Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σύσκεψη για την εκπόνηση δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου στο υπουργείο Οικονομικών

29 Ιανουάριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Σύσκεψη με στόχο την εκπόνηση ενός δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου για την ελληνική οικονομία, πραγματοποιήθηκε, σήμερα το απόγευμα, στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ μετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, Ραφαήλ Μωυσής και Άγγελος Τσακανίκας, και του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Κορλίρας.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:


Γιάννης Στουρνάρας
Στη σημερινή σύσκεψη των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης καλέσαμε το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ, στα οποία θα αναθέσουμε μια μελέτη με τρία θέματα:
•    Πώς θέλουμε να είναι η ελληνική οικονομία το 2020. Αυτό αφορά τα μακροοικονομκά στοιχεία.
•     Ποιοι κλάδοι θα τραβήξουν το «κάρο» της ανάπτυξης τα επόμενο χρόνια μέχρι το 2020.  
•    Με τι τρόπο θα φτάσουμε εκεί, στο ιδανικό.
Αυτό το κάνουμε πρώτον για να δούμε ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή πώς πρέπει να είναι το αναπτυξιακό μας πρότυπο. Το δεύτερο, όμως, και πιο βασικό είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο θέλουμε να στηρίζεται σε μια κατεύθυνση, την οποία θα μας δώσει αυτή η μελέτη. Ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου πέντε μήνες για να πάρουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, πάνω στην οποία θα στηρίξουμε το ΕΣΠΑ και την ενημέρωση των αγορών και του κόσμου, για  το πώς η κυβέρνηση βλέπει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και το νέο ΕΣΠΑ.

Κωστής Χατζηδάκης
Πρόκειται ουσιαστικά για κάτι που έχει πει πρώτος ο κ. Στουρνάρας και στη συνέχεια και εγώ, στη συνέντευξη που είχα δώσει με τον Πρόεδρο. Η προσπάθεια να δούμε πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Προφανώς το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί, λόγω του ότι είμαστε στη φάση που το σχεδιάζουμε, να ειδωθεί χωριστά. Θα πρέπει να ενταχθεί στη λογική ενός συνολικού σχεδιασμού με όλους τους περιορισμούς που έχει από τη φύση του και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς. Είπαμε να το προχωρήσουμε μέσα σε αυτόν τον ορίζοντα, στο πεντάμηνο στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Στουρνάρας, διότι πρώτον έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις για το ΕΣΠΑ και δεύτερον δεν ξεκινάει εκ του μηδενός η προσπάθεια. Υπάρχουν, ήδη, μελέτες  του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ, της McKinsey και της ΒCG. Πάμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το οποίο υπάρχει  και να παρουσιάσουμε αυτή την πρόταση. Δεν είμαστε  κατευθυνόμενη οικονομία. Επομένως δεν πάμε να υποδείξουμε στον κάθε επιχειρηματία τι θα κάνει. Κατά βάση πάμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε με τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ κτλ, με τον καλύτερο τρόπο. Δεύτερο πώς θα αντιμετωπίσουμε τα όποια διοικητικής φύσεως προβλήματα υπάρχουν, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ώστε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη.

Δημοσιογράφος: Θα απευθυνθείτε και στους επιχειρηματίες; Θα τους καλέσετε να κινητοποιηθούν;
Γ. Στουρνάρας: Το σημείο επαφής των δύο θα είναι το ΣΟΕ, όσον αφορά τη μελέτη, και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων όσον αφορά το ΕΣΠΑ. Από εκεί και πέραν, αφού αποκτήσουμε την υποδομή και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, σαφώς και θα γίνει  διαβούλευση  με τα κόμματα για να πάρουμε ιδέες, καθώς και με τους παραγωγικούς φορείς. Δεν είναι μια μελέτη που θα ξεκινήσει από την αρχή. Υπάρχουν, ήδη, πολλές μελέτες και έχουν γίνει, επίσης, πολλά πράγματα από την κυβέρνηση για την ανταγωνιστικότητα,  το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων. Όλα αυτά θα μπουν μαζί, θα ποσοτικοποιηθούν, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να χρησιμοποιηθούν και στη διαπραγμάτευση για το ΕΣΠΑ. Δεν είναι μια ακαδημαϊκή μελέτη αυτή, είναι ένας  «οδηγός» για την κυβέρνηση και για τις αγορές .

Δημοσιογράφος: Θα αποφύγετε να δώσετε κατεύθυνση στα δύο ιδρύματα ή στους επιχειρηματίες
Γ. Στουρνάρας: Αυτονόητα. Δεν θα δώσουμε καμία κατεύθυνση.    
Κ. Χατζηδάκης: Κάθε επιχειρηματίας θα κάνει ό,τι  θέλει. Απλώς πάμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που δημιουργείται από τη γραφειοκρατία και να συνδυάσουμε αυτή την προσπάθεια με τα αναπτυξιακά εργαλεία.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης