Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση του υπουργείου ΑνΥπ σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών

Ανακοίνωση του υπουργείου ΑνΥπ σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών

Με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων και για την αποφυγή παρερμηνειών  σχετικά με το σχέδιο  της κυβέρνησης για την διευκόλυνση των δανειοληπτών από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  κ. Χατζηδάκης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου δεν είπε τίποτα διαφορετικό από ότι έχει πει δημοσίως από την πρώτη στιγμή που παρουσιάσθηκε το σχέδιο της Κυβέρνησης στις 19 Νοεμβρίου 2012. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Επίσης διευκρινίζεται ότι δεν έχει αλλάξει  ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας».


Για το θέμα της ρύθμισης των Δανείων το Moneynews Γράφει

Την έγκριση της τρόικας για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την ανακούφιση των δανειοληπτών που έχουν υποστεί λόγω της κρίσης σοβαρές εισοδηματικές απώλειες, αναμένει η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή, ακόμη και η τελευταία πρόταση που αφορά μόνον όσους έχουν υποστεί μείωση στα εισοδήματά τους άνω του 35% από το 2010, «γίνεται δεκτή με το ζόρι από την τρόικα».

Αν και δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές στο θέμα της ρύθμισης των προβληματικών δανείων, στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις.

Η πρόταση για «κούρεμα»

Δικαιούχοι της ρύθμισης που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι όσα νοικοκυριά έχουν λάβει στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο με προσημείωση ακινήτου και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α) Το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ

Β) Το εισόδημά τους έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 35% από την 1/1/2010

Γ)  Η αντικειμενική αξία του προσημειωμένου ακινήτου δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ

Από την άλλη πλευρά, οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και γενικότερα οι ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Μοναδικός περιορισμός θα υπόκειται στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του προσημειωμένου ακινήτου, που δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Πώς θα γίνεται η ρύθμιση

Οι βασικοί όροι της διευθέτησης είναι οι εξής:

• Παρέχεται περίοδος χάριτος 4 ετών με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου

• Σε αυτήν την περίοδο το επιτόκιο θα ανέρχεται σε 1,5%

• Η μηνιαία δόση δε θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος με την καταβολή μέρους ή του συνόλου των τόκων

• Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων θα υπάρχει η δυνατότητα αναστολής κάθε πληρωμής (μηδενική δόση)

• Τα παραπάνω κριτήρια θα ελεγχθούν δύο χρόνια μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση

• Μετά την περίοδο της ρύθμισης επανέρχονται οι αρχικοί όροι του δανείου

Με βάση την πρόταση της κυβέρνησης που έχουν στα χέρια τους οι τραπεζίτες, εκτιμάται ότι περίπου το 15% - 20% των στεγαστικών δανείων καλύπτει τις παραπάνω προϋποθέσεις και θα ρυθμιστεί με αυτόν τον τρόπο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο