Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νόμος του κράτους η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο εναρμονίζεται στην εθνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, την καλύτερη αξιοποίησή της, το μετριασμό της σπατάλης και της κακής χρήσης, καθώς και την προώθηση νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο να φτάσουμε σε κτίρια με μηδενική, σχεδόν, κατανάλωση. Όπως μάλιστα ανέφερε «είναι αδιανόητο ένα κτήριο στην Ελλάδα, με τόσο ήλιο, να απαιτεί τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ένα κτίριο σε βόρειες και ψυχρές χώρες»
 
Ειδικότερα με το νομοσχέδιο:
 Επανακαθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που υπάρχουν στον ισχύοντα ΚΕΝΑΚ, αλλά και για τα νέα κτήρια και για όσα υπάρχουν και ανακαινίζονται ριζικά.
 Ορίζεται ότι ειδικά από το 2021 και μετά, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση.
 Βελτιώνεται το σύστημα ελέγχου, δηλαδή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ), που στελεχώθηκε πρόσφατα.
 Δίνονται όλες οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για τη λήψη οικονομικών και λοιπών κινήτρων που μπορούν να υιοθετηθούν για να έχουμε άμεσα οφέλη. Και αυτό σημαίνει κίνητρα εφαρμογής, ειδικά στα υφιστάμενα κτίρια.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» επί της αρχής και υπέρ σε όλα τα άρθρα καθώς - όπως είπε η εισηγήτρια του κόμματος Χαρά Καφαντάρη - η οδηγία είναι πολύ καλή αλλά ενσωματώνεται με τρόπο «πρόχειρο».
 
Η ειδική αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή ανέφερε ότι είναι ένα ασαφές σχέδιο νόμου, αλλά ψήφισε «παρών» επί της αρχής και των άρθρων.
 
Ο Ηλ. Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι υπερψηφίζει τα άρθρα του νομοσχεδίου και η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία τάχθηκε κατά, έκανε λόγο για νομοθέτημα με κατασταλτικό χαρακτήρα.
 
Επίσης ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής να υπάρχει δυνατότητα χωροθέτησης, σε νέο σημείο - στη θέση Φοβόλες (παλαιά χωματερή) της Κερατεάς και όχι στην περιοχή Βραγόνι (Οβριόκαστρο) - του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων ύστερα από έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Επίσης δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης του έργου από τον ΕΣΔΝΑ ή εκχώρησή του με προγραμματική σύμβαση στον δήμο. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τροποποίησε πάντως τη ρύθμιση διασφαλίζοντας περαιτέρω την τοπική κοινωνία για τη μη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων στην αρχική θέση Βραγόνι.
 
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή δικαιώνονται οι πολίτες της Κερατέας ενώ και ο Στ. Καλαφάτης επισήμανε ότι η περίπτωση της Κερατέας είναι υπόδειγμα αγαστής συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημείωσε μάλιστα ότι η νέα θέση «προέκυψε μέσα από την ωρίμανση του διαλόγου και τη βούληση των πολιτών να αφήσουν πίσω τους τις εντάσεις του παρελθόντος».
 
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος καταψήφισε την τροπολογία - η εισηγήτρια ανέφερε ότι «αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία σχεδιάζονται θα υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση στη ζωή μας και θα εκτοξευτούν τα δημοτικά τέλη» ενώ εκτίμησε ότι «η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις».
 
Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν παρών (με τον Π. Χαϊκάλη να διαχωρίζει τη θέση του και να καταψηφίζει).
 
Ακόμη, ψηφίστηκε η τροπολογία για παράταση προθεσμίας έκδοσης αδειών καθώς με τις συνεχόμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, τόσο του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών όσο και της λειτουργίας των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, (οι οποίες ανασυγκροτήθηκαν ως Υπηρεσίες Δόμησης στους αρμόδιους Δήμους και επανακαθορίστηκαν οι αρμοδιότητες τους) δημιουργήθηκε ένα πλήθος δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων.
 
Με την νέα διάταξη δίδεται παράταση στην προθεσμία έκδοσης των αδειών για τις οποίες υποβλήθηκε φάκελος υπό το νομικό πλαίσιο του Γ.Ο.Κ, προ της ενάρξεως εφαρμογής του Ν.Ο.Κ (02.07.2012) μέχρι και την 25.11.2013, καθώς, όπως αποδείχτηκε, οι υπηρεσίες δόμησης δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο μέσα στην τασσόμενη προθεσμία της γενικής διάταξης του άρθρου 26 του Ν.2831/2000.
 
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ειναι αδιανοητο | Φεβρουαρίου 2, 2013 8:14 π.μ. | Reply
στην ελλαδα με τοσο ηλιο να μας να μενετε στα ενεργοβορα σπιτια, καιρος να γυρισετε στις σπηλιες
image description Vassilis27 | Φεβρουαρίου 2, 2013 11:17 μ.μ. | Reply
Στην Ελλάδα με τον τόσο ήλιο ένα κτήριο απαιτούσε τόση ενέργεια γιατί μέχρι πρόπερσυ καίγαμε το καλοριφέρ στό γάμο τού καραγκιώζη.
image description Γιώργος | Φεβρουαρίου 3, 2013 1:26 π.μ. | Reply
Λάθος πληροφορημένος είσαι, για όλα φταίνε οι εργολάβοι που δεν τηρούσαν επαρκώς τον κανονισμό θερμομόνωσης στα σπίτια. Το τι θα κάνω στο σπίτι μου δεν θα μου το ορίσει ούτε ο νόμος ούτε η ΕΕ ούτε οι πολιτικοί. Όλα στο full θα καίνε να γουστάρουμε. Και δεν μας νοιάζει ούτε τι γίνεται στην Γερμανία ούτε πουθενά.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο