Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Πως θα υπολογισθεί ο νέος φόρος ακινήτων για τα αγροτεμάχια

Στα βασικά σημεία του τρόπου με τον οποίο πρόκειται να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, οι αγροί και οι βοσκότοποι έχουν καταλήξει οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης και το υπουργείο Οικονομικών. Η λύση η οποία προκρίνεται οδηγεί στο διαχωρισμό των φορολογούμενων σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και σε φορολογούμενους με άλλη κύρια πηγή εισοδήματος καθώς και στο διαχωρισμό των εκτός σχεδίου εκτάσεων σε αγροτική γη και μη αγροτική γη.

Το ποσό που αναζητείται από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων ανέρχεται στα τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό που δείχνει ότι τελικά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πρόκειται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν φόρο, όχι μόνο για τα κτίσματά τους, αλλά και για τα χωράφια που έχουν «στο χωριό».

Με βάση έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών το σύστημα φορολόγησης των αγροτεμαχίων που προωθείται προβλέπει τα εξής:

- θα γίνει διαχωρισμός μεταξύ της αγροτικής γης (είτε αυτή καλλιεργείται είτε όχι) και των υπόλοιπων ειδών εκτός σχεδίου εκτάσεων. Ο διαχωρισμός αυτός θα επιχειρηθεί να γίνει με βάση τα στοιχεία των αγροτεμαχίων που δηλώνονται στο δεύτερο πίνακα της δήλωσης ακίνητης περιουσίας Ε9. Στον πίνακα υπάρχουν ενδείξεις για μονοετείς ή πολυετείς καλλιέργειες καθώς και ειδικές προβλέψεις για τη δήλωση παραθαλάσσιων εκτάσεων. Δεν αποκλείεται στο δεύτερο πίνακα του Ε9 προστεθεί και μια νέα στήλη στην οποία οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν αν η εκτός σχεδίου έκταση που διαθέτουν είναι αγροτική γη.

- ο δεύτερος διαχωρισμός που θα γίνει θα είναι αυτός μεταξύ στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και στους υπόλοιπους φορολογούμενους. Η αντικειμενική αξία της αγροτικής γης που θα ανήκει σε μη κατ’ επάγγελμα αγρότες (π.χ. μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες) θα μειώνεται κατά 50% και θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολόγησης των κτισμάτων και εντός σχεδίου εκτάσεων που θα θεσπιστεί στο πλαίσιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων. Η κλίμακα αυτή θα έχει αφορολόγητο όριο, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ύψους 50.000 ευρώ και οκτώ έως δέκα κλιμάκια με κατώτατο συντελεστή 0,1% ή 0,2% και ανώτατο 1,5% ή 2%.

- για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες θα δημιουργηθεί ειδική κλίμακα με την οποία φορολογείται η αγροτική γη που τους ανήκει. Η κλίμακα αυτή θα έχει αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για υψηλότερο αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ. Τα κτίσματα και εντός σχεδίου ακίνητα που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται όπως και σήμερα με την κλίμακα που θα θεσπιστεί και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Με βάση τα σενάρια που έχει εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 550.000 ευρώ θα έχουν ελάφρυνση σε σχέση με όσα πληρώνουν τώρα για το ΦΑΠ και το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ).

Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο