Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διαγραφή χρεών ζητούν 40.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Εκρηξη κατά 46% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους από τις τράπεζες αποκαλύπτουν τα στοιχεία των Ειρηνοδικείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» οι αιτήσεις καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές από τραπεζικά δάνεια προς τα Ειρηνοδικεία, προκειμένου να υπαχθούν στον νόμο περί ρύθμισης οφειλών - γνωστό κι ως «νόμο Κατσέλη»- είχαν φτάσει, στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2012 περίπου στις 35.000. Εκτιμήσεις δε, μιλούν για νέα εκτίναξη στις 31 Ιανουαρίου στις 40.000.

Από τις 35.000 αιτήσεις οι 9.500 έχουν γίνει στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας. Μάλιστα αυτές στο τέλος του περασμένου Αυγούστου ήταν 6.500. Δηλαδή, σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών αυξήθηκαν κατά 3.000. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αιτήσεις τον Δεκέμβριο ήταν στις 26.000, από 20.000 που ήταν τους προηγούμενους τέσσερις μήνες.

Επισφάλειες
Όπως ανέφεραν πηγές στην «ΗτΣ», η αύξηση των χιλιάδων αιτήσεων για διαγραφές χρεών μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα για το τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένες τις αποφάσεις που εκδίδονται υπέρ των δανειοληπτών, οι τράπεζες απειλούνται με έκρηξη των επισφαλειών τους.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το ύψος των δανείων που ζητούν διαγραφή να υπολογίζεται γύρω στα 4,2 με 5 δισ. ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη είναι γύρω στις 120.000 ευρώ.

Πέραν, όμως, των επιπτώσεων στο τραπεζικό σύστημα, η άνοδος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα και για την κοινωνική συνοχή. Και είναι λογικό, καθώς υπάρχουν όλα τα δεδομένα, δηλαδή η σκληρή δημοσιονομική πολιτική, η αύξηση της ανεργίας, η επί έξι χρόνια ύφεση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων.

Αξίζει δε, να σημειωθεί πως και η τελευταία έρευνα που έκανε η Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕΕ, δείχνει πως το 47% των νοικοκυριών έχει δανειακές υποχρεώσεις (στεγαστικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες).

Τα δικαστήρια ασφυκτιούν από τις χιλιάδες των αιτήσεων για ρυθμίσεις και διαγραφές οφειλών και, όπως αναφέρουν πληροφορίες στην «ΗτΣ», δεν προλαβαίνουν να ορίζουν δικάσιμους. Αυτές φτάνουν ακόμη και για το 2020, ιδίως στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, σε αναμονή βρίσκεται η κυβέρνηση για τις τελικές ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορά στη διευκόλυνση κοινωνικών ομάδων για τα δάνεια που έχουν συνάψει από τις τράπεζες.

Πληροφορίες θέλουν οι ρυθμίσεις να βρίσκονται αυτήν την περίοδο στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να μετρηθούν ενδεχόμενες επιπτώσεις στις τράπεζες από τη ρύθμιση. Απαίτηση που ετέθη από την τρόικα, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το σχέδιο νόμου.

Επιπτώσεις
Το παράδοξο σε αυτήν την περίπτωση είναι πως ενώ οι τράπεζες και το υπουργείο Ανάπτυξης συμφώνησαν με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, πράγμα που σημαίνει πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υπολογίσει τις επιπτώσεις στα κεφάλαιά τους, εν τούτοις η τρόικα σε πρόσφατη συνάντηση που είχε κλιμάκιό της με στελέχη του υπουργείου και της Τράπεζας της Ελλάδας, έθεσε το προαναφερόμενο αίτημα.

Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με το θέμα μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή και να μπορέσουν νοικοκυριά που υπάγονται στις διατάξεις να διευκολυνθούν με τα δάνειά τους.

Αλλαγές και στον νόμο Κατσέλη

Η κυβέρνηση προχωρεί και σε αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη». Ο Νόμος 3869/2010 σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ανάγκη να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα οδηγεί σε ομηρεία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου.

Έτσι, ενισχύεται η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλέτη-τραπεζών - προηγείται πριν την είσοδο της υπόθεσης στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Ανάπτυξης θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν του 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα.

Επίσης ο οφειλέτης θα υποχρεώνεται στην καταβολή δόσης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του. Θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης.

Η ελάχιστη καταβολή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

Tι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών προβλέπει τη διευκόλυνση μισθωτών, συνταξιούχων με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, αλλά και ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια και πολύτεκνους.
Το ετήσιο εισόδημά τους θα πρέπει να έχει μειωθεί 35% από το 2010, ενώ η ρύθμιση αφορά τα ενυπόθηκα δάνεια.
Για τις κατηγορίες αυτές θα χορηγείται από τις τράπεζες περίοδος χάριτος 4 ετών, με επανεξέταση στα δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%.
Το ποσό της τοκοπληρωμής δεν θα υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος.
Για τους ανέργους η δόση μπορεί να είναι και μηδενική.
Η αντικειμενική αξία των ακινήτων, τα οποία υπάγονται στη ρύθμιση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description μαρκου α. | Φεβρουαρίου 11, 2013 1:34 μ.μ. | Reply
Να διαγράψουν και το ΕΕΤΗΔΕ από όλους τους φορολογουμένους. Προσωπικά δεν το πληρώνω ούτε πρόκειται να το πληρώσω ποτέ,και φυσικά δεν είμαι ο μόνος!!!! 500.000 φορολογούμενοι δεν το έχουν πληρώσει και δεν θα το πληρώσουν. Είναι εντελώς κοροιδίστικος φόρος. Απαιτούμε να ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ και να επιστραφεί σε όσους ήδη το έχουν πληρώσει!!!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο