Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο άρθρο 99 προσέφυγαν 640 εταιρίες το 2012

Στο άρθρο 99 προσέφυγαν 640 εταιρίες το 2012              

 ΣΕ 640 ανέρχονται οι εταιρίες που αιτήθηκαν να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα το 2012, σύμφωνα με στοιχεία από 46 Πρωτοδικεία της χώρας σε σύνολο 63, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη μετά από ερώτηση 16 βουλευτών της ΝΔ. Ο μεγαλύτερος αριθμός προέρχεται από την Αθήνα (175 εταιρίες), ακολουθούν Πάτρα (58), Θεσσαλονίκη (48), Πειραιάς (31), Χαλκίδα (28) κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης:
1.    Στην Αθήνα εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις υπαγωγής, είναι σε εκκρεμότητα 113 και απορρίφθηκαν 48.
2.    Στη Θεσσαλονίκη εγκρίθηκαν 12, βρίσκονται σε εκκρεμότητα 17 και απορρίφθηκαν 19 αιτήσεις.
3.    Στον Πειραιά υπήχθησαν στο άρθρο 99 7 εταιρίες, είναι σε εκκρεμότητα 9 και απορρίφθηκαν 15 αιτήσεις.
4.    Στην περιφέρεια εγκρίθηκαν 141 αιτήσεις, βρίσκονται σε εκκρεμότητα 105 και απορρίφθηκαν 140 ..
Το υπουργείο απευθύνθηκε στο τέλος του 2012 στους προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διοίκησης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καθώς και στους διευθύνοντες τα λοιπά Πρωτοδικεία ζητώντας την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των εταιριών που αιτήθηκαν και όσων υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς και την πορεία αυτών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Πρωτοδικείο Αθηνών, από τις 17.11.2011 έως και το Δεκέμβριο του 2012 175 εταιρίες αιτήθηκαν την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Μεταξύ των επιχειρήσεων, πολύ γνωστές επωνυμίες απ'Α όλο το φάσμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως η SATO, ο Μ. Βωβός, η Puma, η Τυποεκδοτική, ο Γλου, ο Μαρινόπουλος, η 'Αλεξ-Πακ, η Νεοset κ.ά.

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης διαβίβασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι μετά την εφαρμογή του Ν. 4013/2011 (σ.σ. ο νόμος που τροποποίησε διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα) και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2012 κατατέθηκαν 48 αιτήσεις εταιριών και φυσικών προσώπων για άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης ή για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 106β Πτωχευτικού Κώδικα). Από τις παραπάνω αιτήσεις 12 έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο και διατάχθηκε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ήταν 14 ενώ απορρίφθηκαν άλλες 5 για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης.

Οι υπόλοιπες είτε ματαιώθηκαν είτε εκκρεμεί έκδοση απόφασης είτε δεν συζητήθηκαν ακόμα. Σε κατάσταση πτώχευσης κηρύχθηκαν τρεις ανώνυμες εταιρίες, μετά την κατάθεση εκ μέρους τους αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η «Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Πλαστικών». Στο ερώτημα αν μέσω του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα επιτεύχθηκε η οικονομική εξυγίανση των επιχειρήσεων, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά οι εν λόγω επιχειρήσεις κατέστησαν βιώσιμες, δεδομένου ότι μόνο στην περίπτωση που δεν καταβληθούν οι συμφωνημένες οφειλές, οι συμβεβλημένοι δανειστές προσφεύγουν στα Δικαστήρια για λύση της συμφωνίας.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι τα στοιχεία από το Πρωτοδικείο της Χαλκίδας, που δείχνουν ότι στις 28 αιτήσεις έγιναν δεκτές 7, απορρίφθηκαν 7 και εκκρεμούν 4.  Σημειώνεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.
 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΝΑΧΑΜΕΝΑΛΕΓΑΜΕ | Ιανουαρίου 30, 2013 10:06 π.μ. | Reply
ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΝΑΠΤΥΞΗ ,ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο