Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Σχέδιο υποβάθμισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Σχέδιο διάλυσης της οργανωτικής και διοικητικής δομής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που η μαύρη εργασία στη χώρα ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί στη δομή της δημόσιας διοίκησης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του κράτους, επεξεργάζονται σχέδιο ουσιαστικής και πλήρους υποβάθμισης του ΣΕΠΕ, σε μια στιγμή που η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας αυξάνεται, οι επιχειρήσεις - φάντασμα φυτρώνουν σαν μανιτάρια, ενώ η εισφοροδιαφυγή βουλιάζει τα ταμεία στα ελλείμματα.

Η αδήλωτη εργασία αποτελεί πληγή εξίσου σημαντική με τη φοροδιαφυγή, αν και όχι τόσο προβεβλημένη. Εκτιμάται ότι πάνω από 800.000 εργαζόμενοι εργάζονται "μαύρα", με τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια οικονομικά. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι οι απώλειες από την αμιγώς ανασφάλιστη εργασία ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ συνολικά (εισφορές και φόροι) η αδήλωτη εργασία κοστίζει στο κράτος 6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η μη καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, όχι μόνο μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζόμενων, αφού οι νόμιμα απασχολούμενοι πληρώνουν το κόστος της απώλειας των εσόδων...

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει την υποβάθμιση του Σώματος από ειδική γραμματεία σε Γενική Επιθεώρηση, της οποίας θα ηγείται ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εργασίας, χωρίς διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Παράλληλα, σχεδιάζεται το κλείσιμο πολλών τμημάτων ανά την Ελλάδα, χωρίς κανέναν σχεδιασμό βάσει στατιστικών στοιχείων σε σχέση με την παραβατικότητα ή βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, βάσει του επικρατέστερου σεναρίου, μειώνονται οι περιφερειακές δομές του ΣΕΠΕ, χωρίς την τεκμηρίωση βάσει κάποιων διεθνών προτύπων ή άλλων μελετών.  

Έτσι, για παράδειγμα, προτείνεται το κλείσιμο της Διεύθυνσης του ΣΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη ενώ παραμένει η διεύθυνση Ελευσίνας και μάλιστα με δύο τμήματα, την ώρα που υπάρχει αντίστοιχη διεύθυνση και στον Πειραιά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο σύλλογος τεχνικών και υγειονομικών επιθεωρητών εργασίας, οι καθ’ ύλιν αρμόδιοι δηλαδή, υποστηρίζουν σε επιστολή τους προς την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Άννα Στρατινάκη, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ότι βάσει των στοιχείων του 2012, από τη μείωση 9 περιφερειακών τμημάτων του ΣΕΠΕ, προκύπτει επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις και τους συναλλασσόμενους πολίτες προς τις Τεχνικές Επιθεωρήσεις ύψους περίπου 500.000 ευρώ ετησίως και 7.000 χαμένων ημερών εργασίας (7.000 επισκέψεις και καταθέσεις εγγράφων σε 9 τμήματα, με 70 ευρώ κόστος μετακίνησης) με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 180.000 ευρώ ετησίως...

Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Συνδικάτων. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τέτοιου είδους αποφάσεις αποτελούν  πρόκληση τεράστιου μεγέθους και ένα ακόμη «δωράκι» στην ανεξέλεγκτη εργοδοσία.

Την αντίθεσή της εκφράζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. «Σε μια περίοδο που τα προβλήματα της εισφοροδιαφυγής και της “μαύρης” εργασίας λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις, δε μπορούμε ούτε καν να μιλάμε για απομείωση οργανικών μονάδων, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην υποβάθμιση, αποδυνάμωση και εργασιακή ερήμωση του ΣΕΠΕ» τονίζει σε επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας, το ΕΚΘ.

Η έκθεση του Διεθνούς Γραφείο Εργασίας

Οι προτάσεις αυτές έρχονται σχεδόν παράλληλα με την έκθεση αξιολόγησης του ΣΕΠΕ από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) στην οποία ξεκάθαρα ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση η αύξηση των ελέγχων και η απλούστευση των νομοθετικών ρυθμίσεων...

Είναι μάλιστα ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει στο ΣΕΠΕ το ILO, το γεγονός ότι ζητά περισσότερη κεντρική αυτονομία του Σώματος και νέα περιφερειακή διάρθρωση με τεχνικές και διοικητικές αρμοδιότητες που θα διευκολύνουν το όλο έργο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αύξησης της αδήλωτης εργασίας και συχνότερης παραβίασης της εργατικής  νομοθεσίας.  Στην έκθεση, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αναφέρεται επίσης κάτι που και η Τρόικα είχε δεχθεί: ανάγκη για αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών εργασίας και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής έστω όταν τα δημοσιονομικά αρχίσουν να βελτιώνονται.


Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description γιαννακουλης κωστας | January 23, 2013 11:27 AM | Reply
...η κατάργηση του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ στην εργασία, με κριτήρια αναγκών ( με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει) για το 2013 και μετέπειτα, οδηγεί στην υποχρέωση όσων εργαζομένων κατανοούν την ανάγκη για επαναστατική ανατροπή αυτού του οικοδομήματος που λέγεται ΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Να γίνει αυτή η αναγκαιότητα υπόθεση όλο και περισσότερων ανθρώπων, ώστε να γίνει και πραγματικότητα. Αλλιώς θα βρίσκουμε ... πάντα αιτίες και δικαιολογίες διάφορες για την κατάντια αυτή. π.χ αλλοδαποί, τεμπέλιδες, δημόσιοι υπάλληλοι, κακά της φυλής και λοιπά και λοιπά, χιλιοειπωμένα τσιτάτα ΔΟΓΜΑΤΙΚΏΝ, ένθερμων υποστηρικτών και θαυμαστών της " ελεύθερης οικονομίας της αγοράς".
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο