Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Αντιδράσεις από τους κατόχους ξενοίκιαστων ακινήτων για τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Αυξάνονται οι πιέσεις φορέων της αγοράς ακινήτων, προκειμένου να εξαιρεθούν από τον επικείμενο νέο φόρο ακινήτων, τα ακίνητα που δεν αποδίδουν το παραμικρό στους κατόχους τους. Στο πλαίσιο της δικαιότερης φορολόγησης των ακινήτων, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν δύναται να καλείται ένας ιδιοκτήτης να πληρώνει ετήσιο φόρο για ένα ακίνητο, το οποίο σήμερα παραμένει ξενοίκιαστο και δεν του αποδίδει κάποιο έσοδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το ποσοστό των κενών ακινήτων είναι σήμερα δυσθεώρητο, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους, καλούνται να καταβάλουν σημαντικά ποσά ως φόρο.

Οπως προκύπτει, περίπου το 40-50% των εμπορικών καταστημάτων σε κεντρικές εμπορικές οδούς είναι σήμερα άδειο. Στα γραφεία, ιδίως τα μικρά διαμερίσματα, που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως επαγγελματικοί χώροι (π.χ. ιατρεία), το ποσοστό των κενών ακινήτων κυμαίνεται μεταξύ 50-60%, ενώ επίσης το 50% των αποθηκευτικών χώρων είναι σήμερα ξενοίκιαστο, λόγω της πτώσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αντιθέτως, κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στις κατοικίες, όπου το ποσοστό των κενών διαμερισμάτων περιορίζεται σε 20%. Ασφαλώς, σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, το ποσοστό των κενών κατοικιών έχει υπερδιπλασιαστεί.

Για πολλά από τα παραπάνω ακίνητα δεν κατεβλήθη το ειδικό τέλος, καθώς οι ιδιοκτήτες τους επέλεξαν να αποσυνδεθούν από το δίκτυο της ΔΕΗ, έως ότου βρουν νέους χρήστες. Με βάση όμως τον νέο ενιαίο φόρο που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), τα εν λόγω ακίνητα θα φορολογηθούν, ανεξάρτητα από το αν είναι συνδεδεμένα με τη ΔΕΗ, ή όχι. Γι’ αυτό η ΠΟΜΙΔΑ, σε σχετική της επιστολή προς το οικονομικό επιτελείο, ζήτησε τη μείωση τουλάχιστον κατά 50% της φορολογητέας αξίας για τα ακίνητα που είναι ξενοίκιαστα για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών και κάθε είδους δεσμευμένα ακίνητα.

Σε ακόμα δυσμενέστερη θέση βρίσκονται επιπλέον 383.631 φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, το οποίο συνεχίζουν να αποπληρώνουν. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από στοιχεία του ΚΕΠΥΟ και της Τράπεζας της Ελλάδος, με βάση τα οποία, το υπόλοιπο των δανείων αγγίζει το ποσό των 74,652 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρουν μεσιτικά γραφεία, τα νοικοκυριά που απέκτησαν κάποιο ακίνητο με στεγαστικό δάνειο την τελευταία δεκαετία, αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, καθώς εκτός από τη δόση του δανείου, καλούνται να πληρώσουν και τους φόρους που έχουν επιβληθεί στο ίδιο ακίνητο. Αν μάλιστα, κάποιο από τα μέλη της οικογένειας έχει βρεθεί στο ταμείο ανεργίας, το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, με άμεσο κίνδυνο απώλειας της περιουσίας τους.

Ηδη πάντως, πριν από την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, η Ελλάδα βρισκόταν στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς το ύψος της φορολογίας ακινήτων ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφωνόταν σε 1,9%, ή περίπου 1,17 δισ. ευρώ (στοιχεία προϋπολογισμού 2011). Σήμερα βέβαια, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ΑΕΠ της χώρας συνέχισε να συρρικνώνεται το 2012, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν από τους φόρους των ακινήτων μόνο για το τρέχον έτος, αναμένεται να προσεγγίσουν τα 3,8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των φόρων προηγούμενων ετών (ΦΑΠ 2010, 2011 και 2012) που δεν εισπράχθηκαν έγκαιρα.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Γιάννης | February 5, 2013 5:11 PM | Reply
Εστιάζω στη περίπτωση των στεγαστικών, που έχω πάρει κι εγώ -μαζί με τη γυναίκα μου-, για αγορά 1ης κατοικίας.
Αποπληρώνω ένα δάνειο 400 χιλ. για ένα σπίτι 145τμ., αντικ. αξίας τότε 2005 280χιλ. Ως γνωστόν, οι τράπεζες έδιναν τότε δάνειο, για αγορά επισκευή κατοικίας.
Τώρα, ο ένας στους δυό μας είναι άνεργος ενώ, οι εμπορικές έχουν πέσει στο μισό, πλησιάζοντας τις αντικειμενικές, ή και πιό κάτω.
Ερωτώ
Μετά από 7 χρόνια συνεπους αποπληρωμής του δανείου, εγώ εμείς, παύω να πληρώνω.
Το σπίτι το παίρνει η τράπεζα μετά από 1 χρόνο. Τί θα το κάνει και πόσο θα το πουλήσει? Θα αποκομίσει τα έσοδα που αναγράφει στον ισολογισμό της?
Δεδομένου ότι αυτό θα συμβεί σε πολλά νοικοκυριά, το αποτέλεσμα θα είναι η περεταίρω μείωση των εμπορικών αξιών.
Γιατί οι Τράπεζες προτιμούν να γράφουν αυτές τις απαιτήσεις στους ισολογισμούς τους, ενώ δεν πρόκειται ποτέ να τις εισπράξουν
Γιατί δεν αφήνουν τον δανειολήπτη με ενοίκιο μέσα στο σπίτι του Δηλ. η δανειακή σύμβαση να μεταλλαχθεί σε μίσθωση.
Έτσι κι αλλιώς τα σπίτια τους ανήκουν, αφού τα έχουν υποθηκεύσει απ τη στιγμή χορήγησης του στεγαστικού δανείου.
Ο κάθε διανειολήπτης, απ' τη στιγμή που συμβλήθηκε με στεγαστικό δάνειο με μιά τράπεζα, έχει καταβάλει ένα κομμάτι του κεφαλαίου. Ας υπολογισθεί το υπόλοιπο και ας γίνει μίσθωση με βάση το υπόλοιπο του κεφαλαίου-τοκων που οφείλονται. Ο δανειολήπτης θα γίνει τότε ενοικιαστής.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποδέσμευση του δανειολήπτη απ τη γκιλοτίνα του σου παίρνουμε το σπίτι και συγχρόνως, τη διάσωση των τιμών των ακινήτων απ' την απαξίωση.
Εμένα τουλάχιστον, δεν μ ενδιαφέρει να έχω πλέον να έχω ακίνητο στ όνομά μου. Όλα αυτά που φόρτωσαν στα ακίνητα, ας τα πληρ'ώσουν οι τράπεζες, που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ.ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ.....ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΠΑΚΤΑΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ.ΓΙΑΥΤΟΥΣ.300 ΜΕ 400 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΠΙΤΙ,ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΙΧ...ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο