Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα σε δείκτες επιχειρηματικότητας

6 Φεβρουάριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Οι Έλληνες αντιδρούν στην οικονομική κρίση δημιουργώντας επιχειρήσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, το διάστημα 2011-2012, σύμφωνα με την οποία στη χώρα μας καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων παγκοσμίως -15,8%- που η λειτουργία τους έχει ξεπεράσει τα 3,5 χρόνια.
 

Μάλιστα, όπως δείχνει η έκθεση η αύξηση της ανεργίας στρέφει τους Έλληνες στην δημιουργία της δικής τους επιχείρησης με το ποσοστό των Ελλήνων ηλικίας από 18 έως 64 ετών, που βρισκόταν σε αρχικό στάδιο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης το καλοκαίρι του 2011, να είναι στο 8%, επίδοση με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η υψηλότερη θέση ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του πλανήτη.

Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο με σύγκριση με το 5,3% που είχε καταγραφεί το 2010. Ωστόσο αν και η κρίση στρέφει τους έλληνες στο επιχειρειν έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δυσκολίες ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης εξαιτίας και της έλλειψης ρευστότητας κάτι το οποίο δείχνει να χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο.
 
Όπως αναφέρει η έκθεση του ΙΟΒΕ «σε απόλυτους αριθμούς η συνολική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι μια δραστηριότητα που αφορά περισσότερα από 1,5 εκατ. άτομα αν και η χώρα μας καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά -3%- εγκατάλειψης της επιχειρηματικής δράσης. Ως ο σημαντικότερος λόγος που οι έλληνες εγκαταλείπουν την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι για τους επτά στους δέκα η έλλειψη κερδοφορίας, 5,5% η συνταξιοδότηση τους και 7,3% τα προβλήματα χρηματοδότησης.
 
Το 2011 από τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν την δραστηριότητα τους το 2,5% αφορούσε τον πρωτογενή τομέα, το 27,5% την μεταποιητική δραστηριότητα, το 20,6% την παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό 49,4% την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών προς καταναλωτές.
 
Ωστόσο, αν και η κρίση οδηγεί τους Έλληνες στο επιχειρείν, με τους 6 στους 10 να θεωρούν την επιχειρηματικότητα ως καλή επιλογή καριέρας, χαμηλές παραμένουν οι προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων «υψηλής ανάπτυξης», ανάμεσα στις χώρες της καινοτομίας, όσον αφορά τις προοπτικές δημιουργίας απασχόλησης. Μόλις 2,8% των επιχειρηματιών που βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής τους ζωής προσδοκούσε το 2011 ότι το εγχείρημά του θα δημιουργήσει περισσότερες από 20 νέες θέσεις εργασίας μετά από μία πενταετία, ενώ τρεις στους τέσσερις δήλωσαν ότι προσδοκούν να απασχολήσουν το πολύ έως πέντε νέους εργαζόμενους, δείχνοντας την κυρίαρχη θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης στην ελληνική οικονομία.

Πάντως, ο φόβος της αποτυχίας παραμένει για το 37,8% των Ελλήνων ένα βασικό εμπόδιο της την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με μόλις το 10,9% να εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες το ερχόμενο εξάμηνο.


Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης