Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Τα νέα σενάρια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να προκύψει από την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το ΦΑΠ και προς το σκοπό αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη καταρτίσει τα τελικά σενάρια για τη μορφή του φόρου.
 
Αυτά τα σενάρια θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου σε σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για θέματα φορολογίας υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα στη σύσκεψη της Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ύψος του αφορολογήτου ορίου για το νέο φόρο, καθώς και τα κλιμάκια για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 
Καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι πολλοί ο ενιαίος φόρος ακινήτων εξετάζεται να επιβάλλεται με αφορολόγητο όριο 50.000, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες τη βασική εισήγηση. Ωστόσο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέλουν το όριο αυτό να αυξηθεί στις 100.000 ευρώ κάτι που όμως ανατρέπει τους εισπρακτικούς στόχους και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
 
Για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα προβλέπει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,15% και να φθάνουν μέχρι 2,5% για ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων στα νομικά πρόσωπα θα επιβληθεί με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου, ήτοι άλλος συντελεστής για εμπορικά ακίνητα, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ..
 
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και στα αγροτεμάχια, χωρίς να εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Πάντως για αυτούς αναμένεται να καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία του αγροτεμάχιου.
 

Πηγή news.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Νίκος | Ιανουαρίου 25, 2013 1:19 μ.μ. | Reply
Τι το θέλετε το αφορολογήτο; Βάλτε κατευθείαν 1000% φόρο από το ΠΡΩΤΟ ΛΕΠΤΟ,και δώστε "εξαιρεση" στους βουλευτές στους συγγενείς τους, στους υπάλληλους της βουλής,στους δημόσιους και δημοτικούς υπαλληλούς και σε όσουν έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία...
image description ΑΙΣΧΗ | Ιανουαρίου 25, 2013 2:24 μ.μ. | Reply
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 50000, ΕΥΡΩ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ.................................
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο