Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών γίνεται πράξη

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θα προχωρήσουν στη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας, οι 11 αυτές χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να καθιερώσουν φόρο για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Μετά από αίτημά τους, η Επιτροπή εκπονεί μια κοινή προσέγγιση για την είσπραξη του φόρου.
 
Με τον φόρο αυτό θα διασφαλιστεί η δίκαιη συνεισφορά όλων ανεξαιρέτως στα δημόσια έσοδα, καθώς μέχρι σήμερα ο χρηματοπιστωτικός τομέας πληρώνει λιγότερους φόρους απ΄ό,τι άλλοι.
 
Επίσης, μέσω αυτού, οι τράπεζες και άλλες εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα συμβάλουν δίκαια στο κόστος της ανάκαμψης από την κρίση, δεδομένου μάλιστα ότι αυτές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κρίση και έχουν ήδη λάβει σημαντικές κρατικές ενισχύσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
 
Ο φόρος θα επιβάλλεται σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στις οποίες ένα από τα συναλλασσόμενα μέρη είναι εγκατεστημένο σε μία ή περισσότερες από τις 11 αυτές χώρες. Ο φόρος αυτός θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 0,01% για τα παράγωγα και στο 0,1% για κάθε άλλη συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των ομολόγων. Οι χώρες που θα εφαρμόζουν αυτόν τον φόρο θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να αυξήσουν τα ποσοστά αυτά.
 
Ο φόρος δεν θα επιβάλλεται στις καθημερινές χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες πολιτών ή επιχειρήσεων, π.χ. σε περίπτωση ενυπόθηκων δανείων, αγορών με πιστωτικές κάρτες και δανεισμού επιχειρήσεων.
 
Εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον φόρο θα ανέρχονται σε 30-35 δισ. ευρώ ετησίως. Μέρος των εσόδων αυτών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, και στην περίπτωση αυτή, η συνεισφορά κάθε χώρας θα μπορούσε να μειώνεται κατά το ίδιο ποσό.
 
Το υπόλοιπο μέρος των εσόδων θα μπορούσε να διοχετεύεται στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να χρησιμοποιείται όπως και τα άλλα φορολογικά έσοδα, π.χ.,για τη μείωση του χρέους ή τις επενδύσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση.
 
Επόμενα βήματα

Αν και τα 16 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα εφαρμόσουν τον φόρο αμέσως, αλλά θα μπορούν να προσχωρήσουν στο σύστημα αργότερα, έχουν δώσει μέσω της ΕΕ το πράσινο φως στις υπόλοιπες 11 χώρες για την καθιέρωση του φόρου.
 
Σύντομα θα ξεκινήσουν λεπτομερείς συζητήσεις για τον τρόπο εφαρμογής του φόρου. Όλες οι χώρες της ΕΕ μπορούν να λάβουν μέρος στις συζητήσεις αυτές, αλλά μόνο οι 11 θα μπορούν να ψηφίσουν για να εγκρίνουν, υποχρεωτικά με ομοφωνία, τον νόμο που σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2014. Θα ζητηθεί επίσης η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Older | Φεβρουαρίου 15, 2013 9:16 π.μ. | Reply
Οκ εφυγαν οι επιχειρησεις θα φυγουν και οι τραπεζεσ γιατι θα βρεθουν και καποιες πιο
φιλικες προς αυτες χωρες....
image description MiTsos | Φεβρουαρίου 15, 2013 11:49 π.μ. | Reply
Older
Γιατί να φύγουν;;;;;
Μήπως σου πέρασε από το μυαλό ότι τον φόρο θα τον πληρώνουν αυτές;;;;;;;;;;
Στον καταναλωτή θα μετακυλιστεί, αυτές δε θα επιβαρυνθούν ούτε cent......
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο