Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Απάντηση του υπουργείου ΑνΥπ σε δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας για την χρηματοδότηση διαστημοπλοίων

Mε αφορμή δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας σχετικά με τη χρηματοδότηση εξειδικευμένων ΚΑΔ, το οποίο αναδημοσιεύθηκε στο site σας, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
 
«Οι δράσεις που επικρίνονται εντάσσονται στο πνεύμα του συγκεκριμένου προγράμματος του ΕΣΠΑ. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας που έχουν μάλιστα χρηματοδοτηθεί κατά το παρελθόν από αντίστοιχα κονδύλια χωρίς να υπάρξει καμία κριτική.
 
Πιο συγκεκριμένα:
 
Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, τις τεχνολογίες πληροφορικής και την τόνωση της επιχειρηματικότητας με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Η δράση απευθύνεται σε νέες, υφιστάμενες ή σε υπό σύσταση επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν προς αξιολόγηση συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, γεγονός που αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και ήδη δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που εξάγουν τέτοιου είδους τεχνογνωσία και προϊόντα στο εξωτερικό.
 
Το δημοσίευμα δείχνει ελλιπή κατανόηση του θέματος και δημιουργεί λάθος εντυπώσεις. Πρώτον οι Κωδικοί Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ)-και  η ονοματολογία τους κατ’επέκταση-είναι κοινοί για ολόκληρη την Ε.Ε.  Συγκεκριμένα, η κωδικοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων που χρησιμοποιείται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι η NACE η χρήση της οποίας, όπως αναφέρεται άλλωστε και στην ιστοσελίδα της Eurostat είναι υποχρεωτική προκειμένου να είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα.
 
Δεύτερον το δημοσίευμα αναφέρεται σε υποκατηγορία δύο μεγαλύτερων επιλέξιμων κατηγοριών οι οποίες ανήκουν στο τομέα της μεταποίησης και πρόκειται για εξειδικευμένες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα:

 ◦Ο ΚΑΔ 30 «Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών» περιλαμβάνει υποκατηγορίες όπως η «Κατασκευή αεροσκαφών και διαστημόπλοιων και συναφών μηχανημάτων» . Σε κάθε υποκατηγορία υπάρχει και νέα ανάλυση δυνατά παραγόμενων προϊόντων όπως για παράδειγμα η κατασκευή μερών των αεροσκαφών και διαστημοπλοίων αλλά και υπηρεσίες συντήρησης αυτών. Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του European Space Agency από το 2004, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών από επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα για την ειρηνική χρησιμοποίηση του διαστήματος.
◦Ο ΚΑΔ 32 «Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες» περιλαμβάνει υποκατηγορίες όπως είναι η «Κατασκευή ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων και προμηθειών». ή η «Κοπή νομισμάτων » που περιλαμβάνει την παραγωγή διάφορων προϊόντων όπως νομίσματα διαφημιστικά ή συλλογών κλπ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description gkazan | Φεβρουαρίου 8, 2013 12:40 μ.μ. | Reply
Καλά... τα ΟΥΦΟ τα επιδοτούμε δεκαετίες τώρα με την ψήφο μας... είτε την θετική είτε την αρνητική είτε την αποχή... Απλά αναρωτιέμαι, μετά από όσα έχουμε τραβήξει, αυτός ο κwλο Ε.Τ. δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο σπίτι του και να ξεκουμπιστεί;;;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο