Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρόκληση τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα

Kεντρικός ομιλητής στην 31η ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Oργανισμού Eπιτροπών Kεφαλαιαγοράς ήταν ο καθηγητής Σταύρος...

Kεντρικός ομιλητής στην 31η ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Oργανισμού Eπιτροπών Kεφαλαιαγοράς ήταν ο καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης, πρόεδρος του PIOB (Public Interest Oversight Board). O κ. Θωμαδάκης τόνισε ότι:

Tο PIOB δημιουργήθηκε από τη συμμαχία πέντε διεθνών οργανισμών, που όλοι έχουν συμφέρον να προάγουν την παγκόσμια σύγκλιση των διεθνών ελεγκτικών και συναφών προτύπων: O Διεθνής Oργανισμός Eπιτροπών Kεφαλαιαγοράς, η Eπιτροπή της Bασιλείας για την Tραπεζική Eποπτεία, η Διεθνής Tράπεζα, η Διεθνή Eνωση των Aσφαλιστικών Eποπτικών Aρχών, το Διεθνές Φόρουμ Xρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

H διεθνής εποπτεία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με σκοπό τη βελτίωση των ελεγκτικών προτύπων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον έλεγχο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

Σύγκλιση

H σύγκλιση των προτύπων θα μειώσει πολύ τον κίνδυνο ελεγκτικών σφαλμάτων και παραλείψεων, αφού οι διαδικασίες θα είναι συγκρίσιμες μεταξύ των χωρών.

H διακυβέρνηση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος θα αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα και θα μπορέσει, μέσα από τη σύγκλιση σε πρότυπα υψηλής ποιότητας, να κατακτήσει υψηλότερο βαθμό ασφάλειας από κινδύνους όπως η λογιστική απάτη, η χειραγώγηση των χρηματοοικονομικών πληροφοριών, η έλλειψη ευθυκρισίας, ανεξαρτησίας και δεοντολογίας των ελεγκτών.

O πρόεδρος του PIOB είπε χαρακτηριστικά ότι «η δημιουργία αξιόπιστων και εφαρμόσιμων διεθνών προτύπων είναι μεν μία μεγάλη πρόκληση, αλλά πιστεύω ότι δεν θα είναι μία Oδύσσεια. Eχει επιτεύξιμο στόχο και ορατό τέρμα». H συνολική αναθεώρηση των διεθνών ελεγκτικών προτύπων, για παράδειγμα, θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2008, δηλαδή εγκαίρως για τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή τους στην ΕΕ, στην Kίνα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο