Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

Εκτός από τις τράπεζες θα διασώζονται και οι ασφαλιστικές με την έκδοση προνομιούχων μετοχών

Εκτός από τις τράπεζες θα διασώζονται και οι ασφαλιστικές με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Η κυβέρνηση θα εξετάσει την δυνατότητα αυτή στα πλαίσια του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που προωθεί και στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Σκοπός είναι τα κεφάλαιά τους να κατευθυνθούν στην αναπτυξιακή προσπάθεια του κράτους, δήλωσε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ολόκληρη η ομιλία του υφυπουργού ΑνΥπ Θανάση Σκορδά στη γενική συνέλευση των ασφαλιστικών εταιρειών

.....

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ και να συναντώ παλαιούς γνωστούς και φίλους με τους οποίους συνεργάστηκα όσο βρισκόμουν σε αυτό το τόσο συναρπαστικό επάγγελμα.

Η σημερινή συνάντηση γίνεται σε μια πραγματικά κρίσιμη καμπή, σε ένα σταυροδρόμι για όλους:

Για την Ελλάδα, για την εθνική μας οικονομία, προφανώς και για την ιδιωτική ασφάλιση.

Όλοι, όλοι ανεξαιρέτως, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία μας, αφού πρώτα κάνουμε την αξιολόγηση των πεπραγμένων μας και δούμε τον τρόπο που αυτά πραγματοποιήθηκαν.

Επί δεκαετίες συμπεριφερόμασταν σαν λωτοφάγοι.

Μιλούσαμε για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αλλά πάντοτε μέναμε ως κοινωνία στα λόγια.

Κι όσες προσπάθειες έγιναν για να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία αυτό το μεγάλο πρόβλημα, η συλλογική έκφραση της κοινωνίας τις απέρριπτε. Ενδεικτικά θυμίζω τις προσπάθειες που ξεκίνησαν το 1992, το 1998 και το 2005. Ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, διότι δεν το επέτρεψε η κυρίαρχη αντίληψη.

Οι εποχές άλλαζαν, το πρόβλημα γινόταν οξύτερο, αλλά η κυρίαρχη αντίληψη παρέμενε η ίδια και ματαίωνε κάθε προσπάθεια στη γέννησή της.

Σε αυτό το περιβάλλον, φάνταζε αληθινά ιεραποστολικό το έργο όσων υπηρετούσαμε την ιδέα της ιδιωτικής ασφάλισης, κυριολεκτικά σπίτι- σπίτι, να επισημαίνουμε τη βραδυφλεγή αυτή βόμβα, που λεγόταν δημογραφικό πρόβλημα και η οποία απειλούσε το ασφαλιστικό οικοδόμημα.

Ήταν η εποχή που ο πολίτης θεωρούσε δεδομένο ότι το κράτος θα του παρέχει εσαεί δωρεάν φροντίδα για θέματα υγείας και, φυσικά, σύνταξη. Η αντίληψη αυτή όχι μόνο κυριάρχησε στην Ελλάδα επί δεκαετίες, αλλά διαμόρφωσε και εμπέδωσε συνειδήσεις και κοινωνικά ρεύματα επί του θέματος.

Έτσι φτάσαμε στην τωρινή κατάσταση, με την ελληνική κοινωνία και οικονομία να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, και μάλιστα χωρίς να έχει εκραγεί η βραδυφλεγής βόμβα του δημογραφικού προβλήματος. Βλέπετε, μας πρόλαβε μια άλλη βόμβα που βρισκόταν επίσης κάτω από τα πόδια μας, η βόμβα του στρεβλού αναπτυξιακού υποδείγματος που μας οδήγησε στα όρια της χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Η επέλαση της κρίσης, έδειξε ότι το μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας ήταν στρεβλό.

Διότι, για μεγέθυνση επρόκειτο. Η ανάπτυξη εμπεριέχει ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να αντέξουν στα δύσκολα μιας κρίσης όπως η τωρινή. Η μεγέθυνση όχι.

Η αύξηση των μακροοικονομικών μεγεθών γινόταν εφικτή, προσεγγίζοντας το θέμα από την πλευρά της ζήτησης, μέσω της τόνωσης της κατανάλωσης. Αυτή με τη σειρά της στηριζόταν στη γρήγορη πιστωτική επέκταση.

Η επιλογή αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου, σε συνδυασμό με τον κώδικα αξιών που οικοδομήθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια, οδήγησαν στην ήσσονα προσπάθεια, όχι στη σκληρή και αποδοτική εργασία.

Είμαι βέβαιος ότι καθένας σε αυτή την αίθουσα έχει να διηγηθεί μια εμπειρία με ένα γνωστό ή συγγενή του, που ζήτησε δουλειά για το παιδί του. Κι όταν του είπαμε να έλθει να εργαστεί στην ιδιωτική ασφάλιση, μας απάντησε «ε! όχι και να γυρίζει στους δρόμους με μια τσάντα το παιδί», ή κάτι παρόμοιο.

Η «θεία χάρις του κράτους» είχε πλήρως επιβληθεί.

Κι επειδή τόσα χρόνια συζητάμε και ξανασυζητάμε, αλλά σπανίως πράττουμε, σήμερα ήλθαν έτσι τα πράγματα που πρέπει μεμιάς να λύσουμε όλα τα προβλήματα.

Σήμερα χρειάζεται να διαχειριστούμε τόσο το πρόβλημα του στρεβλού αναπτυξιακού υποδείγματος, όσο και την επιβαρυμένη κατάσταση στο δημογραφικό, άρα και στο ασφαλιστικό μας πρόβλημα.

Εδώ όμως σήμερα, δεν είμαστε για να συζητήσουμε πώς φτάσαμε ως εδώ, ούτε πόσο φταίει ο καθένας μας. Είμαστε για να δούμε πώς θα βγούμε από την περιπέτεια που μας ταλαιπωρεί. Κι επειδή είμαστε στον όγδοο μήνα διακυβέρνησης, θα αναφερθώ συνοπτικά στο τι έχουμε πράξει έως τώρα:

Η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της διεθνώς, κι από τα επικριτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και τη διπλωματική απομόνωση, περάσαμε στην κοινή διαπίστωση ότι πλέον ακολουθούμε ένα συνετό δρόμο δημοσιονομικής εξυγίανσης, που συνακόλουθα βελτιώνει και την εικόνα της Ελλάδος διεθνώς. Κανείς πλέον, δεν μιλά για το περίφημο Grexit, που σκόρπιζε τον πανικό σε κυβερνήσεις και αγορές κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2012. Άλλωστε, η γλώσσα των αριθμών είναι αμείλικτη: Τον Ιούνιο του 2012 όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, τα spreads είχαν εκτιναχθεί στις 2.600 μονάδες βάσης. Πλέον, κινούνται στην περιοχή των 930 μονάδων.

Σε αυτό το διάστημα, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση των 52,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ συνολικά 44 κρατών κι επαναδιαπραγματευτήκαμε επιτυχώς τη βελτίωση της δανειακής σύμβασης. Μόλις προχθές στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα κατάφερε, χάρη στις προσπάθειες όλων, να λάβει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα της αναλογούσαν, για το κοινοτικό πλαίσιο 2014- 2020.


Εργαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση τωνπροβλημάτων ρευστότητας, τα οποία εμποδίζουν την υπέρβαση της κρίσης. Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι υγιής οικονομία με άρρωστο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν γίνεται.


Με σκληρό αγώνα, του οποίου ηγείται προσωπικά ο πρωθυπουργός, επιστρέφουν στη χώρα ή έρχονται για πρώτη φορά, επενδύσεις με παραγωγικό χαρακτήρα, δίνοντας κι αυτές το μήνυμα ότι η πατρίδα μας εμπνέει, πλέον, εμπιστοσύνη. Συγχρόνως, μετά από επιτυχή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα χρηματοδότησης των μεγάλων οδικών αξόνων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εξάλειψη αιτίων κόστους. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί μεγάλο αριθμό αποκρατικοποιήσεων, δημιουργώντας νέες νησίδες ανάπτυξης. Στον τομέα του τουρισμού, οι προκρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι αποτελούν ασφαλή ένδειξη ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες όσων θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την πορεία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.


Ειδικότερα στο χώρο της εσωτερικής αγοράς, προχωρήσαμε σε ευρείες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως:
◦ο συνολικός εκσυγχρονισμός της αγορανομικής νομοθεσίας που στον κορμό της παρέμεινε αμετάβλητη από το 1946.
◦η απλοποίηση διαδικασιών για είσοδο σε επαγγέλματα και αγορές,
◦η άρση αντικινήτρων,
◦η διαμόρφωση νέου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς (αύξηση των εκπτωτικών περιόδων, πρόταση για προαιρετικό άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές κλπ).
◦Η μείωση ελαχίστου κεφαλαίου για ίδρυση ΑΕ και ΕΠΕ.
◦Η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος κρατικών προμηθειών και δημοσίων συμβάσεων, που γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικό.

Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες –σε συνδυασμό με την κάμψη της ζήτησης, μας επέτρεψαν για πρώτη φορά τα τελευταία 45 χρόνια να διαπιστώσουμε πτώση τιμών στην αγορά. Μικρή μεν, αλλά πτώση. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι λύσαμε το πρόβλημα της ακρίβειας στη χώρα. Αντιθέτως, το μέγεθος των δυσκολιών που έχει κάθε ελληνικό νοικοκυριό, προσδιορίζει το μέγεθος του δικού μας πολιτικού και ηθικού χρέους.


Παράλληλα, η εντατικοποίηση των ελέγχων από τη Γραμματεία Καταναλωτή, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Συνήγορο του Καταναλωτή, στέλνει προς κάθεκατεύθυνση, ξεκάθαρο το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα.

Κυρίες και κύριοι,

Κοινός παρονομαστής των ανωτέρω πολιτικών πρωτοβουλιών είναι ότι, αν και η κυβέρνηση βρίσκεται μόλις στον όγδοο μήνα της ζωής της, έχουμε κατορθώσει –με τις θυσίες όλων των πολιτών- να βάλουμε φρένο στον εκτροχιασμό, ενώ παράλληλα θέτουμε τις βάσεις ώστε ο νέος αναπτυξιακός κύκλος να στηριχθεί στην πλευρά της προσφοράς, μέσω της παραγωγής πλούτου.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι πολιτικές που σας ανέφερα, χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα αφομοίωσης και ωρίμανσης από την αγορά, προκειμένου να αποδώσουν.

Προσέξτε, όμως:

Δεν ζητώ πίστωση πολιτικού χρόνου.

Ζητώ ελαχιστοποίηση αυτού του διαστήματος αφομοίωσης και ωρίμανσης από την αγορά.

Διότι μόνον έτσι τα δικαιολογημένα παράπονα για οριζόντια κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως αυτή των ασφαλίστρων, μπορούν να επανεξεταστούν υπό το πρίσμα της προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

Όπως η πολιτεία από την πλευρά της αναθεωρεί πρακτικές, λάθη και στερεότυπα του παρελθόντος, έτσι πιστεύω ότι και η αγορά –η ασφαλιστική αγορά, εν προκειμένω- χρειάζεται να αναθεωρήσει στρατηγικές και τακτικές.

Οι σχέσεις με τα δίκτυα, με τις ενώσεις καταναλωτών, με τα Επιμελητήρια και με άλλους φορείς της αγοράς, με την ίδια την Πολιτεία, δεν αντιμετωπίστηκαν ως συνιστώσες ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης.

Οι εξελίξεις πράγματι, πολλές φορές προλάβαιναν τη στρατηγική του κλάδου και εν μέρει την ακύρωναν.

Μόνο ως εξαίρεση προέκυπταν ορθολογικές εταιρικές στρατηγικές.

Η σύνεση κι η αυτοσυγκράτηση σε πολλές περιπτώσεις ήταν ζητούμενα, όχι δεδομένα.

Αναπτύχθηκαν εταιρικές πολιτικές που δημιούργησαν στρεβλώσεις και σε επιμέρους αγορές, όπως αυτή της υγείας.

Κυρίως όμως άμβλυναν την ασφαλιστική συνείδηση του πολίτη.

Κάπως έτσι φτάσαμε στη σημερινή, μεγάλη αναστάτωση.

Κάποιοι βλέπουν αυτή την αναστάτωση ως μια ευθύγραμμη πορεία προς την καταστροφή κι επιλέγουν τον αναχωρητισμό και την μεμψιμοιρία. Κάποιοι άλλοι, ακολουθούμε τη ρήση του Μάο τσε Τουνγκ: «Μεγάλη αναστάτωση, υπέροχη κατάσταση».

Πράγματι, αν δούμε τη μεγάλη αναστάτωση ως ευκαιρία να αλλάξουμε όσα στραβά μας οδήγησαν σε αυτή, τότε ναι, είμαστε στο σωστό δρόμο.

Διότι, επιτρέψτε μου να το πω όπως το αισθάνομαι, την περίοδο που θεωρούνταν δεδομένες οι υψηλές συνταξιοδοτικές παροχές των κρατικών ταμείων και η αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εμείς πασχίζαμε να αναδείξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει η ιδιωτική ασφάλιση, ως συμπλήρωμα της δημόσιας ασφάλισης.

Ο τότε δικός μας αγώνας, σήμερα έχει δικαιωθεί από την ίδια την κρίση που ενέσκηψε στη χώρα.

Σήμερα δεν υπάρχει πολίτης που να μην ξέρει, να μην άκουσε, να μην κατανόησε τα προβλήματα της δημόσιας ασφάλισης.

Σήμερα, άλλο ερώτημα καλείται να απαντήσει η ασφαλιστική αγορά:

Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα πείσει τον Έλληνα καταναλωτή με το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα, να κατατάξει την ιδιωτική ασφάλιση ψηλά στις προτεραιότητές του.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αξιολογήσει κανείς και τη στήριξη της Πολιτείας. Η προσπάθεια που κάνουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων, η δυνατότητα να διασωθεί μια ασφαλιστική εταιρεία με την έκδοση προνομιούχων μετοχών κατά τα πρότυπα που έχουν ακολουθηθεί για τις τράπεζες και η δημιουργία χρηματοδοτικού κεφαλαίου φυσικών και μη καταστροφών, αποτελούν σαφές και αδιαμφισβήτητο τεκμήριο κυβερνητικής στήριξης στην προσπάθεια του κλάδου να υπερβεί την κρίση και να αναπτυχθεί.

Στο νέο αναπτυξιακό κύκλο, που έχουμε μπροστά μας, είμαι βέβαιος ότι η ασφαλιστική αγορά θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να διευρύνει τις επενδυτικές της επιλογές, με ενεργό συμμετοχή της σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και με αυτό τον τρόπο να προσφέρει στους ασφαλισμένους της, ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Κυρίες και κύριοι,

Όλα όσα είχα την ευκαιρία να σας αναφέρω, εμπεδώνουν με τον πιο σταθερό τρόπο την αντίληψη ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι ένας από τους πιο υγιείς θεσμούς σε μια ελεύθερη και ανοικτή κοινωνία, όπως θέλουμε την ελληνική, ο δε κοινωνικός της χαρακτήρας είναι αυταπόδεικτος.

Γι αυτό, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις δυσκολίες, παρά την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα, η τήρηση των βασικών αρχών που διέπουν την ιδιωτική ασφάλιση, η αισιοδοξία, η υπομονή και η επιμονή είναι τα στοιχεία εκείνα, που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων μας.

Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνουμε αυτά που μπορούμε.

Η λύση του προβλήματος είναι εκεί ακριβώς που βρισκόταν από την αρχή: Μεταρρυθμίσεις παντού.

Τις κάνουμε πράξη καθημερινά, μαζί με τους ανθρώπους της εργασίας, της δημιουργίας και της προόδου.

Με αυτούς που προσπαθούν
◦να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους,
◦να εμπλουτίσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους,
◦να εκσυγχρονίσουν τα προϊόντα τους,
◦να αναδείξουν τη δυναμική τους και
◦να εμπνεύσουν στους εργαζομένους, τους πελάτες και τους μετόχους τους, το όραμα της προοπτικής.

Κι επειδή στα πρόσωπά σας αναγνωρίζω αυτούς τους συμμάχους που περιέγραψα, είμαι βέβαιος ότι μαζί, θα τα καταφέρουμε.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο