Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα σε δείκτες επιχειρηματικότητας

Οι Έλληνες αντιδρούν στην οικονομική κρίση δημιουργώντας επιχειρήσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, το διάστημα 2011-2012, σύμφωνα με την οποία στη χώρα μας καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων παγκοσμίως -15,8%- που η λειτουργία τους έχει ξεπεράσει τα 3,5 χρόνια.
 

Μάλιστα, όπως δείχνει η έκθεση η αύξηση της ανεργίας στρέφει τους Έλληνες στην δημιουργία της δικής τους επιχείρησης με το ποσοστό των Ελλήνων ηλικίας από 18 έως 64 ετών, που βρισκόταν σε αρχικό στάδιο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης το καλοκαίρι του 2011, να είναι στο 8%, επίδοση με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η υψηλότερη θέση ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του πλανήτη.

Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο με σύγκριση με το 5,3% που είχε καταγραφεί το 2010. Ωστόσο αν και η κρίση στρέφει τους έλληνες στο επιχειρειν έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δυσκολίες ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης εξαιτίας και της έλλειψης ρευστότητας κάτι το οποίο δείχνει να χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο.
 
Όπως αναφέρει η έκθεση του ΙΟΒΕ «σε απόλυτους αριθμούς η συνολική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι μια δραστηριότητα που αφορά περισσότερα από 1,5 εκατ. άτομα αν και η χώρα μας καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά -3%- εγκατάλειψης της επιχειρηματικής δράσης. Ως ο σημαντικότερος λόγος που οι έλληνες εγκαταλείπουν την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι για τους επτά στους δέκα η έλλειψη κερδοφορίας, 5,5% η συνταξιοδότηση τους και 7,3% τα προβλήματα χρηματοδότησης.
 
Το 2011 από τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν την δραστηριότητα τους το 2,5% αφορούσε τον πρωτογενή τομέα, το 27,5% την μεταποιητική δραστηριότητα, το 20,6% την παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό 49,4% την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών προς καταναλωτές.
 
Ωστόσο, αν και η κρίση οδηγεί τους Έλληνες στο επιχειρείν, με τους 6 στους 10 να θεωρούν την επιχειρηματικότητα ως καλή επιλογή καριέρας, χαμηλές παραμένουν οι προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων «υψηλής ανάπτυξης», ανάμεσα στις χώρες της καινοτομίας, όσον αφορά τις προοπτικές δημιουργίας απασχόλησης. Μόλις 2,8% των επιχειρηματιών που βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής τους ζωής προσδοκούσε το 2011 ότι το εγχείρημά του θα δημιουργήσει περισσότερες από 20 νέες θέσεις εργασίας μετά από μία πενταετία, ενώ τρεις στους τέσσερις δήλωσαν ότι προσδοκούν να απασχολήσουν το πολύ έως πέντε νέους εργαζόμενους, δείχνοντας την κυρίαρχη θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης στην ελληνική οικονομία.

Πάντως, ο φόβος της αποτυχίας παραμένει για το 37,8% των Ελλήνων ένα βασικό εμπόδιο της την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με μόλις το 10,9% να εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες το ερχόμενο εξάμηνο.


Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description spanton | Φεβρουαρίου 6, 2013 9:17 π.μ. | Reply
Είναι το ίδιο ΙΟΒΕ που προέβλεπε το 2010 ότι από το 2011 θα έχουμε ανάπτυξή;
image description Γαία πυρί μειχθήτω | Φεβρουαρίου 6, 2013 11:44 π.μ. | Reply
Ναι μην ξεχάσετε να γυρίσετε πλευρό, τις 800.000 που πτώχευσαν και άλλες τόσες που κλείνουν κάθε μέρα αυτά είναι για άλλη χώρα μάλλον, κόσμος που του κόβουν το ρεύμα, παιδιά που πεινάνε στα σχολεία, μεροκάματο ούτε για δείγμα.. εεεεεε ξυπνήστε λέμε αφήστε την χαρτούρα και βγείτε να δείτε κλειστά μαγαζιά, κόσμο απλήρωτο, ο λαός υποφέρει και εσείς ασχολείστε με στατιστικά;;;; λίγο ντροπή
image description ANNA | Φεβρουαρίου 6, 2013 2:34 μ.μ. | Reply
ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΑ ΛΕΝΕ.ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΚΟΜΑ?ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΓΙΑ ΧΑΖΟΥΣ
image description ΡΟΔΟΣ | Φεβρουαρίου 6, 2013 12:56 μ.μ. | Reply
Εδώ οι αυτοκτονίες έχουν γίνει υπόθεση ρουτίνας και αυτοί με τα νούμερά τους πάνε να βγάλουν την Ελλάδα ευημερούσα...
image description 345 | Φεβρουαρίου 6, 2013 2:16 μ.μ. | Reply
IOBE=ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Το αιμα νερο δεν γινεται. Στα 1700 οι Στουρναραιοι ηταν αρματολοι, δηλ. μπατσοι στην υπηρεσια της Οθωμανικης αυτοκρατοριας.
image description Ο Βλ@κ@ς | Φεβρουαρίου 6, 2013 5:36 μ.μ. | Reply
Πόσο ανεξάρτητος είναι ο ΙΟΒΕ; Υπόκειται σε κάποιον έλεγχο για την ακρίβεια των στοιχείων του ή είναι κάποιος σαν τις γνωστές εταιρείες αξιολόγησης τραπεζικών προίόντων; Μήπως κάποιος εισαγγελεύς θα έπρεπε να επιληφθεί λόγω διασποράς ψευδών ειδήσεων; Λέω μήπως; Δεν είναι στο απυρόβλητο...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο