Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τι αλλαγές στο μνημόνιο ζητά η Ελλάδα μετά το λάθος του Δ.Ν.Τ.

 To “λάθος” του ΔΝΤ έθεσε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Εκοφίν στις Βρυξέλλες όμως ο επίτροπος Όλι Ρεν έσπευσε να βάλει “πάγο” στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, επιμένει ότι δεν έχει υπάρξει λάθος στον υπολογισμό των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην ύφεση και υπεραμύνεται του Μνημονίου.
 
Ο υπουργός Οικονομικών πάντως δεν κατέθεσε τα όπλα και ζήτησε να υπάρξει έγγραφη τοποθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ για τον τρόπο υπολογισμού των πολλαπλασιαστών που τελικά οδήγησαν σε λανθασμένη εκτίμηση της ύφεσης.

 Όπως τονίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου μόνο μετά από επίσημη παραδοχή της τρόικα ότι το πρόγραμμα βασίστηκε σε άστοχες προβλέψεις θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει και να επιτύχει επαναδιαπραγμάτευση μέτρων του Μνημονίου .
 
Προσθέτει πως πρέπει να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι για ένα πιο ευέλικτο οικονομικό πρόγραμμα και ανέφερε ως παράδειγμα τον Φ.Π.Α στην εστίαση ο οποίος μπορεί να υποχωρήσει αν όχι στο 13% που είναι η αρχική επιδίωξη , έστω στο 19% (από 23% που είναι σήμερα).

 Πιο αναλυτικά αρχικά ο κ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα των λεγόμενων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών για υποεκτίμηση της ύφεσης, εξέλιξη η οποία, κατά την Αθήνα, θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση του προγράμματος το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ απευθυνόμενος στην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κ. Λαγκάρντ . Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του η γαλλίδα αξιωματούχος κρατούσε σημειώσεις αλλά δεν πήρε θέση και επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
 
Το θέμα έθεσε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών χθες στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ. Όμως άμεση ήταν η αντίδραση του επιτρόπου νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν.
 
Παίρνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι τα όσα λέγονται για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται είναι απλοϊκά και αβάσιμα, τονίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό. Στη συνέχεια, παρενέβη ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος ζήτησε από τον Ολι Ρεν να τοποθετηθεί δημόσια επί του ζητήματος και να γνωστοποιήσει την αμετακίνητη θέση της Κομισιόν.
 
Στη συζήτηση ενεπλάκη ο προεδρεύων του Συμβουλίου Εκοφίν Ιρλανδός υπουργός οικονομικών Μάϊκλ Νούναν, ο οποίος με το επιχείρημα ότι το θέμα απασχολεί πολλούς υπουργούς Οικονομικών ζήτησε από την Τρόϊκα να ενημερώσει για το θέμα μέχρι το επόμενο Εκοφίν . Το αίτημα αυτό δεν έλαβε απάντηση από τον Ολι Ρεν, πιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό την αδιάλλακτη στάση της Κομισιόν. Πάντως, πηγές της Επιτροπής εξέφραζαν απορία για το τι πραγματικά ζητά η Αθήνα, καθώς, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά, δεν έχει υποβληθεί οποιοδήποτε επίσημο αίτημα επανεξέτασης του προγράμματος από την Ελλάδα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αμφισβήτησαν ανοιχτά τα στοιχεία του ΔΝΤ περί λάθους στην οικονομική πολιτική.

 Από την άλλη το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι για να υπάρξει οποιοδήποτε αίτημα για αλλαγές στο πρόγραμμα θα πρέπει προηγούμενα να λάβει επίσημο ...μανδύα η ήδη εκφρασμένη θέση του ΔΝΤ ότι αυτό βασίστηκε σε λάθος μακροοικονομικές παραδοχές.
 
Πάντως η θέση της Ευρωζώνης, όπως την γνωστοποίησε ο επικεφαλής της Γερούν Ντέϊσελμπλουμ μετά το Γιουρογκρούπ, είναι ότι πρόκειται για "ακαδημαϊκού τύπου συζήτηση" την οποία οι υπουργοί Οικονομικών παρακολουθούν στενά χωρίς όμως να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο