Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και επιστροφών ΦΠΑ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και επιστροφών του ΦΠΑ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε ο υφυπουργός βασικός στόχος είναι να πιστώνεται γρηγορότερα το ΦΠΑ στους συνεπείς επιχειρηματίες, αλλά και να ελέγχονται, από τις φορολογικές αρχές, όσοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. “Πρόθεσή μας μας είναι να αξιολογείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο τρόπος επιστροφής”, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση, με θέμα: “Προκλήσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη το 2013”, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης παραμένει και η αλλαγή φορολόγησης στο χώρο της εστίασης, με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα αποφασιστεί.
Όπως παραδέχθηκε, με τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% “δεν είχαμε τα αναμενόμενα έσοδα, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ενισχύθηκε η φοροδιαφυγή, ενώ έκλεισαν και επιχειρήσεις”.
Έκανε επίσης γνωστό ότι υπέγραψε τις αποφάσεις για επιστροφές ΦΠΑ, άνω των 300.000 ευρώ, σε δικαιούχους , ενώ για ποσά μικρότερα των 300.000 ευρώ, είπε ότι η διαδικασία ελέγχων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες από τις ΔΟΥ της χώρας.
Αντίθετα, ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερωτήματα βιομηχάνων, υπεραμύνθηκε του μέτρου για την εξίσωση του φόρου κατανάλωση στο πετρέλαιο, επαναλαμβάνοντας ότι η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης όχι μόνον δεν μείωσε τα δημόσια έσοδα αλλά καταγράφηκε και αύξηση, κατά 20%, το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.
Στην ομιλία του, τόνισε ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2013 είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, η επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, η επανέναρξη των μεγάλων δημοσίων έργων, κυρίως στους 4 οδικούς άξονες της χώρας, η πιο ορθολογική αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νικόλαος Πέντζος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε ότι η “γλυκόπικρη γεύση της διάσωσης, έστω και την τελευταία στιγμή, της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας να σηματοδοτήσει μια νέα ευκαιρία για τη χώρα”.
Ο κ. Πέντζος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ορισμένα από τα μέτρα, που εφαρμόζονται (με την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο, στα τέλη κυκλοφορίας στην ενέργεια) αποδεικνύουν ότι δεν δημιουργούν κανένα δημοσιονομικό όφελος, αλλά, όπως είπε, πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. “Αναρωτιόμαστε μήπως οι εταίροι μας θέλουν ανάπτυξη χωρίς ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις. Πως αλλιώς μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν. Απόδειξη η τεράστια ύφεση που βιώνουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέντζος.
Μεταξύ των αιτημάτων, που υπέβαλλαν στον κ. Σταϊκούρα οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων (στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της εκδήλωσης) είναι: το χρηματοοικονομικό κόστος, της επιστροφής του ΦΠΑ, του συμψηφισμού των οφειλών των επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις επιχειρήσεις, η πληρωμή του υπολοίπου των οφειλών του κράτους προς τις εγχώριες επιχειρήσεις, η σταθερότητα ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος για επιχειρήσεις και πολίτες και ο εξορθολογισμός της αγοράς ενέργειας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο