Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επανεξετάζονται οι φόροι που δεν φέρνουν έσοδα

Η παραδοχή του «λανθασμένου πολλαπλασιαστή» από το ΔΝΤ αλλά και η καχεξία των εσόδων τον Ιανουάριο επαναφέρουν στο οικονομικό επιτελείο σενάρια ανάκλησης φόρων που όσο κι αν προστατεύτηκαν μέχρι τώρα από τους πιστωτές μας, κρίνονται σαφώς αναποτελεσματικοί. Πρόκειται κυρίως για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, οι οποίοι παρ' ότι αυξήθηκαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης και σε κλείσιμο επιχειρήσεων με δυσμενείς μάλιστα συνέπειες και στην απασχόληση.

Το πρόβλημα αναγνωρίζει εμμέσως η κυβέρνηση με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να επιβεβαιώνει, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ότι στο ΓΛΚ έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση αναποτελεσματικών πόρων, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση ή και άλλοι φόροι, όπως οι ΕΦΚ.

Το πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται στο τέλος του μήνα, προκειμένου να τεθεί στη συζήτηση με το κλιμάκιο της τρόικας που αναμένεται οσονούπω και να αξιοποιηθεί στη συνέχεια κατά την κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από τον ΦΠΑ στον πρώτο μήνα του έτους εμφανίζονται μειωμένα κατά 18%, ενώ αυτά των ΕΦΚ κατά 39%. Αντίθετα αυξημένες εμφανίζονται οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας.

Ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο για την υστέρηση των εσόδων τον Ιανουάριο επιρρίπτει η ΠΟΕ-ΔΟΥ στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς, καλεί τον υπουργό Οικονομικών να «εγκαταλείψει την αλαζονεία και τον δογματισμό των προκατόχων του».

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΔΗΜΗτρης | Φεβρουαρίου 12, 2013 11:12 π.μ. | Reply
'Επρεπε,να πέσουν τα έσοδα, για να καταλάβουν ότι αυξάνοντας τους φόρους, δεν εισπράτεις;
Αναρωτιέμαι τι σόι πτυχία έχουν αγοράσει (γιατί να να πήραν με την αξία τους δε νομίζω) αυτοί στο υπουργείο οικονομικών.Αυτό το ξέρουν και τα παιδάκια του δημοτικού,ότι όταν αυξάνεις κάτι,ταυτόχρονα μειώνεις τις πωλήσεις.Αλλά τι να περιμένεις από στελέχη,σαν κάποιον πρόσφατο υφυπουργό οικονομικών που το είχε ξεφύγει,ότι δεν ξέρει τι είναι το Ζ
image description gkazan | Φεβρουαρίου 12, 2013 4:47 μ.μ. | Reply
Αυτό ήταν το σχέδιο και οι οδηγίες που έλαβαν εξ' αρχής (από "αποκατάσταση Δημοκρατίας" και μετά): Διαλύστε την παραγωγή και την γεωργία, δανειστείτε άφοβα και σε καμιά 35αρια χρόνια, έρχεται η κατάσχεση. Οι πολιτικοί δουλεύουν σαν πωλητες με ποσοστά. Όσοι πιστεύουν ακόμη οτι είναι ανίδεοι ή άχρηστοι ή αστοιχείωτοι, ας βαρέσουν το κεφάλι τους στον τοίχο, μπας και μπει λίγο μυαλό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ακόμη και η συμπεριφορά και τα "αντανακλαστικά" μας καλλιεργήθηκαν μεθοδικά εδώ και 38 χρόνια τουλάχιστον.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο