Επιδοτήσεις μέχρι 60% με νέο αναπτυξιακό νόμο

Επενδύσεις - Αναπτυξιακά

3 Ιούλιος 2006
Ενισχύσεις μέχρι και το 60% της επένδυσης, ανάλογα με το ΑΕΠ της περιφέρειας που εδρεύει η επιχείρηση, θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Εισάγεται, επίσης, επιδότηση για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, ύψους μέχρι δύο εκατ. ευρώ, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών... Taxheaven.gr

Ενισχύσεις μέχρι και το 60% της επένδυσης, ανάλογα με το ΑΕΠ της περιφέρειας που εδρεύει η επιχείρηση, θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Εισάγεται, επίσης, επιδότηση για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, ύψους μέχρι δύο εκατ. ευρώ, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Μάλιστα, η επιδότηση, που θα ισχύει για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, θα είναι αυξημένη κατά 5% για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται στα μικρά νησιά της χώρας. Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2007. Για την σύνταξή του απαιτήθηκε μακρά και επίπονη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχει καταληξει σε ένα χάρτη με τις επιδοτήσεις που θα δίνονται στην νέα περίοδο. Ο συγκεκριμένος χάρτης που αποκαλείται διαφορετικά και «Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Περιφερειακές Ενισχύσεις» (ΚΓΠΕ), αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν η διατήρηση υψηλών ποσοστών ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων για την περίοδο 2007-2013. Πολλοί νομοί της χώρας κινδύνευαν γιατί έχουν ξεπεράσει εισοδηματικά το όριο του 75% του ΑΕΠ των 15 κρατών - μελών της Ε.Ε. γεγονός που τους κατατάσσει στους «πλούσιους». Η κατάταξη σε σύγκριση με το ΑΕΠ των «15» κρίνει και τις επιχορηγήσεις και εκεί ακριβώς δόθηκε η μάχη, προκειμένου να μην υπάρξουν ελληνικές περιφέρειες που θα χάσουν από τα νέα δεδομένα.

Ο ισχύων αναπτυξιακός.νόμος που αναμορφώθηκε το 2004 φαίνεται ότι μέχρι στιγμής παράγει καλά αποτελέσματα. Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται, προκειμένου να επιχορηγηθούν αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στους αρμοδίους. Από τα απολογιστικά στοιχεία για το διάστημα μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2006 προκύπτει ότι είχαν υποβληθεί 2006 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προυπολογισμού 3,8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών εγκρίθηκαν (προκειμένου να επιχορηγθούν) 1.180 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομίας πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος του 2007 τα εγκριθέντα σχέδια θα ξεπεράσουν σε προϋπολογισμό τα 2,5 δισ. ευρώ. Εικόνα ενθαρρυντική για τις επενδύσεις αποτυπώνουν και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που αφορούν το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2006.

Καταγράφουν αύξηση των καθαρών εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων κατά 141%.

Πηγή Καθημερινή