Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Θεοχάρης: Με σύστημα “ανάλυσης κινδύνου” οι ανέλεγκτες χρήσεις

Με βάση ένα σύστημα “ανάλυσης κινδύνου” φοροδιαφυγής και παραβατικότητας θα γίνονται οι φορολογικοί έλεγχοι των ανέλεγκτων χρήσεων και όχι τυχαία, ανακοίνωσε στο διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
 
Ο κ. Θεοχάρης κλήθηκε από τη Διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στις εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και τις σχέσεις της με τους φορολογούμενους.
 
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Ρεκλείτης, “προφανώς τα περιθώρια αλλαγών είναι μικρά για την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν θα μας σταματήσει στο να τονίζουμε τις φορολογικές αδικίες οι οποίες οφείλουν να διορθωθούν άμεσα και δεν δικαιολογούνται ούτε από τις επιταγές της τρόικας ούτε από κάποια ισοπεδωτική λογική πάταξης της φοροδιαφυγής”.
 
Σε ερώτηση για τους ελέγχους των ανέλεγκτων χρήσεων και τις διαρκείς παρατάσεις της παραγραφής με τις οποίες κρατούνται όμηροι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε τα εξής: “Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το σημερινό σύστημα ελέγχων και να γίνει δικαιότερο. Αυτό που εξετάζεται είναι να ισχύει η παραγραφή π.χ. στα δέκα χρόνια, αλλά παράλληλα να γίνονται επιλεκτικά έλεγχοι σε επιχειρήσεις ανάλογα με την «ανάλυση κινδύνου» φοροδιαφυγής και παραβατικότητας που παρουσιάζουν. Μέσα από ένα σύστημα συλλογής στοιχείων παραβατικότητας θα γίνεται η επιλογή και θα ανοίγει ο έλεγχος. Οι ανέλεγκτες χρήσεις που δεν ανοίγουν θα παραγράφονται κανονικά. Όσες ανοίγουν και βρίσκονται σε έλεγχο θα πρέπει να παρατείνεται η παραγραφή τους για δύο χρόνια, μέσα στα οποία θα πρέπει να λήγει ο έλεγχος”.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών του ΔΣ του ΕΕΑ ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:
 
- Χρειάζεται να έχουμε μια πάγια διαδικασία αποπληρωμής των δόσεων ληξιπρόθεσμων χρεών και η απαίτηση της Τρόικας είναι να μην υπάρχουν ευνοϊκές ληξιπρόθεσμες διευκολύνσεις, γιατί αυτό συνιστά φορολογική αδικία για τους συνεπείς και προάγει την παραβατικότητα.
 
- Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καθώς και το Ποινολόγιο.
 
- Από τον Ιούνιο θα καταργηθούν οι υπηρεσίες είσπραξης εσόδων στις ΔΟΥ και οι πληρωμές φόρων και υποχρεώσεων προς το Δημόσιο θα διενεργούνται πλέον αποκλειστικά μέσω τραπεζών.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description σκουληκι | Ιανουαρίου 30, 2013 10:14 π.μ. | Reply
ο στρατηγος θεοχαρης ειναι σκουληκι
image description broster | Ιανουαρίου 30, 2013 12:56 μ.μ. | Reply
Πάντως αν γίνει έλεχος για χρήση πχ 2006 , θα γελάει το παρδαλό κατσίκι γιατί πολύ απλά άντε να θυμάσαι τι ίσχυε τότε και γιατί έκανες έτσι ....... Η παραγραφή και ο έλεγχος πρέπει να γίνεται μέσα σε 2-3 χρήσεις το πολύ .....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο