Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ε.Σ.Ε.Ε. - «Διπλά κερδισμένη η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια»

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου

«Διπλά κερδισμένη η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια»

Η ΕΣΕΕ χαιρετίζει τη θετική εξέλιξη για τη χώρα μας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και θεωρεί ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα ήταν η κερδισμένη της μάχης των Βρυξελλών, αφού απέσπασε 50% αυξημένα κονδύλια από έναν Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που μειώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η αύξηση του συνολικού πακέτου στα 18,3 δις, με κονδύλια 14,5 δις για το νέο ΕΣΠΑ, 1,8 δις για έργα αγροτικής ανάπτυξης και 2 δις επιπλέον για την ανεργία, την ασφάλεια και τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, μπορεί να μην φτάνει το μέγεθος του προηγούμενου πακέτου ενισχύσεων των 20,6 δις, ωστόσο αποτελεί επιτυχία σε σχέση με αυτό που κατάφεραν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από έναν προϋπολογισμό λιτότητας για όλη την Ε.Ε.

Η χώρα μας είναι μάλιστα διπλά κερδισμένη από το αποτέλεσμα, αφενός γιατί το έξτρα πακέτο δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεση της Ευρώπης να μας βοηθήσει και αφετέρου γιατί δείχνει ότι αυτή τη φορά ήμασταν καλά προετοιμασμένοι να διεκδικήσουμε, να διαπραγματευτούμε και να κερδίσουμε μία σημαντική οικονομική μάχη.

Το αυξημένο πακέτο βοήθειας για την περίοδο 2014-2020 αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία μας για να βγούμε από την ύφεση, με την προϋπόθεση βεβαίως, ότι θα καταφέρουμε να αντέξουμε μέχρι το 2014. Η αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης από 50% έως και 80%, η αύξηση των προκαταβολών και η επιμήκυνση του χρόνου εκταμίευσης από 2 σε 3 χρόνια από την στιγμή της δέσμευσης για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο δικαιολογίας να μην εισπράξουμε όλα τα χρήματα του νέου πακέτου.

Γι’ αυτό, είναι τεράστια η ευθύνη των αρμόδιων Υπουργείων να μην επαναληφθεί η αποτυχία του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, να υπάρξει έγκαιρα ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός, χωρίς αποκλεισμούς και το μέγιστο της απορρόφησης, ώστε να μην χαθεί ξανά ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια.

Το ελληνικό εμπόριο, επίσης, θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει να επεκτείνει τις δράσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα εντός του 2013. Το πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι ύψους 500 εκ. ευρώ τα οποία θα προέρχονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από ελληνικούς φορείς και θα στηρίξει αποκλειστικά τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση.

Η ΕΣΕΕ, ως κοινωνικός εταίρος, δηλώνει την πρόθεσή της να συνδράμει με το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ) σε μια προσπάθεια στρατηγικής συμμαχίας που θα απορροφήσει και θα αξιοποιήσει υπέρ της ανάπτυξης κάθε ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, που δικαιούται η χώρα μας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο