Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τι αλλάζει στην αγορά leasing με το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Τη διεξαγωγή εργασιών χρηματοδοτικής μίσθωσης και απευθείας από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προβλέπει το νομοσχέδιο, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αυτή και σε αλλοδαπές τράπεζες. .....

Τη διεξαγωγή εργασιών χρηματοδοτικής μίσθωσης και απευθείας από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -όχι μόνον από θυγατρικές τους εταιρείες, όπως μέχρι σήμερα- επιτρέπει το εν λόγω νομοσχέδιο, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αυτή και σε αλλοδαπές τράπεζες με έδρα σε χώρα-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, οι οποίες εγκαθίστανται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος ή παρέχουν στην Ελλάδα υπηρεσίες διασυνοριακώς.

Μεταξύ άλλων εταιρειών, την απόφαση ανέμενε ιδιαίτερα η Alpha Leasing, για την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης συγχώνευσής της με απορρόφηση από τη μητρική της ομώνυμη τράπεζα. Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει μέσω συγκεκριμένων επιλογών του και ο όμιλος Τραπέζης Πειραιώς.

Η αγορά leasing - στην οποία σήμερα δραστηριοποιούνται μόνον εταιρείες-μέλη χρηματοπιστωτικών ομίλων - ανέμενε τη νομοθετική αυτή ρύθμιση επί τριετία τουλάχιστον, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση ευθείας, αλλά και αντίστροφης χρηματοδοτικής μίσθωσης (direct leasing και sale and lease-back) ακινήτων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, μόνο κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, το 51,14% των αξίας 2,33 δισ.ευρώ νέων συμβάσεων leasing ή περίπου 1,19 δισ.ευρώ χρηματοδοτικών μισθώσεων, αφορούσε αποκλειστικά σε ακίνητα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δεδομένη η μεγάλη και διαρκής ανάγκη των εταιρειών του κλάδου για άντληση υψηλής αξίας χρηματοδοτικών κεφαλαίων - έως τώρα μέσω δανεισμού από τις μητρικές τράπεζες και μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων.

Καινοτομία του νομοσχεδίου αποτελεί και το ότι, οι εταιρείες leasing καθίστανται εποπτευόμενες από την Τράπεζα Ελλάδος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.2076/1992 για τα πιστωτικά ιδρύματα, γεγονός που μεταξύ άλλων σημαίνει ότι, θα υπόκεινται σε αυστηρό και συγκεκριμένο έλεγχο της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αναμένεται να προκαλέσει μεταβολές στις μεθόδους χορήγησης και παρακολούθησης των χρηματοδοτήσεων σε όσες εταιρείες του κλάδου δεν απορροφηθούν από τις μητρικές τους τράπεζες.

Παράλληλα όμως, το υψηλότατο επίπεδο εποπτείας που τίθεται, δρα αποτρεπτικά για την είσοδο στην αγορά leasing μη χρηματο-πιστωτικών επιχειρηματικών ομίλων.

Επισημαίνεται ότι, στον κλάδο πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, στον οποίο ήδη επιτρέπεται η διεξαγωγή εργασιών factoring από εταιρεία ή απ ευθείας από χρηματο-πιστωτικό ίδρυμα - με προφανείς ωφέλειες κεφαλαιακής επάρκειας - ευδοκιμούν αμφότερα τα σχήματα (εταιρείες: EFG Factors, ABC Factors κ.α., τμήματα τραπεζών: Εθνική, Αγροτική, Εγνατία κ.α.), αν και αναμφισβήτητα μεγαλύτερη διαχρονική επιτυχία, μερίδια και κέρδη καταγράφουν οι εταιρείες και όχι τα τραπεζικά τμήματα του κλάδου.

Η δημοσιονομική «στενότητα» που μεταφράζεται σε συγκράτηση ή και περιορισμό επενδυτικών προγραμμάτων του δημόσιου και εμμέσως του ευρύτερου δημόσιου τομέα, βρίσκει τώρα σύμμαχο στις εταιρείες leasing, οι οποίες υπό το νέο καθεστώς θα μπορέσουν ευκολότερα να προσφέρουν τις «κεφαλαιοβόρες» υπηρεσίες τους για ακίνητα των πρώτων (κυρίως sale and lease-back).

Πηγή Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο