Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

Με αυστηρότερο φορολογικό πλαίσιο έρχεται ο νέος αναπτυξιακός

Με αυστηρότερο φορολογικό πλαίσιο έρχεται ο νέος αναπτυξιακός

Λιγότερο γενναιόδωρος ακόμη και σε φορολογικές απαλλαγές θα είναι λόγω… τρόικας ο νέος αναπτυξιακός νόμος που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα ο οποίος, όμως, επιδοτεί και την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που έχουν διακόψει την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Από την παρουσίαση της πρότασης νόμου στα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 μέχρι και την τελευταία στιγμή (την Παρασκευή έγινε άλλη μια σύσκεψη τεχνικών κλιμακίων με τον αρμόδιο υφυπουργό, Νότη Μηταράκη) οι εμπειρογνώμονες από την Ε.Ε. του ΔΝΤ και την ΕΚΤ επέμεναν ότι τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται για τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις είναι υπερβολικά. Στην κατεύθυνση αυτή επέμειναν στο νόμο που θα πάει για ψήφιση στη Βουλή να υπάρχει στο κομμάτι των φορολογικών κινήτρων η επισήμανση ότι τα κίνητρα θα αναπροσαρμόζονται με βάση τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες.

Το σχέδιο νόμου στην τελική μορφή του ειδικά για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπει ότι με το νόμο που κυρώνει τη σύμβαση ανάθεσης του έργου ή την ένταξη της επενδυτικής πρότασης στις διατάξεις του παρόντος νόμου, μπορεί να προβλέπονται ως κίνητρα ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, όπως η παγιοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της στρατηγικής επένδυσης, ο προορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με ειδικό τρόπο, η διενέργεια αφορολόγητων αποθεματικών, η διαδικασία και ο χρόνος επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου φόρου προστιθέμενης αξίας, καθώς και η μείωση ή η απαλλαγή από τέλη, ειδικούς φόρους και δικαιώματα ή αμοιβές τρίτων.

Το ίδιο ζήτησαν και για τη δυνατότητα που δίνεται στην εμπροσθοβαρή ανάλωση των φοροαπαλλαγών. Την «κατανάλωση» δηλαδή του ποσού της επιδότησης σε φοροαπαλλαγή στο μεγαλύτερο μέρος της στα πρώτα δύο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της οριστικής απόφασης ολοκλήρωσης μιας επένδυσης.

Στην τελευταία του εκδοχή το νομοσχέδιο ορίζει πως  το ποσόν της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής διαμορφώνεται κατ' έτος με τους ακόλουθους περιορισμούς: Η επιχείρηση έχει το δικαίωμα έναρξης της ωφέλειας του κινήτρου από τη διαχειριστική περίοδο κατά την οποία δημοσιεύεται η απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

Κατά τη διαχειριστική αυτή περίοδο, η μέγιστη φορολογική απαλλαγή μπορεί να ανέρχεται μέχρι το ένα δεύτερο (1/2) του εγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης φορολογικής απαλλαγής. Κατά την αμέσως επόμενη διαχειριστική περίοδο η μέγιστη φορολογική απαλλαγή, συνυπολογιζομένης και της ενίσχυσης της πρώτης διαχειριστικής περιόδου, μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το σύνολο του εγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης φορολογικής απαλλαγής.

Το υπόλοιπο ποσό της εγκεκριμένης ενίσχυσης φορολογικής απαλλαγής καλύπτεται από τις νέες επιχειρήσεις εντός δώδεκα (12) διαχειριστικών περιόδων και από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις εντός δέκα (10) διαχειριστικών περιόδων, μετά τη διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας δημοσιεύτηκε η απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

Μετά από πίεση της τρόικας και σε αυτήν την περίπτωση κάτι τέτοιο θα μπορεί να συμβαίνει μεν αλλά υπό την αίρεση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Στις στρατηγικές επενδύσεις μπορούν να ενταχθούν και αυτές των οποίων επιμέρους διαδικασίες αδειοδότησης έχουν ήδη ξεκινήσει κατά την υποβολή αιτήματος ένταξης στις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπως, ιδίως η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, έργων και βοηθητικών και συνοδών έργων τους. Οι περιβαλλοντικοί όροι θα εγκρίνονται, σύμφωνα με τις διαδικασίες του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων.

Με το νόμο δίνεται η δυνατότητα καταβολής του 100% της επιχορήγησης (50% σήμερα) κατά την έγκριση μίας επένδυσης και την προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής, προσαυξημένης κατά 10%. Οι αιτήσεις υπαγωγής θα είναι συνεχείς, η χρήση των φοροαπαλλαγών γίνεται εμπροσθοβαρώς, οι εταιρείες μπορούν να καλύπτουν την ίδια συμμετοχή και με άμεσα ρευστοποιήσιμα πάγια στοιχεία της επιχείρησής τους, ενώ για τις μεγάλες επενδύσεις μειώνεται το πλαφόν κύρωσης από τη Βουλή από τα 150 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ.

Στα επενδυτικά σχέδια της κατηγορίας προϋπολογισμού έως και πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ μπορούν να παρέχονται κίνητρα μεμονωμένα ή συνδυαστικά όλα τα είδη των ενισχύσεων (σε ρευστό, φορολογικές απαλλαγές ή χρηματοδοτική μίσθωση) του παρόντος νόμου, το ύψος των οποίων, για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται κάθε έτος, καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στα επενδυτικά σχέδια της κατηγορίας αυτής, ύψους άνω των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ μπορεί να παρέχεται μόνο φορολογική απαλλαγή, για το ποσό της επένδυσης που υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ.

Περισσότερα στην Ναυτεμπορική.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description haris_k | Φεβρουαρίου 4, 2013 11:36 π.μ. | Reply
Σταματήστε την νομοδιάρροιά σας ρεεεεε !.. , αφήστε την οικονομία να λειτουργήσει επιτέλους .
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο