Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έκθεση Ι.Ο.Β.Ε. - Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2011-2012 : Η εξέλιξη των δεικτών της επιχειρηματικότητας στη διάρκεια της κρίσης

'Εκθεση ΙΟΒΕ - Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2011-2012 : Η Εξέλιξη των Δεικτών της Επιχειρηματικότητας στη Διάρκεια της Κρίσης
 
 ΜΙΑ νέα γενιά μικρομεσαίων επιχειρήσεων δημιουργείται ως απάντηση στην κρίση, την ίδια ώρα που οι μεγάλες εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το υψηλό κόστος χρήματος που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητά τους στις ξένες αγορές.

Αυτά τονίστηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΙΟΒΕ Οδυσσέα Κυριακόπουλου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ιδρύματος για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα την περίοδο 2011 - 2012.
Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό των Ελλήνων ηλικίας 18-64 ετών που βρισκόταν σε αρχικό στάδιο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης το καλοκαίρι του 2011 ήταν 8%, έναντι 5,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Η επίδοση αυτή κατατάσσει την Ελλάδα στην 4η υψηλότερη θέση ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του πλανήτη και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΙΟΒΕ, «οι Έλληνες αντέδρασαν στην αβεβαιότητα που έφερε η κρίση κάνοντας αυτό που ήξεραν να κάνουν καλύτερα, ιδρύοντας μικρές επιχειρήσεις».

Την ίδια ώρα πάντως, οι μεγάλες και ειδικότερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ, είναι αντιμέτωπες με υψηλό κόστος χρήματος (επιτόκια 8%-10%) ενώ οι ξένοι ανταγωνιστές τους δανείζονται με επιτόκια της τάξης του 2%. Όπως τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος: «Η εξάρτηση και η ομηρεία από τις ελληνικές τράπεζες είναι πολύ μεγάλη. Είχαμε πολλές ξένες τράπεζες που χρηματοδοτούσαν ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες αποχώρησαν. Οι επιχειρήσεις υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας και το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί κοστολογικά και ποσοτικά. Σε αυτό το περιβάλλον ο επιχειρηματίας καλείται να βρει μια λύση». Σε διαφορετική περίπτωση οι επιχειρήσεις «είναι καταδικασμένες», είπε ο κ. Κυριακόπουλος, ερμηνεύοντας έτσι τις σκέψεις αποχώρησης εκ μέρους ορισμένων επιχειρήσεων.

Πάντως σε ό,τι αφορά την S&B, της οποίας είναι πρόεδρος, τόνισε με έμφαση: «Δεν υπάρχει πρόθεση μεταφοράς της έδρας της» και πρόσθεσε: «Η μεταφορά της έδρας δεν αποτελεί από μόνη της λύση για τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Πέραν του κόστους του χρήματος που έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο ενεργειακό κόστος, σημειώνοντας ότι «ως χώρα είχαμε φορτώσει το ρεύμα με άλλα στοιχεία κόστους, όπως το υψηλό μισθολογικό και ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το βιομηχανικό ρεύμα για να επιδοτηθεί το οικιακό, το οποίο παραδοσιακά αντιμετωπιζόταν με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ». Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ πρέπει να αναφερθούν τα εξής: 
•    Καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό καθιερωμένης επιχειρηματικότητας (επιχειρήσεις άνω των 3,5 ετών) παγκοσμίως, με 15,8%, παρά την ύφεση.
•    Ο δείκτης συνολικής επιχειρηματικότητας βρίσκεται στο 23,4% και είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως και το υψηλότερο ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του πλανήτη. Σε απόλυτους αριθμούς, η συνολική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αφορά περισσότερα από 1,5 εκ. άτομα.
•    Την ίδια ώρα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά (3%) εγκατάλειψης της επιχειρηματικής δράσης λόγω έλλειψης κερδοφορίας.
•    Η επιχειρηματικότητα ανάγκης, ενισχύεται σε βάρος της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας καθ'Α όλη τη διάρκεια της κρίσης.
•    Καταγράφονται σοβαρές ενδείξεις ότι η κρίση έχει θέσει σε κίνηση διαδικασίες αναδιάρθρωσης,  αφού το ποσοστό των επιχειρήσεων που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή από το 70% το 2005, τα τρία τελευταία χρόνια κινείται σταθερά κάτω από το 50%.
•    Το 2011 ένα στα τρία νέα εγχειρήματα κατέγραφε κάποια καινοτομικότητα ή/και χαμηλή ένταση ανταγωνισμού. Έτσι η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση ανάμεσα στις χώρες καινοτομίας.
•    Μόλις 2,8% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων προσδοκούσαν το 2011 ότι το εγχείρημά τους θα δημιουργήσει περισσότερες από 20 νέες θέσεις εργασίας μετά από μία πενταετία, ενώ τρεις στους τέσσερις δήλωσαν ότι προσδοκούν να απασχολήσουν το πολύ έως πέντε νέους εργαζόμενους.
•     Το 2011 και το 2010, τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες αρχικών σταδίων έκριναν ότι οι δυσκολίες ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης είχαν αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πάντως η αύξηση των δυσκολιών εκκίνησης μιας νέας επιχείρησης δεν φαίνεται να αποθαρρύνει την είσοδο στον επιχειρηματικό στίβο.

Πηγή Express
 

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Φεβρουαρίου 6, 2013 9:16 π.μ. | Reply
Μεγάλη "αξιοπιστία" των παιδιών του Στουρνάρα στο ΙΟΒΕ...
image description Γιαννης | Φεβρουαρίου 6, 2013 9:50 π.μ. | Reply
Να μας αφήσουν να αναπνεύσουμε....αν θέλουν και άλλες !!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο