Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα νέα σενάρια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

25 Ιανουάριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
Δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να προκύψει από την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το ΦΑΠ και προς το σκοπό αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη καταρτίσει τα τελικά σενάρια για τη μορφή του φόρου.
 
Αυτά τα σενάρια θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου σε σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για θέματα φορολογίας υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα στη σύσκεψη της Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ύψος του αφορολογήτου ορίου για το νέο φόρο, καθώς και τα κλιμάκια για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 
Καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι πολλοί ο ενιαίος φόρος ακινήτων εξετάζεται να επιβάλλεται με αφορολόγητο όριο 50.000, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες τη βασική εισήγηση. Ωστόσο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέλουν το όριο αυτό να αυξηθεί στις 100.000 ευρώ κάτι που όμως ανατρέπει τους εισπρακτικούς στόχους και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
 
Για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα προβλέπει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,15% και να φθάνουν μέχρι 2,5% για ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων στα νομικά πρόσωπα θα επιβληθεί με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου, ήτοι άλλος συντελεστής για εμπορικά ακίνητα, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ..
 
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και στα αγροτεμάχια, χωρίς να εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Πάντως για αυτούς αναμένεται να καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία του αγροτεμάχιου.
 

Πηγή news.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης