Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Υπ.Οικ. - Δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων μεγαλοοφειλετών ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου

Σχετικά με δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι:

Σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών μεγάλων οφειλετών, προχώρησαν μέσα στο 2012 οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου. Πρόκειται για ενεργοποίηση του νόμου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που είχαν το προηγούμενο έτος φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, για τα οποία δεσμεύτηκαν ή κατασχέθηκαν, ποσά και αξίες, αντίστοιχου ύψους.

Ειδικότερα, οι συνολικές δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και κινητών αξιών καθώς και καταθέσεων) μέσα στο 2012, ανήλθαν σε 1,5 δις ευρώ, από τα οποία το 1,4 δις ευρώ προήλθε από τις εφορίες και τα 100 εκ. ευρώ από το ΣΔΟΕ και την Αρχή καταπολέμησης και νομιμοποίησης εσόδων.

Πιο αναλυτικά:

Δέσμευση καταθέσεων. Έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες μέσα στο 2012, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, για 742 οφειλέτες, για συνολικό χρέος και ισόποση δέσμευση, ύψους 350 εκ. ευρώ. Από αυτούς, οι 62 είναι μεγαλύτεροι οφειλέτες και τους δεσμεύτηκε ποσό από 100.000 ευρώ και άνω (για ισόποσο χρέος), ενώ το συνολικό ποσό κατασχέσεων φθάνει τα 320 εκατ. ευρώ.

Κατασχέσεις. Για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούσαν στο δημόσιο, δεσμεύτηκε -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κλπ.) ύψους 1,05 δις ευρώ.

Από αυτούς, οι έχοντες χρέη από 100.000 ευρώ και άνω είναι 4.245 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες και τους δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 841,3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από το 1,4 δις ευρώ που είναι οι δεσμεύσεις και κατασχέσεις από εφορίες, το 1,16 δις ευρώ, αφορά μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω.

«Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ότι τους αναλογεί. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. «Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Επαναλαμβάνω ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description nίκος | Φεβρουαρίου 14, 2013 4:35 μ.μ. | Reply
Ο φίλτατος υπουργός μιας και διαθέτει καλό βιογραφικό και περγαμηνές, θα έπρεπε να γνωρίζει την διαφορά μεταξύ της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Στην παγκόσμια πρακτική και επιστήμη ιδιαιτέρως στα Αγγλοσαξονικά συστήματα, δεν είναι "λαμόγιο" ο φοροτεχνικός ο οποίος γνωρίζει καλά τις διατάξεις του νόμου προκειμένου να αποφύγει ΝΟΜΙΜΑ βαρύτερη φορολόγηση εισοδημάτων ή περιουσίας (tax efficient) και να μην "καταντήσει" να υποκρύπτει φορολογητέα ύλη για να "κάνει καλή δουλειά".....(Παράθεση) A financial process is said to be tax efficient if it is taxed at a lower rate than an alternative financial process that achieves the same end.[1]
Passing one's assets onto one's heirs using a Grantor Retained Annuity Trust, for example, is potentially more tax efficient than simply letting the heirs inherit the assets.

Πολλοί από δαύτους πέρασαν (όπως λένε) από καλές Οικονομικές Σχολές του Λονδίνου. Γι' αυτό άλλωστε τους έβαλαν στο τιμόνι. SOS ερώτημα στις εξετάσεις (δεδομένου ότι τις πέρασαν) ήταν διαχείριση εισοδήματος και χρηματοοικονομικές τοποθετήσεις (tax efficently) προκειμένου να ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ σύμφωνα πάντα με τις κείμενες διατάξεις. Εδώ η Madonna πήγε να κλείσει το σπίτι στους φοροτεχνικούς της επειδή ανταγωνίστρια εταιρεία της πρότεινε καλύτερη διαχείριση της περιουσίας της με γνώμονα την φοροαποφυγή. Άλλο η φοροδιαφυγή με την έννοια της φοροκλοπής και άλλο η νομίμως ελαφρύτερη φορολόγηση.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο