής δημοσίων εσόδων με την εφαρμογή νέου νομικού πλαισίου.


Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΝΙΚΟΣ | Φεβρουαρίου 18, 2013 12:21 μ.μ. | Reply
6 + 60 =96 96/2=48. ΛΈΤΕ ΝΑ "ΚΑΤΑΦΈΡΟΥΝ" ΝΑ ΠΕΊΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΊΣΟΥΜΕ!
image description nikos | Φεβρουαρίου 18, 2013 12:26 μ.μ. | Reply
36 + 60 = 96
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο