Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Υπερεξουσίες αποκτά ο μόνιμος γενικός γραμματέας εσόδων

Υπό την εποπτεία του το ΣΔΟΕ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι εφορίες

«Υπεργραμματέας» εσόδων καθίσταται στην ουσία ο μόνιμος γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής, της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της αύξησης των δημοσίων εσόδων και της πάταξης της διαφθοράς. Για την επίτευξη του στόχου, θα έχει υπό την εποπτεία του το σύνολο σχεδόν της φορολογικής διοίκησης, το ΣΔΟΕ, και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις εφορίες. Στα προαπαιτούμενα της καθιέρωσης του θεσμού του μόνιμου γραμματέα ήταν η πλήρης ανεξαρτησία από την πολιτική ηγεσία έτσι ώστε να μπορεί απελευθερωμένος να επικεντρώνεται στο έργο του χωρίς να επηρεάζεται από τις εναλλαγές στην κυβέρνηση των κομμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νευραλγικότερο κομμάτι των ελεγκτικού μηχανισμού, που δεν είναι άλλο από το ΣΔΟΕ, περνάει στα χέρια του γραμματέα, ενώ μέχρι σήμερα τον εποπτικό ρόλο είχε ο υπουργός Οικονομικών. Άποψη για τον διορισμό του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ είχε πάντα και ο πρωθυπουργός. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φέρει εις πέρας τους στόχους αύξησης των εσόδων, των ελέγχων όπως αυτοί καθορίζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, διαφορετικά προβλέπεται η απόλυσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη δουλειά που θα έχει να κάνει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρης Θεοχάρης είναι να καταθέσει το νέο στρατηγικό σχέδιο για το 2013 που θα περιλαμβάνει:

– Προτάσεις για αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

– Αλλαγές στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

– Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

– Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο για τους ελέγχους το 2013.
Αξιολόγηση

Επίσης, στα τέλη Μαρτίου θα γίνει και η αξιολόγηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και αναμένονται και οι πρώτες αλλαγές στις εφορίες σε όσους προϊσταμένους δεν καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους.

Ήδη ο κ. Θεοχάρης έχει επισκεφθεί μεγάλες εφορίες της χώρας, το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο προκειμένου να δώσει εντολές για την άμεση είσπραξη και βεβαίωση των φόρων.

Το μόνο σίγουρο, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν αποδίδει, ενώ οι ελεγκτές χρειάζονται εκπαίδευση. Άλλωστε, τα στοιχεία των εισπράξεων και των ελέγχων είναι απογοητευτικά. Η φοροδιαφυγή διογκώνεται, με τις επιχειρήσεις να μην υποβάλλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 55 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια έσοδα του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, από το 2009 μέχρι και τα τέλη του 2012 το ΣΔΟΕ έχει αποστείλει στις εφορίες 116.648 εκθέσεις επιβολής προστίμων. Ωστόσο, «η είσπραξη προστίμων που επιβλήθηκαν συνεπεία ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ καθίσταται δυσχερής, λόγω του μεγάλου ύψους αυτών, αλλά και του γεγονότος ότι οι υπόχρεοι καταβολής τους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, στερούνται, στις πλείστες των περιπτώσεων, περιουσιακών στοιχείων κατά τον χρόνο επιβολής και βεβαίωσης αυτών», αναφέρει ο υφυπουργός. Πάντως, η μη είσπραξη των προστίμων οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι διαλυμένος. Από το 2009 μέχρι και σήμερα καμία ουσιαστική προσπάθεια δεν έγινε προκειμένου να ανασυσταθεί ο μηχανισμός.

Σε κάθε περίπτωση, η πάταξη τη φοροδιαφυγής και η αύξηση των ετήσιων ελέγχων σε συγκεκριμένους φορολογουμένους και επιχειρήσεις καθίσταται πλεον υποχρεωτική. Κι αυτό διότι οι δανειστές θα μας «κόψουν» την πίστωση. Ο αριθμός των ελέγχων και τα έσοδα που εισπράττονται θα είναι στα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις. Το βαρύ φορτίο ανέλαβε ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος θα πρέπει άμεσα να φέρει χρήματα στα δημόσια ταμεία από τη φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προχώρησε στη σύσταση επιτροπής που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη φοροδιαφυγή και τη σπατάλη. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν ο κ. Στουρνάρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο κ. Θεοχάρης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο νέος μόνιμος γραμματέας θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να παρουσιάσει στην επιτροπή αλλά και στην τρόικα το νέο στρατηγικό σχέδιο για το 2013.

Φοροδιαφυγή

Τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής:

– Δημιουργία του περιουσιολογίου με την πλήρη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων. Το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει ένα νέο σύστημα που θα προσδιορίζει τα εισοδήματα των φορολογουμένων και θα εντοπίζει εστίες φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, θα μπορούν πλέον εύκολα να εντοπιστούν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα αλλά πραγματοποιούν υψηλές δαπάνες ή διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

– Υποχρεωτική χρήση χρεωστική καρτών στις συναλλαγές.

– Διασύνδεση λιανικών καταστημάτων με το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: http://www.skai.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description FROZEN | Ιανουαρίου 28, 2013 9:51 π.μ. | Reply
"Υπό την εποπτεία του το ΣΔΟΕ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι εφορίες"

Θα τους παρακολουθεί από το twitter.
image description miltos | Ιανουαρίου 28, 2013 11:42 π.μ. | Reply
twitter, fb κ.λ.π.
image description σπίρτος | Ιανουαρίου 28, 2013 11:59 π.μ. | Reply
Είστε λίγο κομπλεξικοί ; Ή μου φαίνεται;
Καλημέρα
image description on | Ιανουαρίου 28, 2013 7:50 μ.μ. | Reply
ΘΕΟΧΑΡΗΣ like
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο